Anarchistická federace

ČSAF říka NE radarům!

6 důvodů proč říci NE radarům, report z akce ČSAF v Kolíně a pozvánky na další akce.

Vláda ČR se bez účasti lidí, kterých se záležitost radarových základen týká nejvíce- nás, obyvatel území spadající žel pod kompetenci vlády ČR, začala vyjednávat s ministerstvem obrany a zahraničí USA o vybudování radarové základny. Proč jsme proti radarům?

1. Radarová základna se má stavět, bez souhlasu obyvatelů žijících v ČR. Vláda pod taktovkou ODS odmítá na tuto problematiku nejen vypsat referendum, ale i vůbec o tématu s občany diskutovat.

2. Vláda USA není schopná lidem říci opravdové důvody stavby základny. Je nesmysl, že by měla chránit USA před útoky ze zemí „osy zla“. Je naopak jisté, že základny povedou k vyostření vztahů a k novým „závodu“ o zbrojení, mezi vládami USA a Ruska, nebo Číny.

3. Základna může ohrozit bezpečí obyvatel, žijících v okolí tohoto vojenského zařízení. Může se totiž stát, že zařízení bude čelit preventivnímu útoku „ideologického“ nepřítele vlády USA, nebo teroristickému útoku.

4. Radar ohrozí ekosystém v oblasti, kde má stát. Stát totiž má v rekreační oblasti Brdsko. Tato oblast již 16 let, od doby co odsud odešli poslední sovětští vojáci a vojáci ČSSR, skýtá ideální podmínky pro volný život zvířat a rostlin. V případě, že se zde postaví nové vojenské zařízení, bude silně narušen ekosystém v oblasti. Brdsko navíc je vyhledávanou rekreační oblastí lidí především z Prahy a i ti by o svoji „oázu klidu“ přišli.

5. Každé radarové zařízení, je poháněno menším jaderným reaktorem a vyvolává radioaktivní paprsky. Tyto radioaktivní zařízení i paprsky typu β můžou za určitých okolností vyřadit všechny elektrické a datové zařízení v okolí i v místě, kam je paprsek směřován.

6. V zájmu „obyčejných“ lidí, není zapojovat se do válečných konfliktů mocných. Např. jen válka v Iráku stála život, podle nezávislých šetření, asi 650 000 civilistů. Pokud mocní chtějí válčit, ať si válčí, ale bez nás!


ČSAF se zapojila do protestů proti základnám USA

22.2.2007 se na Karlově náměstí v Kolíně uskutečnilo slavnostní otevření zrekonstruovaného náměstí, které se stihlo zrekonstruovat „jen“ o 4 měsíce později, než předpokládal starosta města Jiří Buřič. Mezi hosty byl i předseda vlády ČR Miroslav Topolánek a proto se členové ČSAF vydali na náměstí, aby vyjádřili svůj nesouhlas s umístěním radarových základen.

Slunečné, téměř jarní počasí, přilákalo na místo asi 400 místních lidí, kteří se přišli podívat na slavnostní otevření náměstí. Bylo ale zřejmé, že předseda vlády příliš vítán ve městě není, jeho úsměvnému projevu zatleskalo jen několik lidí a jde se říci, že pozitivnějšího ohlasu jsme se dočkali my.

Členové ČSAF vyvěsili protiválečný transparent upozorňující na odpor k základně. Poté jsme ukázali premiérovi jaká je „jednička“ a rozdali jsme po celém Kolíně na 600 letáků proti základnám.


Pozvánky

24.2.2007 mají zneužít odporu proti základnám Autonomní nacionalisté Střední Čech. Sejít se mají v Berouně. Na svém webu píši dojemné pohádky, kterak základna ochromí jejich národní čest. Jejich hlavní důvod je však jasný. Zahrát si na hodné kluky a holky, které zajímají problémy „obyčejných lidí“! My však víme, že je to lež a proto Tě zveme 24.2.2007 na Husovo náměstí v Berouně, vyjádřit svůj názor na nac(ional)isty, kde společně od 13:30 řekneme jak NE radarům, tak především NE těmto rádoby lidem.

3.3.2007 od 10:00 se uskuteční protestní happening v Pardubicích na náměstí Jana Pernera (před hlavní nádražím ČD). Společně projdeme centrem Pardubic za zvuku bubnů, jiných hudebních nástrojů a našich hlasivek a konec akce, bude patřit 1. rozdávání jídla potřebným pod záštitou iniciativy Jídlo místo zbraní Pardubice.

Verze pro tisk 23.2.2007 Honza C., ČSAF Střední Čechy

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy