Anarchistická federace

Odpověď nazi-bolševickým komediantům

Veřejná odpověď ČSAF na dopis obskurní Národně bolševické strany Československa.

Národně bolševická strana Československa (NBS ČS) je vskutku velmi obskurním spolkem, který se snaží zaujmout smícháním různých ideových proudů a jejich symbolik bez ohledu na to, zda tento guláš dává nějaký smysl či nikoliv. Členům a členkám Československé anarchistické federace (ČSAF) tato partaj o pár lidech nikdy nestála za řeč. Jedině v momentě, když se zjistilo, že na svých stránkách odkazují národní bolševici vedle bolševických a náckovských stránek také na ČSAF, byla ČSAF nucena zareagovat a napsat nazi-bolševikům, aby tento odkaz stáhli a o ČSAF se nikdy více neotírali.

Nyní nám dorazil od NBS ČS dopis, kde pláčou, že je jim ubližováno a žádají ČSAF o vyjádření. Normálně bychom asi jejich dopis ignorovali, jelikož podobné spolky pro nás nejsou partnerem do diskuse, natož pro nějakou spolupráci. Celá záležitost nám ale přišla natolik směšná, že jsme usoudili, že by od nás nebylo hezké, kdybychom se o dopis od nazi-bolševiků nepodělili s ostatními.

nazi-bolševikVážená Československá anarchistická federace,
nedávné události nás vedou k tomu, abychom Vás kontaktvali a požádali o stanovisko. My, národní bolševici víme, že nesouhlasíte s naší ideologií, žádáme Vás však o vyslechnutí.
Událostí, kterou máme na mysli, je především nedávné napadení dalšího našeho člena lidmi, prohlašujícími se za členy Antifašisické akce a následný e-mail, v němž je vyhrožováno nám i našim rodinám a přátelům. Pod pohružkou po nás požadují mimo jiné i zastavení jakýchkoliv zmínek o anarchismu a stažení všech tématických článků na našem webu.
Vzhledem k tomu, že jsme nikdy násilí nepoužívali jako způsob styku s jinými organizacemi a zakládáme si na respektu k jakémukoliv názoru neomezujícím svobodu druhých, zajímalo by nás Vaše stanovisko k agresi vůči nám ze strany AFA. Nevíme přesně o jakou skupinu AFA se jedná, server antifa.cz se již tradičně k útokům na nás přímo nepřihlašuje, avšak po nějaké době je vykazuje jako činnost svých aktivistů (viz rozhovor pro srbskou AFA). AFA se prohlašuje za anarchistickou organizaci a jak vyplývá z jejích výhružek i činnosti i jako jakýsi militantní ochránce čistoty anarchistického hnutí. Ideologická rozdílnost anarchismu a národního bolševismu jak jej chápeme není podle nás důvodem k fyzické agresi vůči nám a našim kamarádům a tato agrese podle našeho názoru i názoru těch, kteří se v našich řadách hlásí k anarchistické ideologii, není způsobem jakým by anarchisté měli čelit/vycházet se stoupenci jiných názorových proudů (nejsou-li jejich agresí sami ohrožováni). Z tohoto důvodu Vás žádáme o vyjádření k této problematice fyzické inzultace našich členů (nikdy formou 1 na 1) a zda podle Vašeho názoru máme ustoupit jejich nátlaku.
Dejv z NBS ČS


Na svých stránkách vydali nazi-bolševici neméně vtipnou informaci o útoku na svého předsedu:

Dne 17. října 2009 byl aktivisty Antifašistické akce napaden předseda Národně bolševické strany Československa J. Radegast. Stalo se tak poblíž jeho bydliště na podmáčeném svahu, když s těžkou krosnou na zádech vyrážel na akci Bunkrologická expedice 2009. Přesto, že cílem útočníků bylo zamezit jeho účasti na akci a celou akci sabotovat (jak vítězoslavně přišel jejich zástupce oznámit na místo srazu účastníků akce), J. Radegast vyvázl bez větších zranění a akce se bez problémů zúčastnil. O přesném průběhu událostí a ultimativním dopisu Antifašistické akce, který byl naší straně doručen, vás budeme informovat v nejbližší době.

Členové a členky ČSAF nehodlají zasílat nazi-bolševikům žádný dopis se svým stanoviskem. Své stanovisko raději vyjádří veřejně prostřednictvím tohoto článku.

Národní bolševiky považujeme za marginální a bezvýznamné uskupení ideově velmi zmatených lidí. Kombinace bolševismu a nacionalismu v jejich podání zaslouží více než cokoliv jiného soustrastný úsměv. Postoj anarchistů a anarchistek k bolševismu, nacionalismu, i jejich propojení je jednoznačný. Bolševici bojovali za svou stranu, nacionalisté zas za konstrukt nazývaný národ. Anarchisté bojují za maximální svobodu pro člověka rovného s ostatními členy svobodné a samosprávné společnosti (ne za svobodu člověka na úkor ostatních, jako to prosazují prokapitalističtí liberálové). Bolševismus i nacionalismus jsou pro nás negací všeho, za co bojujeme. Jsou to systémy, které měly vždy za následek podrobení a zotročení člověka pro blaho strany či národa. Budeme vždy v radikální opozici vůči jejich autoritářství.

Při pohledu na stránky nazi-bolševiků nás na první pohled praští do očí jejich kombinování nacistické a bolševické symboliky. To by nám bylo celkem ukradené, kdyby do toho nemíchali i symboliku anarchistickou. Tady už zůstává rozum stát. S největší pravděpodobností jde projev osobní slaboduchosti, ideové pomatenosti a historické neznalosti. Anarchisté ale nezapomínají a z historie si berou ponaučení. Nezapomínají na nacionalistické režimy, které pronásledovali a likvidovali anarchisty a anarchistky například v Německu či Itálii. Nezapomínají na bolševické režimy, které pronásledovali a likvidovali anarchisty a anarchistky například v Rusku, na Ukrajině, ve Španělsku či na Kubě.

Minimálně jednou jsme již nazi-bolševikům jasně sdělili, aby neodkazovali na anarchistické weby a nepřebírali články ze stránek csaf.cz. Nerespektovali to. Jejich dopis nás ale přivádí k inspiraci, jak jim příště podobné věci sdělovat, aby je začali brát vážně. Nevíme, kdo je napadá, ale pevně doufáme že ho k tomu vedou antiautoritářské postoje našeho hnutí, které došlo k poznání, že proti nacionalistům, bolševikům a jim podobným je třeba zakročit dřív než nám přerostou přes hlavy. Meze trpělivosti se slovními provokacemi nazi-bolševiků má každý různé a nedivíme se, že něčí pohár trpělivosti již přetekl. Členové a členky ČSAF nejednou dali na svých akcích jasně najevo, jaký je jejich postoj k bolševikům a trockistům. Od té doby se také tito stoupenci skupinek autoritářské levice na našich akcích nepokusili ukázat. Ptají-li se nás ve svém dopise obdivovatelé Lenina, Stalina, Trockého a Guevary, zda mají ustoupit požadavkům antifašistů, aby se na svém webu neotírali o anarchismus, můžeme jim „přátelsky“ poradit jen jedno. A to, aby tak učinili co nejrychleji.

Sovisející odkaz:
Nacionální bolševici jsou už i v Česku
Verze pro tisk 27.10.2009 ČSAF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)