Anarchistická federace

No border kemp v Calais

No Border camp v Calais je společnou akcí francouzských, belgických a britských migrantů, podpůrných skupin a aktivistické sítě No Borders. Jejím cílem je upozornit na realitu situace v Calais a v oblasti severní Francie; navázat kontakty s komunitami migrantů; vybudovat vazby mezi organizacemi na podporu migrantů; a nakonec, ale v neposlední řadě, ...


No border kemp v Calais (Francie) : 23. - 29. června 2009
No Border camp v Calais je společnou akcí francouzských, belgických a britských migrantů, podpůrných skupin a aktivistické sítě No Borders. Jejím cílem je upozornit na realitu situace v Calais a v oblasti severní Francie; navázat kontakty s komunitami migrantů; vybudovat vazby mezi organizacemi na podporu migrantů; a nakonec, ale v neposlední řadě, protestovat proti autoritám a jejich zvyšující se represi proti migrantům a samotným aktivistům. Tento kemp požaduje svobodu pohybu pro všechny, kompletní zrušení hranic a kontroly migrace. Vyzýváme k vybudování radikálního hnutí proti systému kontroly, který nás dělí na legální občany a nelegální přistěhovalce.

Proč Calais?

alt.plakat Za místo protestů jsme si tentokrát zvolili Calais ze dvou hlavních důvodů; jedná se o důležitý uzel historie, vývoje a realizace evropské migrační kontroly a již dlouhou dobu znamená obtížnou překážku pro ty, kteří se snaží dostat do Velké Británie. Ale ještě důležitější je zaměřit se také na boj mezi těmi, kteří chtějí skoncovat s veškerou migrací do EU, a těmi, kteří se snaží bořit bariéry mezi lidmi - hranice, které brání svobodnému pohybu a propouštějí pouhou privilegovanou menšinu.

Od poloviny devadesátých let prošly Calais desetitisíce lidí, kteří živořili, spali v městských stokách a čekali na svou příležitost dostat se přes kanál do Anglie. Mezi lety 1999 a 2002 provozoval Červený kříž v sousedním městě Sangatte centrum pro migranty. Přes silný politický tlak ze strany Francie a Británie muselo být centrum zavřeno. Od té doby se o migranty “stará“ policie, která díky své masivní přítomnosti vykazuje tisíce mužů, žen a dětí z veřejných prostorů a ti se pak vydávají na toulky po pobřeží Francie, Belgie a Holandska. Policie se na migrantech dopouští násilí a tvrdé represe, ti samí lidé jsou opakovaně zatýkáni, mláceni a vězněni v detenčním táboru poblíž města Coquelles. Policie pravidelně zapaluje jejich provizorní bivaky s posledními věcmi, které jim zbyly. Místní aktivistické skupiny, které podporují migranty potravinami, léky a dalšími nezbytnostmi, čelí stále ostřejší šikaně a útokům ze strany policie. V posledních měsících bylo dokonce několik aktivistů zatčeno. Mezitím Phil Woolas, britský ministr pro hranice a imigraci, usiluje o vybudování permanentního detenčního záchytného tábora v docích v Calais.

Širší náhled

Calais však zůstává jen jednou malou součástí celkového obrazu evropské migrační politiky, jednou z vnitřních hranic v Evropské unii, která disponuje hlavně technologicky moderní vnější hranicí. Od počátku tohoto desetiletí usiluje EU o vybudování “evropské pevnosti“ a přesouvá migrační kontrolu až na území Afriky a Asie. Její pohraniční policie slídí ve vodách Středozemního moře, v Libyi a ve vodách při západním pobřeží Afriky, kam má pohraniční instituce Frontex díky zahraniční politice EU zajištěn “zdvořilostní vstup“. Frontexem jsou dále finančně podporovány policejní složky od Ukrajiny, po celou cestu hranice s EU až po Maroko, aby preventivně bránily migraci obyvatel z chudých nebo válkami postižených koutů světa.

Práva migrantů – práva pracujících

Skrze tento systém hraničních kontrol vytvářejí autority dva druhy migrantů: malý počet “kvalifikovaných“ migrantů, kteří jsou označováni jako “užiteční“ pro stát, respektive EU; a obrovský počet pracujících “bez papírů“, kteří nemají žádná práva a jsou tedy zneužitelní jako levná pracovní síla. Proto je náš boj za svobodu pohybu i bojem za práva všech pracujících.

Mezinárodní solidarita funguje!

Utváření vztahů a vzájemné spolupráce nám umožňuje sdílet informace mezi námi na mezinárodní úrovni. Společně můžeme využívat slabin a trhlin v pevnosti Evropa. Například loni v listopadu pomohla mezinárodní vlna solidarity zabránit plánované deportaci Afghánců z Calais zpět do Kábulu.

Kampaně proti hranicím

Tento kemp bude pokračovat v tradici No Border kempů, které se konají již od konce devadesátých let, a stejně jako na kempu, který se bude konat letos v srpnu na řeckém ostrově Levos, zde bude místo pro sdílení informací, zkušeností, znalostí a dovedností; místo pro plánování a provádění společných akcí proti systému hranic, který nás rozděluje. Evropské impérium po staletí vykořisťuje půdu, zdroje a obyvatele většiny světa, aby se stalo bohatým a mocným. Za sebou zanechává vleklé války, sociální nerovnosti, zbídačené lidi a zdevastované životní prostředí. Uprchlíci, kteří se pokoušejí dostat do Británie a do ostatních zemí EU vzdorují této nespravedlnosti svými životy, změnou prostředí – migrací. Situace v Calais je výsledkem kompromisu a střetu zájmů mezi francouzskou a britskou imigrační politikou a my vyzýváme skupiny a jednotlivce, aby uspořádali solidární akce po celé Evropě a stali se součástí globálního hnutí solidarity, které brání naše právo na výběr, kde chceme žít. Stěžejní demonstrace se koná 27. Června od 10:00 u majáku na Boulevard des Alliés.

Stejná práva pro všechny!!!
Nikdo není ilegál! Svobodu pohybu a právo zůstat pro všechny!


Prozatím podepsané skupiny:
Alternative Libertaire - Association pour la Citoyenneté en Algérie - Bürengruppe Paderborn (Allemagne / Germany) - Chiche ! Lille - Comité des Sans-Papiers 59 - Confédération Nationale du Travail (CNT) - Coordination des Groupes Anarchistes - ELAF 81 (Ecolo-Libertaires Anti-fascistes du Tarn) - Fédération Anarchiste - Les Flamands Roses - Groupe D’Anarchistes de Lille et Environs - Marée Noire - MRAP Dunkerque - No-racism.net - Nouveau Parti Anticapitaliste - Réseau No Border UK - RESF / UCIJ 84 - SUD Education Nord Pas-de-Calais - SUD étudiant Lille - Syndicat Unifié du Bâtiment/CNT 68 - Union régionale des syndicats CNT du Nord Pas-de-Calais - Union Syndicale Solidaires Nord Pas-de-Calais...


Zdroj:
Plakat
http://calaisnoborder.eu.org/

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)