Anarchistická federace

Jdi a daruj život všem mrtvým domům

April 2008 : mezinarodni dny na podporu squattingu a autonomnich prostor12. dubna 2008 proběhl v Praze pochod na podporu squattingu a autonomních center. Proč se konal a jaký byl jeho průběh?

April 2008 : mezinarodni dny na podporu squattingu a autonomnich prostor12. dubna 2008 proběhl v Praze pochod na podporu squattingu a autonomních center. Protest byl uspořádán v rámci Celoevropských dnů odporu (11.-12.4.2008) proti represím na squatech a autonomních zónách. Úvod článku nejlépe dokreslí část textu z letáku „Nás nezničíte“, který zval na sobotní akci.

„Po sérii represí namířených na autonomní centra v minulém roce přichází odpověď – celoevropská akce na obranu nezávislých prostor, svobodných společenství, která se odmítají slepě podřídit diktátu establishmentu. Idea squattingu je nepochybně starší než idea soukromého vlastnictví a i dnes pro nás představuje legitimní a adekvátní reakci na řadu problematických mechanismů současné společnosti."

Ucast byla mezinarodni....Squatting či vytváření soběstačných komunit je jednou z možných cest jak se vypořádat s hlubokou ekologickou krizí současnosti. Přesto se stále najdou lidé, kteří zpochybňují tuto ideu a tvrdošíjně brání současný status quo. Squatteři své domy milují, vkládají do nich energii a čas. Majitelé domů (mnohdy ziskuchtivé realitní kanceláře, či jiní spekulanti) berou domy jako jistý kapitál. Často nechají raději zchátralý dům spadnout, než aby ho opravili. Náklady na opravy bývají vysoké. Počkají až dům spadne a z hodnoty pozemku (hlavně ve velkých městech) získají slušný profit. Mnoho starých domů v Praze již prodělalo tuto „sanaci“. Na jejich místech stojí nové stavby nebo jsou upraveny a slouží k zcela jiným účelům. Jeden příklad za všechny – bývalý pražský squat Ladronka. Dlouho se o chátrající usedlost nikdo nestaral, až ji našla skupina mladých lidí a začala zde provozovat komunitní život, umění a jiné pozitivní aktivity. Dnes po jejich vyhnání je z Ladronky předražená restaurace pro elitu.

Autoritám vadí a drážní je takovéto zpochybňování systému kapitalismu. Ze squatterů nemají žádný profit, naopak taková místa přitahují kritiky současných pořádků. Československá anarchistická federace sice pražský pochod neorganizovala, ale plně se hlásí k základním ideám squatterského hnutí a jeho odkazu. Squatting chápeme jako aktivní vyjádření odporu vůči systému, kde jedni vlastní prostory, které sami nejsou schopni využít, a na druhé straně se nachází spousty lidí bez domova či marně shánějící finančně dostupné bydlení. Squatting vedle radikálního řešení osobních problémů s bydlením může být i projevem životního stylu, kulturních potřeb, svobodného umění, vytvořením prostoru, kde se setkávají přátelé, místa klidu v hlučných a prašných městech, prostoru pro experimenty, DIY produkty a alternativní přístupy k životu. Autonomní prostory a místa, která se snaží vymanit z kapitalistického útlaku, mají v Evropě dlouholetou tradici a nemíní se vzdát bez boje. Bude to tvrdý boj, ale společnou solidaritou a odhodláním můžeme vyhrát. Bydlení je právo, ne privilegium!

Zacatek, formovani pruvoduPražská akce v rámci Celoevropských dnů se konala na náplavce (Rašínovo nábřeží) pod Palackého náměstím. Zhruba kolem 14. hodiny se na břehu Vltavy začali scházet první aktivisté. Trochu později začala hrát hudba za sound systémů – jim patří velký dík za hudební doprovod celého happeningu. Lidé korzovali po nábřeží, kupovali si občerstvení u pojízdného baru, nebo jen tak sledovali dění. Někteří hráli na bubny, druzí dělali různé parády se žonglovacími hračkami. Svítilo slunce a všude byl klid. Velmi mě zaujala malá improvizovaná výstava se squatterskou tématikou. Na boku jedné dodávky bylo připevněno tablo s fotkami a texty o bývalých pražských squatech. Jednalo se o Šafránku a vilu Emilku, která byla loni velmi krátce obsazena (viz. [ZDE])

Kolem 15. hodiny bylo prostranství kolem řeky již celkem plné. Pilní aktivisté rozbalili informační stánky a nestačili obsluhovat kupující. Ochoz nad nábřežím se začal zlověstně plnit policisty. Strážci zákona horlivě filmovali všechny přítomné lidi a policisté v civilu se snažili vetřít do davu. Zpovzdálí akci sledovalo několik neonacistů, kteří si pořídili také pár snímků sympatizantů squattingu. Ačkoliv byl začátek pochodu domluven na 16. hodinu, začalo se trochu později. V 16:20 vyráží asi 400 demonstrantů. Prislusnici nechybeliCesta je jasná: z náplavky kolem bývalého nádraží Vyšehrad a botanické zahrady, nahoru do kopce a přes Karlovo náměstí zpátky k vodě. Čelo průvodu tvoří transparent s nápisem „Vaše ruiny jsou naším domovem“ a v jarním vánku vlají černorudé prapory. Ve skrytu železničního mostu čekají dodávky plné robocopů (lidový název pro policejní těžkooděnce, viz.též rytíři nebo těžká pěchota). Překvapivě si ale nehledali důvod k zásahu.

Potěšila mě velká pestrost protestujících. Vedle sebe zde stáli teknaři, punkeři, anarchisté, antiautoritáři, antifašisté, skinheadi, maminky s dětmi i lidé, kteří se aspoň vzhledově nedají zařadit k žádné vyjmenované skupině. Procesí mělo několik částí oddělených od sebe auty s hudbou a pojízdným barem. První zastávka u nádraží Vyšehrad. Připomenutí špatné nemovitostní politiky města. Tak dlouho nádraží chátralo, až nakonec v něm investor vybuduje kasino. Cesta klidná a policejní provokatéři v davu také. Druhá zastávka je u zchátralého domu na začátku ulice Apolinářská. Tři aktivisté vyvěšují z okna v prvním patře transparent: „Jdi a daruj život všem mrtvým domům“. Průvod se v poklidu vrací na náplavku. Přestože je trasa přes Albertov krátká, trvá více jak hodinu. Někteří se ještě baví u řeky, jiní se pomalu rozcházejí. Díky všem kteří přišli a dali najevo svůj nesouhlas s represemi proti squatterskému hnutí.

PruvodPoměrně velká účast napříč subkulturami a skupinami lidí ukázala, že idea autonomních prostor není v Čechách mrtvá. Poslední roky je však ve viditelném útlumu. Velká míra kreativity a nápadů na masky či transparenty rovněž svědčí o velkém potenciálu hnutí. Budujme místa setkání a centra odporu mimo kapitalistickou kontrolu. Žádná vláda nemá a nemůže mít monopol na to, aby nám říkala, jak žít své životy. Žádná vláda rovněž nemá a nemůže mít monopol na kulturu a umění. Stavíme se proti systému kapitalismu, proti nelogické a nemorální bytové politice, která z něj plyne. Díky všem organizátorům za skvělou akci. Cítíme plnou solidaritu s ostatními druhy v boji po celém světě. Útok na jednoho z nás je útokem na nás všechny. Nás nezničíte! Obsad a žij!!!

Odkazy na webu:
April2008.suat.net - http://april2008.squat.net:8080/
Squat Milada - http://milada.s.cz/index.html
Squat Viktorie - http://www.squat-viktorie.wz.cz/index.html
Verze pro tisk 18.4.2008 Agnes Tamsin

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)