Anarchistická federace

Akce G13 – boj za nový dům mládeže

Kodaň byla připravena vedením města a ultrapravicovou sektou o jeden ze známých squatů. Jako reakce na tento čin se zvedla vlna protestu, která měla vyvrcholit obsazením nového prostoru.

Jak jsme již informovali ZDE a ZDE na sobotu 6. října byla připravena Akce G13, jejíž cílem bylo obsazení prázdné budovy v severozápadní části Kodaně v ulici Grøndalsvænge 13. Události uvádíme tak, jak se aktuálně objevovaly na stránkách czechtek.bloguje.cz především jako překlady ze serverů politiken.dk a modkraft.dk.

Aktion G13

Příprava sil

Primátorka Kodaně vystoupila ve čtvrtek 4. října nečekaně s prohlášením, že je připravena s mládeží příští týden vyjednávat – ovšem pod podmínkou, že sobotní demonstrace proběhne bez problému a nedojde k obsazení budovy. Zároveň dodala, že s touto budovou má jiné plány.

Kodaňská policie se na akci důkladně připravovala a prováděla cvičení v ulicích kodaňské čtvrtě Nørrebro. Je odhodlána budovu udržet. I když po delší dobu zdůrazňovala, že bude pokud možné pasivní, mění zřejmě svojí taktiku. V pátek 5. října večer zabezpečuje budovu dřevěnými deskami a ostnatými dráty. Na místě jsou i policisté se psy.

K akci je připraveno několik tisíc aktivistů, mnoho z nich přijelo ze zahraničí. Demonstrace má začít ve 13.00. Nad čtvrtí Nørrebro krouží od rána helikoptéry

10:03
Grøndalsvænge 13 je plná policie, která byla na místě už od včerejšího večera, čerstvé posily dorazily dnes ráno okolo šesté hodiny

10:35
Okolo 100 anti-demonstrantů proti Ungdomshuset je na místě. Většina z nich jsou středního věku i starší. Protestují proti obsazení domu mládeží. Kandidát za konzervativní stranu mluví proti Ungdomshuset.

10:52
Policie označila pozemek Grøndasvæng policejními pruhovanými pásy. Na místě jsou cedule s varováním, že oblast je chráněna policií a vstup na pozemek je zakázán. Ti, kteří hranici poruší, budou potrestáni pokutou či zatčeni. Soukromá bezpečností služba prochází oblastí a žádá novináře, aby se přesunuli dále od oblasti.
Ulice čtvrti Nørrebro se plní aktivisty, kteří jdou směrem k místu demonstrace, která začíná ve 13.00. Aktivisté hovoří mimo jiné norsky a anglicky a čtvrtí jezdí autobusy, které aktivisty přivezly.
Jedna kavárna v centru Nørrebro napsala na své menu: Dnešní nabídka: nový dům mládeže.

Demonstranti jsou rozděleni na čtyři barevné skupiny, každá skupina má určité úkoly. Zelení mají za úkol strkat, červení mají za úkol získat více demonstrantů, tyrkysoví se budou snažit udržet demonstraci neroztroušenou a žlutí odstraňovat policejní zátarasy. Na místě jsou čtyři nákladní auta – každé v příslušné barvě – a okolo vozů stojí demonstranti oblečení do barev podle úkolů.

12:16
Část demonstrantů vykročila z Christánie. Počet se odhaduje na 500.

Aktion G13

12:47
Demonstranti se shromažďují na místě, kde má akce začít. Ti, kteří jsou dorazili, připravují a zdobí vozy. Počet se odhaduje na 3000.

12:55
Demonstrace, která vykročila z Christiánie, dorazila na Nørrebro. Část demonstrantů je oblečena do klaunských kostýmu a jiní nesou vlajku Christiánie.
Na pozemku Grøndalsvænge je více policistů – některé vozy mají psy.

Aktion G13

14:31
Modkraft odhaduje počet demonstrantů na 10 000. Mezi barevnými aktivisty se objevují i „černí aktivisté“.
U budovy, kterou mají aktivisté obsadit, se počet policistů zmenšil a skupiny se psy opustily oblast. Policie zatarasila ulici Vagtelvej, která je příchozí cestou k domu. Na místě stojí osm antonů, tři vozy se psy a zhruba 40 policistů.

14:46
Demonstrace se drží trasy určené policií.

15:05
Demonstrace se blíží k ulici Borups Allé – pokud ovšem demonstranti vstoupí do ulice Borups Allé, budou uzavřeni policisty z obou stran. Podle zpráv Modkraft je místě 12 antonů a asi 50 těžkooděnců.
V tuto chvíli je situace napjatá a dnes poprvé je ve vzduchu konfrontace mezi policií a demonstranty.

15:07
Mluvčí policie Flemming Steen Munch potvrzuje redakci Modkraft, že policie nepustí demonstraci blíže k určenému domu.

Aktion G13

Policie útočí a zatýká

15:41
Zelená skupina dorazila k viaduktu v ulici Borups Alle. Mezi nimi a policií je zhruba 5 metrů. Demonstranti pokračují a jdou směrem k policii. Z megafonů zní výzva k demonstrantům, aby podlézali a přelézali antony. Když demonstranti dorazí k antonům jsou napadeni policisty, kteří je mlátí obušky – podle svědků bije policie demonstranty do hlavy.

15:45
Policie používá slzný plyn. Policisté v maskách jdou proti demonstrantům. Demonstranti stojí na místě a vzájemně se drží. Policie je i na opačné straně demonstrace – demonstranti jsou v pasti.

Aktion G13

15:50
Demonstranti se stahují směrem od policistů. Policie použila 10-12 patron se slzným plynem. Demonstranti rozdávají citróny – a hudba pokračuje.
Červený blok je zastaven policií, ale snaží se najít jinou cestu.

15:54
300-400 aktivistů z Tyrkysového bloku se probojovalo na železnici, která vede k pozemku. Z východní strany je pronásleduje skupina policistů.
50 aktivistů z Červeného bloku se dostalo přes zátarasy k pozemku – zde je čekaly údery obušky a slzný plyn. Dva fotografové z řad novinářů byli podle svědků zasaženi obušky.
U stanice Fuglebakken, kde policie použila slzný plyn, byl jeden demonstrant zraněn a odvezen sanitkou. Podle svědků měl krev v obličeji.
Zprávy dánské televizní stanice TV2 News odhadují počet demonstrantů na 3 000 až 4 000.
Organizátoři akce vyzvali demonstranty, kteří si nepřejí konfrontaci nebo se bojí dalších bojů s policií, aby se stáhli do zadních řad.
Demonstrace se účastnili i rodiče s dětmi, kteří demonstraci opustili. Policie odhaduje počet demonstrantů na 3 000 – podle nezávislých pramenů je počet vyšší.

16:07
Skupina zhruba 15-20 aktivistů je podle pramenů Modkraft zatčena. Tyrkysový blok dorazil k jižní cestě směrem k budově, kterou mají aktivisté dnes obsadit.

16:15
Červený blok je hromadně zatýkán. Žlutý blok vyzývá demonstranty, aby našli alternativní přístupovou cestu k pozemku Grøndalsvænge.

Aktion G13

16:25
Několik set demonstrantů Žlutého bloku zablokovalo ulici Hillerødsgade, ale byli zastaveni policií.
Demonstrantům ze Zeleného bloku se podařilo přivázat lano na jeden policejní anton a odtáhnout ho.

16:30
Policie zablokovala ulici Hillerødsgade

Průnik se zdařil

16:40
Deník Politiken uvádí, že zhruba 100 aktivistů se dostalo na pozemek. Aktivisté prostříhali otvory do plotu na rohu ulic Borups Alle a Hillerødsgade. Policie zatím na pozemku není.
Žlutý blok říká, že jich je na místě 500. Podle jejich výpovědi hází patrony slzného plynu zpátky na policisty.
Tyrkysový blok, který se k místu dostával přes železnici a přes zahrady, byl v ulici Borups Alle napaden policií, která tvrdě a zřejmě bezdůvodně bila demonstranty. Tyrkysový blok se stáhl zpět a oslavoval zprávu o tom, že Žlutý blok je na pozemku.

Aktion G13

16:45
Svědci vypovídají, že několik dětí ve věku zhruba šesti let bylo zasaženo slzným plynem v průběhu prvního policejního zásahu.

16:50
V plotě okolo budovy je velká díra. 400-500 aktivistů se dostalo na pozemek. Demonstranti pronáší proslovy a oslavují, zatímco stále více demonstrantů přichází na pozemek.
Policie provádí zátarasy v sousedství domu a připravuje se na vyklizení pozemku.

Demonstranti byli na policejní překážky dobře připraveni, byli vybaveni štaflemi, proti policejním psům rozhazovali napínáčky, deky přehazovali přes ostnaté dráty, apod.

17:01
Okolo 200 demonstrantů je uvnitř budovy a na její střeše. Policie obklíčila celou oblast a zatím se chová pasivně.

Aktion G13

Aktivisté křičí: "To je náš Ungdomshus" a zpívají dětské písničky.
Aranžéři vyzývají megafony ke klidu: "čekáme na kamarády" zní z megafonů. Dále informují aktivisty o tom, jak se chovat při případném zatýkání.

Pozice přebírá opět policie

Policie vyklidila dům a zatkla několik stovek aktivistů. Ti byli odváženi z místa v autobusech městské hromadné dopravy. Městem kolovaly zprávy, že skupina G13 odstartuje tzv. plán B, který byl utajen – skupina G13 však tuto zprávu vyvrátila.

Podle deníku Politiken ukončila skupina G13 dnešní akci. „Je konec. Jděte domů a dnes v noci zachovejte klid“. Tak zněl vzkaz akční skupiny několika stovkám demonstrantů, kteří se večer shromáždili ve čtvrti Nørrebro. „Zabrali jsme náš dům – tisíceré díky. The struggle continues – boj pokračuje“ – znělo z tlampačů. Skupina G13 považuje tento den za významné vítězství. „Považujeme to za velké vítězství. Policie reagovala krajně nepřiměřeně. Jejich reakce byla extrémní. My jsme dodrželi slib, že nedojde k násilí a dostali jsme se do domu – proto to považujeme za vítězství“ řekl mluvčí skupiny Troels.

Aktivisté se však domů ještě neodebrali. Začali jíst, pít a slavit, zatímco hudba skupiny The Clash bouřila okolím.

21:21
Novináři Modkraft oznamují, že policie zastavuje náhodné chodce v ulicích Nørrebro a podrobuje je osobním prohlídkám. Mnoho z nich jsou mladí a jsou zastavováni pouze na základě jejich oblečení.

Aktion G13

22:05
Policie opustila Folkets Park – nikoho zde nezatkla. Naopak zatkla jednoho člověka o několik ulic dál – zatčená osoba nezná důvod zatčení.

21:54
Ve čtvrti Nørrebro je větší množství antonů, policie zastavuje chodce a kontroluje je.

21:50
Zhruba 12 antonů utvořilo kruh okolo parku Folkets Park – jeden anton zaparkoval přímo uprostřed parku. 50-100 policistů prochází oblastí parku, kde se nic neděje. „Působí to jako provokace – jakoby se policie snažila něco vyvolat“, říká jeden ze svědků.

21:40
Zhruba 30 policistů proniklo do parku Folkets Park, ve kterém sedí zhruba 15 osob okolo ohýnku a několik je uvnitř a jí. Policie nic přítomným neřekla, ale podle zdrojů na místě se chová „konfrontačně“.

21:38
Modkraft oznamuje, že policie na Nørrebro registruje a podrobuje osobní prohlídce každého, kdo vypadá jako „aktivista“.

Rekord v počtu zatčených

21:17
Počet zatčených – 436 – je rekordním počtem zatčení v rámci jedné akce. V souvislosti s vyklizením Ungdomshuset bylo zatčeno 643 osob, jednalo se však o zatýkání v průběhu několika dní. Podle výpovědi mluvčího policie smí policie zatčené držet šet hodin – poté je musí propustit. Jedna aktivistka, která byla v Červeném bloku a která byla zatčená a nyní propuštěná vypovídá, že se jednalo o velice násilný způsob zatýkání.
Aktivisté křičeli: „My nepoužíváme násilí – a co vy“ na skupinu policistů, která je poté napadla a deset z nich zatkla.

21:19
Redakce Modkraft se pokusila dostat se do spojení s primátorkou Kodaně Ritt Bjerregaardovou, jejíž tiskový mluvčí však prohlásil, že se primátorka nebude dnes večer k ničemu vyjadřovat.

20:55
Reportér Modkraft oznamuje, že policie je ve čtvrti Nørrebro v masivním počtu.

Policie překvapivě chválí demonstranty

Následující den chválí velitel kodaňské policie Per Larsen aktivisty za pokojnou demonstraci a vyzývá k hledání politického řešení v kauze nového domu mládeže. Přesto, že 436 osob bylo zatčeno, není ani na jednu z nich podaná žaloba a všichni zatčení byli propuštěni. Podle svých slov má už dost opakovaných konfrontací a přichází s výzvou politikům, aby našli politické řešení v kauze nového domu mládeže. „My si přejeme, aby se našlo řešení“ řekl Per Larsen televizní stanici TV2 News.

„Neviděli jsme žádné molotovy. Neviděli jsme hořící auta. Neviděli jsme vandalismus. A proto jsme velice spokojeni“, říká Per Larsen stanici TV News. Nemyslí si, že včerejší akce nějak pokazila vyhlídky mládeže na nový a zákonem povolený dům mládeže. „Opravdu doufám, že to nebude interpretováno tak, že se mládež diskvalifikovala a připravila se o možnost najít řešení“, říká Per Larsen.

Zatím nebylo možno získat komentář od primátorky Kodaně Ritt Bjerregaardové o tom, zda stále plánuje setkání s mládeží, které slíbila na příští týden.


Překlad reportáže deníku Politiken z obsazení budovy v Kodani ZDE
Fotografie ZDE
Video deníku Politiken z prvních střetů, přetlačovaná pod mostem, slzný plyn a první zranění ZDE
Dvě reportáže TV DR: ZDE a ZDE
Reportáž TV2 – letecké záběry: ZDE
Video - záběry po zásahu slzným plynem, jeden z demonstrantů je v bezvědomí ZDE

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)