Anarchistická federace

Nebuďme lhostejní, zastavme neonacistickou demonstraci!

Na prvního máje nachystali neonacisté demonstraci do Prahy. ČSAF proto iniciuje protiakci. Setkáme se od 11.00 na Palackého náměstí v Praze 1. 5. 2005 a vysvětlíme - doufáme, že spolu s vámi - pohrobkům Třetí říše, že tudy cesta nevede.
Další informace níže, v prohlášení ČSAF.
nové : samolepka k akci (PDF, 50 kB)
Plakátek ve formátu A4 ke stažení zde

Neonacisté se rozhodli využít letošní první máj k návratu do ulic a propagaci své ideologie. Ideologie, která připravila o život miliony lidí ve čtyřicátých letech a inspiruje rasistické vraždy dodnes. Nemlčme, jako mlčela většina ve dvacátých a třicátých letech, a znemožněme neonacistickou demonstraci. Vyzýváme všechny, kterým není nebezpečí neonacismu lhostejné, aby přišli prvního května v 11 hodin na Palackého náměstí, místo, kde má o dvě hodiny později proběhnout neonacistická demonstrace.

Národní odpor, organizátor ultrapravicové akce, je dobře známou neonacistickou organizací. Nezastřeně propaguje rasismus a násilí, hlásí se k odkazu Hitlerovy Třetí říše a zpochybňuje historickou existenci holokaustu. Petr Kalinovský, mluvčí Národního odporu, proslul svými antisemitskými postoji, zejména jako organizátor pochodňového průvodu židovským městem v Praze. Text pozvánky na jeho prvomájové shromáždění mluví sám za sebe. Posuďte sami: „Musíme připomenout oběti stávajícího demokratického teroru (který) ničí naší evropanskou mravnost (…) Teror proti vězňům naší ideové války. Teror nepřátel pravdy proti aktivistům nacionální revoluce. Nejsme naivní natolik, abychom žili v očekávání pádu demokracie v průběhu jednoho jediného dne. Náš boj s touto zástěrkou 'svobody' se zhovadilou nositelkou myšlenek stále pokračuje!“ Prohlášení uzavírá heslo, které dobře vyjadřuje záměry neonacistů: „Proti teroru teror!“

Žádáme všechny, kdo nechtějí, aby se onen vzývaný „teror“ „aktivistů nacionální revoluce“ opakoval, aby společně s námi přišli říct této demonstraci jasné NE! Naším cílem není střet s neonacisty, ale znemožnění nebo alespoň znepříjemnění jejich demonstrace naší přítomností. Palackého náměstí je označováno jako „pražský hydepark“, tedy místo, kde mohou probíhat jakákoli shromáždění i bez formálního ohlášení. Právě toho chtějí zneužít neonacisté – ti samí, kteří by jakoukoli svobodu shromažďování potlačili hned druhý den po svém nástupu k moci. Sejděme se tedy v „pražském hydeparku“ o dvě hodiny dříve a setrvejme na místě, aby se neonacistická demonstrace nemohla uskutečnit. Dejme najevo, že jsme se poučili z historie a nechceme, aby se opakoval nacistický teror, po kterém volá Národní odpor.

„Bylo by mukou
zdravit se jen pravou rukou
a na pouhý pokyn shůry
pálit plný fůry kultury.“

Jiří Voskovec a Jan Werich

Československá anarchistická federace – Praha
stopnazi-1.5.06

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)