Anarchistická federace

A3: Globální oteplování a potřeba systémové změny

Venku je srpnové číslo nástěnných novin A3. Za hlavním článkem naleznete novou A3 ke stažení.

Skoro každý si jistě všiml, že v posledních letech přibylo velké množství extrémních projevů počasí. Stoleté záplavy, destruktivní přívalové deště, extrémní teploty a vedle toho období sucha a mírné zimy s krátkým obdobím extrémních mrazů. To jsou projevy tzv. globálního oteplování, přesněji řečeno globálních změn klimatu, které můžeme pozorovat na našem území. Je ale stále pár lidí, kteří tyto jevy tvrdošíjně odmítají připustit. Jde především o zastánce ideologie kapitalismu a hlasatele neomezených možností při generování zisku. Asi nejznámějším je Václav Klaus, který se opírá při popírání vlivu člověka na změny klimatu o studie, které ve spojených státech financovaly ve svém zájmu především naftařské a energetické koncerny úzce spjaté s Bushovou administrativou.

Současný globální kapitalistický systém se orientuje především na krátkodobý a střednědobý zisk. Ber kde ber. Neohlíží se nalevo ani napravo, jsou mu lhostejné osudy lidí, přírody i celé planety. Hlavním motivem je zisk, zisk a opět zisk. Již nyní se ukazuje, že měly pravdu studie říkající, že projevy změn klimatu povedou k podstatným negativním dopadům na obyčejné lidi, k válkám o zdroje pitné vody a migraci. Ale i tato negativa dokáže kapitalismus zužitkovat, především zbrojní koncerny či firmy zabývající se „bezpečností“ (např. zabezpečení oblastí vyhrazených pro bohaté, opatření proti migrantům apod.).

Aby mohli ti nejbohatší nadále zvětšovat své zisky, potřebují mít vytvořený dobře fungující systém spotřeby. Pomocí všemožných reklamních a marketingových triků a metod nutí lidem obrovské množství zboží a služeb a snaží se jim vnutit pocit, že se bez nich neobejdou. Aby se mohlo spotřebovávat víc a víc, je omezována životnost věcí. Co dříve přetrvalo i tři generace, vydrží dnes pár let. Lidé se takové masáži těžko dokáží bránit a nevědomky přijímají tento vnucený konzum jako nové náboženství, jehož svatyněmi jsou obří nákupní centra.

Zdravý rozum nám však říká, že planetu máme jen jednu. A její zdroje nejsou neomezené. Příroda se průmyslovému vlivu člověka těžko dokáže bránit. Energetická náročnost konzumního kapitalistického systému je obrovská, stejně jako znečištění, které s tím je spojené. Nárůst skleníkových plynů v atmosféře pak vede ke změnám klimatu, jejichž důsledky si stále ještě plně neuvědomujeme.

Řešením není nakupovat ekologičtější produkty, i když to katastrofu může oddálit. Je třeba se zbavit kapitalistické ideologie, která nutí většině náboženství konzumu, aby menšina mohla neustále a bezohledně profitovat. Je třeba změnit žebříček hodnot, kdy v kapitalismu jsou na prvním místě peníze, za takový, kdy na čelním místě bude důstojný život člověka v čistém životním prostředí.

A3 (srpen 2009) ke stažení ZDE

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy