Anarchistická federace

Ostře sledovaná čára

Calexico je městečko státu California v USA a má přibližně 30 000 obyvatel. Calexico leží asi 120 mil východně od San Diega a asi 260 mil západně od Phoenixu (Arizona). Město se rozkládá na ploše 6 čtverčných mil. Calexico obývá nejvyšší procento Hispánců ze všech kalifornských měst (přes 95%) a víc než čtvrtina populace zde žije pod hranicí chudoby.

Mexicali/Calexico

Calexico je městečko státu California v USA a má přibližně 30 000 obyvatel. Calexico leží asi 120 mil východně od San Diega a asi 260 mil západně od Phoenixu (Arizona). Město se rozkládá na ploše 6 čtverčných mil. Calexico obývá nejvyšší procento Hispánců ze všech kalifornských měst (přes 95%) a víc než čtvrtina populace zde žije pod hranicí chudoby.

Mexicalije hlavním městem státu Baja California a je nejsevernějším městem Latinské ameriky. Má přes 850 000 obyvatel, jejichž počet neustále stoupá. Mexicali je jedním z nejrozmanitějších měst Mexika se vzkvétající evropskou, arabskou, africkou a asijskou enklávou. Mexicali je dnes známo jako hnací motor volného trhu, nicméně jeho historie je stejně založena na prosperitě ze severní strany hranice.

0. Čára

Mexicali a Calexico nejsou dvě sousední města, ale jedním městem rozděleným hyper-militarizovanou hranicí. Hraniční plot, původně vystaven na konci 50ých let 20. století, byl rozšířen a opevněn v roce 1994 a v současnosti stoupá do výšky 10-14 stop (3-3,6 metrů). Je vyroben převážně z vlnitého ocelového plechu a protíná celé město. Na jednom místě, v centru města, je plot zkonstruován z ocelové sítě. Mimo město plot dosahuje menší výšky, nebo ještě nedošlo na jeho výstavbu. Všechny splašky z americké strany ústí do potoka protékajícího podél hranice, který se na východní straně města značně rozšiřuje.

Militaristický komplex, který střeží hranici zahrnuje: Hraniční stráž (Border Patrol Agents) používající zelené a bílé off-roady Ford Bronco, Útvar národní bezpečnosti (Department of Homeland Security) používající bíle off-roady SUV, strážní věže, světlomety, helikoptéry, bezpilotní letadla, dálkové senzory a nedávno byl posílen Národní Gardou (National Guard) (aškoliv její přítomnost v Kalifornii je minimální oproti Arizoně a Texasu).

Výsledkem loňských proti-imigrantských nálad a pro-imigrantských demonstrací, které vrcholily několik měsíců, byl říjnový podpis G. W. Bushe aktu Obranný plot 2006 (Secure Fence Act 2006). V něm se zavazuje vybudovat další stovky mil plotu podél jižní hranice USA, navíc budou do oblasti vyslány další obrněné off-roady, postaveny nové celní stanoviště a světlomety. V horizontu příštích pěti let plánuje Útvar národní bezpečnosti (DHS) vybudovat dvojtý (v některých místech trojtý) plot táhnoucí se od Ria Grande po pobřeží Tichého oceánu. Dále chtějí zrealizovat SBInet – virtuální zeď, která by pokryla celou délku hranice.

1. Maquily a projekt Křemíková hranice

maquila (maquiladora) - továrna dovážející suroviny, materiály, stroje a vybavení na bázi duty-free obchodů (vyskytují se na hranicích a lze v nich koupit alkohol a cigarety bez spotřební daně). Ani na zboží dovážené a vyvážené z těchto továren tedy není uvalena povinnost zdanění. Nejvíce maquil se nachází v Mexiku a bývají většinou ze 100% vlastněny zahraničními korporacemi (převážně z USA).

Podle průmyslových statistik je v Mexicali víc než 140 maquil, většinou vytvořených podle vzoru Americké zóny volného obchodu (North Amarican Free Trade Agreement – NAFTA). Tucty továren jako: Sony, Daewoo, Mitsubishi, Honeywell, Paccar, Vitro, Skyworks Solutions, Cardinal Health, Bosch, Price Pfister, Kwikset, mají pobočky v této oblasti. Průměrná mzda v těchto továrnách je 2,23 $ na hodinu. V roce 2006 začala na 1800 hektarech výstavba projektu „Křemíková hranice“, slibujícího „zajistit operační, technické a finanční potřeby mezinárodního nanotechnologického průmyslu“. Zájmem průmyslováho parku je profit z nedaleko položeného města Mexicali a nalákání lukrativního nanotechnologického byznisu do Mexika. Mexická federální vláda a vláda státu Baja California, se zavázaly uvolnit 2 miliony $ pro tento projekt. Bývalý prezident Vincent Fox nabídl 10 let daňového ráje kterékoliv korporaci, která se nachází v zóně a investuje 1 miliardu $ a více. Výstavba této průmyslové zóny má vytvořit 100 000 nových pracovních pozic v následujících 20 letech. Reklamní video projektu Křemíková hranice lze shlédnout [zde]

2. Hraniční přechody

Mezi Mexicali a Calexico jsou 4 hraniční přechody, 2 pro osobní dopravu (v centru a na východě města), 1 pro mezinárodní kamionovou dopravu a 1 železniční. Na obou stranách jsou celní kontroly, s tím rozdílem, že při cestě do Mexika je zřítka někdo kontrolován, kdežto při cestě do USA málokdy klesne čekací doba pod 1 hodinu.

Severně od Calexico/Mexicali je malý zapadlý hřbitov zvaný Holtville. Pokud člověk neví, kam se dívat, stěží zjistí, co leží za zdmi hřbitova. Zkuste jít dál po zanedbané hlavní cestě, podél temných stínů stromů a vysoké trávy, až na konec...potom přejděte pusté zablácené pole, které se nachází za posledními hroby. Za tímto polem je uprchlický hřbitov, zaplněn těmi, kteří zemřeli při pokusu o překročení hranice a jejichž těla byla nalezena dříve než je stačila pohltit pouš. Skromné hroby jsou vyrovnány v řadách za sebou a popsány jednoduchým písmem. „Jane Doe.“ „John Doe.“ Tyto hroby byly vykopány vězeňkyněmi, chycenými při přechodu hranic posléze. Když pozůstalí zanechají květiny, nebo křížek na památku svých příbuzných, jsou brzy vyhozeni správci této oblasti. Ti, kteří se odváží do zablácené vzdálené části hřbitova, najdou skládku stužek, květin a dřevěných křížů, které se pokusili donést pozůstalí na hroby svých příbuzných.

4. & 5. Imigrační a celní výkonná moc (ICE) / Vězeňský tábor

ICE utratí letos odhadem 1 miliardu $, zadržováním přes 27 500 lidí, v osmi odbavovacích centrech (Service Processing Centers) a v sedmi přidružených vězeňských zařízeních, rozmístěných po celých Spojených státech. Odbavovací centrum El Centro (El Centro Service Processing Center) je jedním z nejvíce zaneprázdněným vězeňským zařízením ICE v USA. Toto zařízení zadrží v průměru 500 – 600 dospělých mužu denně. Ti kteří se nehodí, nebo nevejdou do El Centro (převážně ženy) jsou zadržováni v okresních a soukromých věznicích po celých USA. Podle ICE je průměrná doba uvěznění okolo jednoho měsíce, jenže někteří jsou drženi i několik let. V roce 1996 byly radikálně změněny imigrační zákony, což zapříčinilo drastický nárůst deportací a zadržování žadatelů o azyl. To postihlo také žadatele o azyl, kteří už splnili všechny podmínky, dále legálně pobývající dlouholeté usedlíky, kteří se dopustili alespoň jednou drobného či nenásilného přestupku, třeba i z mladistvé nerozvážnosti před několika lety.

Dodržování lidských práv v imigračních věznicích není nijak kontrolováno. Pokud ICE vydala 36 pokynů, jak zacházet se zadrženými imigranty, neznamená to ještě, že je Vězeňská služba těmto pokynům podřízena. Zadržení jsou často podrbováni svévolným trestům, např.: spoutávání, uvězňování do izolovaných cel, neposkytování základních zdravotnických a hygienických potřeb, zákazy pohybu na čertvém vzduchu, verbálnímu, psychickému a sexuálnímu zneužívání.

6. Ústředí pohraniční stráže

Kancelář pohraniční stráže ve věznici El Centro (nachází se v severní části Calexica) je ústředním velitelstvím pohraničářů všech států sousedících s Mexikem. Neexistuje žádná oficiální databáze, která by evidovala počet pohraničních strážců zaměstnaných v regionu, ale pokud se zeptáte místních, odpoví, že jsou prostě všude.

7. Základna námořního letectva (NAF) El Centro

NAF (Naval Air Facility) EL Centro byla vybudována v roce 1946, aby sloužila jako přední výcviková základna pro válečné námořní letectvo USA. V současnosti má základna dvě fungující přistávací dráhy a jednu dráhu na které simulují přistávání na letadlovou loď. Současně s výcvikem startu a přistání na letadlovou loď, probíhá zkušební odpalování raket, odpalování raket vzduch-země, odpalování raket na pohyblivý cíl a bombardování. Základna používá radarový systém pro zaznamenávání výsledků (Weapons Impact Scoring System), pomocí kterého kontrolní stanoviště monitoruje obraz cvičných cílů a zásahy raket. Konkrétní podoby výcviku na NAF EL Centro jsou přísně tajeny.

8. Řeka New River

Řeka New River protéká severní částí Mexicali a Calexicem a jedná se o nejhrozněji znečištěnou řeku v USA a možná na celé severní polokouli. Řeka vznikla v roce 1904, když byla snaha o zavlažení údolí přemožena prudkými přívalovými dešti a táním sněhu. Poté co povodeň ustoupila, se stala řeka New River a jezero Salton Sea skládkou zemědělských a průmyslových splašků. Proud řeky New River je z většiny tvořen vodou z kanálu All-American, který zásobuje vodou průmyslové velkochovy a maquily v Mexicali a v údolí Imperial. Řeka New River se pyšní otřesnou sbírkou asi stovky různých druhů znečišťujících látek: těkavé organické sloučeniny, těžké kovy (včetně selenu, uranu, arsenu a rtuti) a pesticidy včetně DDT a PCB. Vodní tok také obsahuje patogeny způsobující tuberkulózu, encefalitidu, dětskou obrnu, choleru, hepatitidu a tyfus. Zápach linoucí se z řeky je často dusivý. Řeka je tak těžce znečištěna, že technici při testech obyčejně používají dvě sady rukavic, zástěry a další ochranné oblečení. Bezpočet lidí je vystaveno toxickým látkám v řece, když se pokoušejí vyhnout Pohraniční stráži při přechodu hranic do USA.

9. Kanál All-American

Kanál All-American přináší vodu z řeky Colorado do údolí Imperial. Zajišťuje pitnou vodu pro 9 měst a zavlažuje víc než 500 000 akrů zemědělské půdy. Je největším umělým zavlažovacím kanálem na světě. Odtok ze zemědělské půdy zavlažované kanálem All-American tvoří většinu vody řeky New River, to vše se vlévá do jezera Salton Sea. Kanál All-American (společně s dalšími tucty akvaduktů zajišťujících vláhu pro suché oblasti severní Californie) odvádí maximum vody z řeky Colorado, která už dále nemá šanci dosáhnout Mexického zálivu. To způsobuje masivní úbytky vláhy v severním Mexiku a ohrožuje existenci tamních farmářů a rybářů.

10. Jezero Salton Sea

Salton Sea je vnitrozemské solné jezero poblíž města Calexico/Mexicali a je největším jezerem státu California. Přinejmenším jedno století bylo toto místo hlavním útočištěm stěhovavého a vodního ptactva. Jezero se honosilo přívlastkem: „korunovační klenot ptačí biodiversity“. Kolem jezera bylo zdokumentováno přes 400 druhů ptactva – včetně 30% zbývající populace ohroženého amerického Bílého Pelikána. Salton Sea bylo hlavní odpočinkovou stanicí na tichomořské letové trase. Jezero bylo v minulosti také centrem rybolovu, ale zvyšující se koncentrace soli a znečištění, vyhubilo většinu druhů ryb a dnes je břeh posetý tisíci vzdechlých ryb. Hnojivo spláchnuté z polí, kombinované zvyšující se koncentrací soli a proudem z těžce znečištěné vody z New River způsobylo masivní nárůst vodních řas a bakterií. Nárůst vodních řas dusí ryby a v roce 1992 a 1996 způsobil hromadné vymírání potápek a pelikánů. Nyní je Salton Sea na rozcestí: buď vyschne (tak jako řeka Colorado), zůstane po něm toxická poušť, která otráví plíce obyvatel údolí, nebo bude dál napájeno řekou New River, která se stále více mění na toxickou stoku odpadů z industrionalizované pohraniční zóny, koncentrace soli se bude dál zvyšovat a eventuálně zahyne. Realizace plánů autorit na „záchranu“ jezera je tak absurdně drahá a enviromentálně nesolidní, že se v současnosti o žádném z nich neuvažuje.

překlad z NO BORDERS CAMP SITE SEEING GUIDE: www.noborderscamp.org
přeložil pist
více info na: DELETETHEBORDER.ORG


V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)