Anarchistická federace

Zapatisté čelí dalším ozbrojeným útokům

Zapatisté z Mexického Chiapasu čelí nejen represím ze strany vlády, ale i útokům paramilitárních skupin, které jsou na ní nepřímo napojeny.

1. září brzy ráno napadlo asi 150 ozbrojených příslušníků paramilitárních skupin ze Santo Tomas skupinu šedesáti zapatistických zemědělců, kteří pracovali na polích usedlosti Casa Blanca, ležící v autonomní zóně San Manuel.

Útočníci pocházeli ze skupin Aric Official, Aric-UU a OPDDIC, sympatizujících s Institucionální revoluční stranou (PRI), která ovládala Mexický stát více než 70 let. Při střetu byl zastřelen člen Aric-UU a dalších osm bylo zraněno. Na straně Zapatistů bylo postřeleno osm lidí, sedm Zapatistů bylo zajato, uvězněno ve městě Santo Tomas a krutě mučeno celých 36 hodin, dokud nepřijeli vládní úředníci a lidsko-právní aktivisté. Věznění Zapatisté byli za prudkého deště zakopáni do bahna, do hrdel jim byly nacpány trubky a lita studená voda, aby podepsali dokumenty o obvinění. Další zajatci byli nuceni běhat bosi se zavázanýma očima, jeden byl shozen ze stromu a dalšímu byla uříznuta varlata.

ChiapasPůdu v této oblasti získali Zapatisté v roce 1994. Na usedlosti Casa Blanca začali pracovat v roce 1997. Podpůrná skupina, která ji spravuje, čelí nájezdům paramilitarních skupin již od července. V oblasti byl založen civilní mírový tábor, aby monitoroval situaci a vytvářel preventivní opatření proti nájezdům. Toto je poprvé, kdy byla Casa Blanca napadena tak velkým počtem paramilitaristů, ozbrojených holemi, mačetami a střelnými zbraněmi. Vyhánění zemědělců z půdy, na kterou mají právo, fyzické napadání, ničení nářadí, zabíjení hospodářských zvířat, únosy, věznění a mučení členů podpůrných zapatistických skupin jsou praktiky, jejichž jediným cílem je vyvolávat a vytvářet konflikty a vyhnat chudé zemědělce z jejich půdy.

ChiapasČlenové odštěpených frakcí Aric ze Santo Tomas tvrdí, že půda byla v roce 1993 prodána vládě, a proto na ní Zapatisté nemají nárok. V důsledku toho si kladou nároky na půdu. Z původní organizace Aric se kolem roku 1992 rekrutovalo mnoho dnešních Zapatistů. Po zapatistickém povstání v roce 1994 se organizace Aric rozštěpila na různé frakce: Aric-Official, Aric-UU (též známá jako historic), Aric-PAN a ARIC-Democratic and Independent (Aric-ID). Aric-Official a Aric-UU se ideově přiklonili k Institucionální revoluční straně (PRI) a stojí v opozici proti EZLN (Zapatova armáda národního osvobození). Jsou pro-vládními organizacemi, ale nejedná se o paramilitaristy. Zbraně na tento útok jednoznačně poskytla známá paramilitární skupina OPDDIC. Na druhou stranu Aric-ID stále sympatizuje s EZLN a mnozí členové Aric-ID se dokonce připojili k její Nové kampani.

ChiapasExistuje několik aspektů tohoto útoku, které stojí zato zdůraznit. Za prvé: útoku z 1. září předcházely neozbrojené provokace ze strany Aric-Official a Aric-UU, které za sebou nezanechaly žádné zraněné. Následovalo varování ze strany organizací, přidružených k PRI, že se chystají vystěhovat Zapatisty. Zapatisté ze San Manuel vyslali neozbrojené civilní stráže do okolí Casa Blanca. Civilní stráže byly úspěšné již 24. prosince, kdy čelily obléhání komunit Bolón Ajaw a Agua Clara. Jenomže k odštěpeným frakcím Aric se přidali paramilitaristé z OPDDIC a zapatistické civilní stráže poprvé čelili ozbrojenému útoku a vážné eskalaci konfliktu. Za druhé: vláda jistě ví, kde v roce 1993 koupila půdu a kde ne, tudíž spor mohla vyřešit dřív, než došlo ke konfrontaci a smrti člověka. Ve finále napětí přihnojila místní média.



Autonomní zóna San Manuel se připojila k Zapatistickým samosprávným zónám v roce 2002. Tedy dva měsíce po rozsáhlém útoku paramilitaristů OPDDIC na přilehlé usedlosti v Nuevo Guadalupe Quexil. Tehdy napadlo malou vesnici poblíž Quexil asi 200 ozbrojenců, jejichž útok byl velmi šťastně a překvapivě odvrácen neozbrojenými Zapatisty. Pochopitelně bylo několik Zapatistů postřeleno a vážně zraněno. To je stručná historie konfliktu mezi usedlíky ze San Manuel a paramilitaristy OPDDIC. Od té doby pokračuje OPDDIC ve výhrůžkách a útocích, které za sebou zanechávají oběti. Paramilitaristé z OPDDIC neskrývají své kamarádšofty s vládními úředníky, policií a federální armádou, která je rozmístěna po celé oblasti. Útok z 1. září tedy nechvalně navázal na útok, který 24. července spáchali paramilitaristé z Army of God (Boží armáda) a jehož obětí se stali zemědělci v Mitzitónu. Jeden zapatista a aktivista Nové kampaně zaplatil tehdy životem a dalších pět bylo těžce zraněno.

Chiapas

Zdroj:
Mary Ann Tenuto Sánchez, Chiapas Support Committee, cezmat@igc.org
http://www.chiapas-support.org
http://glasgowchiapassolidaritygroup.wordpress.com/

Související odkazy na csaf.cz:
Bilbao Viscaya Bank utoci na zapatisticke komunity
Chiapas: Policie popravila tři rolníky před očima dítěte
Vyklizení autonomní vesnice v mexickém Chiapasu: V pozadí jsou ekonomické zájmy
Zapatisté v Mexiku: Deset let revoluce
Verze pro tisk 23.9.2009 -tk-

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)