Anarchistická federace

Jan Kučera - Další oběť neonacistů

Neradi přinášíme špatné zprávy. Teď musíme bohužel informovat o věcech nejtěžších. Jan Kučera, 18-letý antifašistický skinhead, byl v noci 18. ledna zabit příbramským neonacistou.

V sobotu 19. ledna se v Plzni sešla tisícovka lidí, aby vzpomenula oběti nacistického teroru před 66 lety, kdy byli plzeňští Židé odvlečeni do koncentračních táborů. Nikdo z přítomných však netušil, že během tohoto pietního setkání bojuje v nemocnici o život další oběť neonacistického násilí.

V Příbrami, v ulici Čs. armády, 18. ledna asi hodinu před půlnocí bodl 20letý neonacista Jiří Fous do oblasti třísel a zad o dva roky mladšího Jana Kučeru. Útoku předcházely provokace a hajlování ze strany skupiny místních mladých neonacistů, k níž Jiří Fous náležel. Honzovi kamarádi se snažili zastavit krvácení ze stehenní tepny a čekali na příjezd sanitky. Teprve pak se ukázalo, že má bodné zranění i na zádech. Honza silně krvácel a po chvíli upadl do bezvědomí. Po poskytnutí přednemocniční neodkladné péče jej záchranka převezla na anesteziologicko-resuscitační oddělení příbramské nemocnice, kde v neděli ráno svému zranění podlehl.

Celá tragédie má navíc další rozměr. Útočník Jiří Fous je totiž podle našich informací aktivní neonacista i přes to, že je částečně romského původu.

Jan Kučera

Jan Kučera byl antifašistický skinhead z Příbrami, který se svými postoji nijak netajil. Ve svém profilu na Internetu o osobě napsal: „Jsem úplně normální kluk a hlásím se k SHARP skinheads. Je mi jedno, s kym se kamarádim. Nedělam rozdíly mezi lidma podle toho, co poslouchaj, jak se oblíkaj nebo podle barvy kůže. Dělim lidi podle toho, jak se chovaj. Kdokoliv mi můžete napsat. Ale nenávidim nacisty, buržoazii, komunisty a podobný zmrdy!!! Antifascista oi!“

Za svými postoji si stál až dokonce. Navždy zůstane v srdcích své rodiny, přátel a všech antifašisticky smýšlejících lidí. Čest jeho památce!

Odkazy:
Odešel jeden z nás…
Vraždě mladíka předcházelo i hajlování

Verze pro tisk 22.1.2008 antifa.cz

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy