Anarchistická federace

Prohlášení squatterů z Milady

Včera se Ústavu pro informace ve vzdělávání ve spolupráci se soukromou bezpečnostní agenturou, starostou Prahy 8 a policií podařilo zlikvidovat a zdemolovat squat Milada. Solidaritu se squattery!

Prohlášení squatterů z Milady

„Chceme se coby bývalí obyvatelé squatu Milada vyjádřit k událostem, které proběhly 30. června. Tento den došlo k násilnému vyklizení jedenáct let fungujícího kulturně-sociálního centra, které představovalo v ČR poslední místo svého druhu. Tímto okamžikem se v nás všech cosi změnilo: náckové z bezpečností agentury Prague security group společně s fízly během jednoho dne zničili místo, kde jsme léta přetvářeli své sny a vize v realitu.

Ministr pro lidská práva Kocáb slíbil iniciovat jednání o potenciálním náhradním prostoru, my se však rozhodně v tomto boji nehodláme spoléhat na politiky ani klidnit oprávněný vztek všech, pro které Milada něco znamenala. Nehledě na výsledky jednání přijde na vyklizení Milady adekvátní odpověď, která bude instituce zodpovědné za tento akt hodně bolet.
Cítíme naléhavou potřebu vytvářet nové prostory, kde můžeme žít a tvořit po svém, bez autorit. Jakákoliv aktivita směřující k tomuto cíli je z našeho pohledu legitimní. Společnost, ve které je běžné, že se státní instituce spojí s neonacisty proti lidem vytvářejícím nekomerční kulturu, nemá právo nazývat se svobodnou.

Choďte na demonstrace, podnikejte přímé akce, buďte kreativní! Vyklizením Milady cosi skončilo, zároveň se však otevřel prostor pro vytvoření něčeho nového.
Naši touhu po svobodě žádná represe nezastaví!

1.7.2009, 4:30, http://www.milada.org/


Demolice

V roce 1998 objevili v pražské Troji squatteři, z nichž velkou část tvořili bývalí obyvatelé squatu Zenklovka, dlouhodobě nevyužívanou a chátrající vilu Milada. Objekt vyklidili, vyčistili a provedli kroky k zastavení dalšího chátrání objektu. Domu dali opět život a zřídili zde prostor, který není určen jen pro bydlení.

Za těch jedenáct let se ve squatu Milada vystřídalo mnoho lidí. Proběhlo zde množství koncertů a hudebních parties různých žánrů, ale také výstav, diskusí a přednášek. Miladu každý rok navštěvovali podobně smýšlející turisté z celého světa. Milada byla také nějakou dobu místem, kde se scházeli členové a členky Československé anarchistické federace (ČSAF), nebo zde působil kolektiv Food not Bombs (FNB), který rozdával zdarma jídlo bezdomovcům na Holešovickém nádraží.

Milada čelila snahám úřadů a policie o vyklizení v průběhu let několikrát. Vždy se však ubránila, i když obrana trvala několik dní. Včerejším dnem (30.6.2009) je však konec jedné kapitoly v knize českého squattingu. Ústavu pro informace ve vzdělávání, kterému patří pozemek, ve spolupráci se soukromou bezpečnostní agenturou, starostou Prahy 8 a policií se podařilo zlikvidovat squat Milada. Zdemolovali zařízení, vytloukli okna a zničili celou střechu. Jasně dali najevo, že jim nejde ani o lidi, ani budovu. A to vše za trapné exhibice starosty Prahy 8, Josefa Noska (ODS).

Solidarita

Ačkoli je pro nás včerejšek smutným dnem, je také příslibem a nadějí. Squatteři svůj boj za svobodný prostor nevzdali. Bránili Miladu, dokud to šlo, a ve své práci na budování kulturně-sociálního centra jsou odhodláni pokračovat jinde. Dalším světlým bodem na celé věci je solidarita lidí, kteří Miladu podporují. Hned od prvních zpráv se k ní začali scházet lidé. Nejprve několik desítek, odpoledne asi 200, večer přibyli další.

U Milady

Během dne se zmobilizovalo velké množství lidí, připravili transparenty, zajistili hudbu, skandovali a do megafonu vysvětlovali své postoje. I když byla nakonec Milada najatou bezpečnostní agenturou zdemolována a někteří ze squtterů bránících dům na střeše stejnými lidmi násilně sundáni dolů, byla obyvatelům squatu akce solidarity silnou podporou.

Za zmínku stojí i okamžité zajištění on-line informací na Internetu a podpora na subkulturních webech či stránkách anarchistických a antifašistických skupin. V Bratislavě proběhla solidární akce před českou ambasádou. Informace o útoku na squat se během dne objevily i v různých jazycích.

Protest

I dnes budou pokračovat protesty proti demolici vily Milada a vyhnání jejích obyvatel.

Přijďte od 12:00 na Senovážné náměstí v Praze, kde sídlí Ústavu pro informace ve vzdělávání, který celý zásah nařídil.

Demo

Protestná akcia 1.júla o 18:00 na nám. SNP v Bratislave
"V nádväznosti na protestné zhromaždenie pred Veľvyslanectvom Českej republiky z utorka 30. júna sa bude v súvislosti s prebiehajúcim vysťahovaním pražského sociálno-kultúrneho centra Milada konať 1. júla o 18:00 na nám. SNP v Bratislave ďalšia verejná akcia. Iniciatíva Priatelia Milady v Bratislave by takýmto spôsobom chcela vyjadriť protest proti násilnému postupovaniu príslušníkov bezpečnostnej služby za výraznej podpory polície, a zároveň vyjadriť podporu obyvateľom Milady."

Krtkova kolona NON STOP
"Vzhledem k vyklizení squatu Milada jsme se rozhodli minimálně do neděle mít otevřeno non stop. Chceme tak nabídnout využití našich prostor k diskuzím, přístupu na internet nebo jakýmkoliv jiným aktivitám 24 hodin denně. Touhu po svobodě žádné represe nazastaví!" http://kk.czechcore.cz/

Benefiční protestní diskotéka - 2.7.2009
Benefit disco


Online info: https://twitter.com/squatMilada
Stránky squatu Milada: http://www.milada.org/
Squat.net: http://praha.squat.net

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)