Anarchistická federace

Randall Gruppe a Squad96

Když jsme v předcházejícím čísle A-kontra psali o tom, že aktivity obou kapel pokračují po sestupné spirále a že možná není daleko den, kdy přestanou vystupovat úplně, ani jsme netušili, že se naše přání splní tak rychle. V době, kdy šla Kontra do tisku, už totiž bylo známo, že Randall Gruppe ukončili svoji činnost.

Když jsme v předcházejícím čísle A-kontra psali o tom, že aktivity obou kapel pokračují po sestupné spirále a že možná není daleko den, kdy přestanou vystupovat úplně, ani jsme netušili, že se naše přání splní tak rychle. V době, kdy šla Kontra do tisku, už totiž bylo známo, že Randall Gruppe ukončili svoji činnost. Kapelu opustili dva hráči a česko-slovenské torzo se rozhodlo v produkci nepokračovat. Uvidíme, jestli se členové RG pokusí uchytit v jiných kapelách. To se zatím podařilo jen Martinu Korcovi, bubeníkovi RG, který v současné době bubnuje i u nazi-punkových Squad96.
Přeběhlíci S96 nikdy neměli mezi neonacisty takové jméno jako Randall Gruppe složené z neonacistických veteránů, a proto je o nich také méně slyšet, přestože jejich hudební kvality jsou možná o něco větší než ty u Randall Gruppe. Proto také S96 hrají (pokud vůbec hrají) spíše na akcích menšího rozsahu. Skupina si tak zahrála 20. července v Chrudimi na akci „proti komunismu“ a 28. července v Plzni, kde se dokonce objevila opět v novém složení. O jediný rozruch v souvislosti s touto kapelou se tak v poslední době zasloužil Láďa Budz řečený Pačes, frontman kapely, pouze svým prohlášením na adresu svojšického Antifestu. Na internetové stránce své kapely uvedl „Na Antifestu jsem byl, a můžu upřímně říci že jsem rád že si mezi takovou verbeží už nikdy nezahraju. Byl jsem tam v hospodě na pivku a představ si že mě dovnitř pustili a tu verbež ne. Já totiž nejsem tak omezenej, abych ničil ve vesnici cizí majetek, kradl v hospodě pulitry, propaloval cigárem záchodový prkýnka a rozkopal jedinou telefonní budku co ve vesnici mají. Zkrátka nejsem ožralý a vyfetovaný prase.“ Velmi hezké zhodnocení punkového publika, pro které ještě před dvěma lety Láďa hrával a které se snažil přesvědčit, že žádný, ale opravdu žádný neonacista není, nikdy nebyl a je jenom a jedině pankáč. (Je nepochybně jen shoda okolností, že hodnocení je téměř stejné, jaké používá premiér Paroubek a policie pro účastníky CzechTeku. Inu jak se říká, vrána k vráně sedá, rovný rovného si hledá.) Proti takovému hodnocení se ihned ohradil jak Petr Růžička, bývalý manažer S96, i Jiřýček, člen punkových NVÚ a jeden z organizátorů Antifestu. Oba Pačesův výrok odmítli a zároveň prohlásili, že raději budou hrát pro „ožralé pankáče“ než pro neonacisty. Okamžitě se k nim přidala řada fanoušků a Pačes začal – jak je jeho dobrým zvykem, který jsme měli možnost poprvé vidět během odhalení jeho spolupráce s neonacisty – kličkovat a tvrdit, že to tak vlastně nemyslel, že to bylo celé trochu jinak a že proti organizátorům vlastně nic nemá a tak všelijak a tak podobně. Kdo chce, ten se na debatu může podívat na internetu sám (pokud ji Pačes nesmaže). Další střípek do mozaiky Pačesova charakteru. Doufáme, že již brzy bude Pačes následovat Randall Gruppe a uzavře tak tuto smutnou kapitolu českého punku. Milujte hudbu a postavte se fašismu!

net

Zdroj: A-kontra 3/05

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)