Anarchistická federace

Trapas iniciativy NE ZÁKLADNÁM!

Report z demonstrace iniciativy NE ZÁKLADNÁM, svolané z důvody oznámení vlády o počátku jednání o vybudování radarové základny USA u nás.

Již v minulosti, jsem se přesvědčil, že od iniciativy NE ZÁKLADÁM můžu čekat ledacos. Ať už „trapné“ demonstrace, které se konaly 14. a 21.8.2006, nebo o mnoho povedenější akci na Karlově mostě ze dne 11.9. stejného roku. To, co jsem zažil ovšem na demonstraci na Václavském náměstí 21.1.2007, to předčilo všechny mé očekáváni a to v negativním ohledu!

Toho dne, jsem se účastnil demonstrace, svolané z důvody oznámení vlády o počátku jednání o vybudování radarové základny USA u nás, které se účastnilo asi 150 lidí. Toto číslo bylo, vzhledem k tomu, že demonstrace byla uvedena v médiích a na stránkách iniciativy teprve o den dříve, určitě nad očekávání. Ovšem z účastníků demonstrace bylo asi 90% přívrženců a sympatizantů rudé autoritářské levice (např. asi 40ti členná skupina KSM) a podle toho vypadal i průběh akce.

Jediné co se na celé akci šlo hodnotit kladně, byl fakt, že demonstrace je svolána i bez svolení úřadů, resp. se jich ani nikdo z iniciativy neptal (neměli ani jak, úřady v sobotu otevřeno nemají), jak jsem se krátce po svém příchodu dozvěděl. To bylo ovšem také asi tak vše pozitivní na akci.

Protest začal asi z čtvrthodinovým zpožděním (pravděpodobně se jednalo o „akademickou čtvrthodinku“- vysokoškoláci vědí o čem píši) emotickým projevem Jana Májíčka (ze Socialistické solidarity), který byl veden po vzoru emotivních projevů bolševických vůdců (-„jeden by se málem rozbrečel“). Do toho, resp. v přestávkách a po projevu, bylo slyšet oddané skandování bolševických sympatizantů KSM, nad nimiž vlály 4 vlajky se srpem a kladivem- standarty rozpuštěného KSM, jako „hanba Bushovi“. Heslo „místo amerických radarů, statisíce bytů“ křičelo již jen asi 5 „nejinteligentnějších“ přívrženců KSM (ostatní jinak rozumné heslo si asi nezapamatovali, natož aby ho křičeli). Poté ale nastalo něco, v co jsem ani neočekával. Jan Májíček se zeptal přítomných: „kdo je proto, abychom šli společně na pochod k americké ambasádě, ať zvedne ruku“, na což zvedli ruku snad všichni, poté ještě Jan Májíček dodal: „ale je to na Vaše riziko“ a vypadalo to, že se půjde na pochod. Krátce poté, ale byla demonstrace rozpuštěna, bez onoho pochodu! Proč? Představitelé iniciativy NE ZÁKLADNÁM, totiž dali na radu 4, slovy čtyř, náhodně přihlížejících policistů (jiní tam opravdu nebyli a tyto pány jsem viděl o půl hodiny dříve, na obchůzce po Václavském náměstí, z čehož bylo jasné, že policie vlastně ani o žádném protestu neví), kteří nedoporučili pochod se slovy „nedělejte si problémy, můžeme svolat na vás všechny naše kolegy“. Tak tedy pochod nebyl. „KSMáci“ si zařvali ještě několik bolševických hesel a šlo se domů, resp. v mém případě krátce posedět do nedaleké restaurace a pak na vysokoškolskou kolej!

Tato demonstrace mě utvrdila o správnosti názoru téměř celé ČSAF- nezapojit se do iniciativy Ne základnám!

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)