Anarchistická federace

Ženy v islámu - poslední číslo časopisu A-kontra

Na konci června vyšlo nové číslo časopisu A-kontra, které je pokračováním předchozího vydání zaměřeného na islám. Už to se letmo dotklo problematiky postavení žen v tomto náboženství. A protože je pohled na ženy v islámu velmi kontroverzní a důležitý rozhodla se mu redakce věnovat mnohem více.

Na konci června vyšlo nové číslo časopisu A-kontra, které je pokračováním předchozího vydání zaměřeného na islám. Už to se letmo dotklo problematiky postavení žen v tomto náboženství. A protože je pohled na ženy v islámu velmi kontroverzní a důležitý rozhodla se mu redakce věnovat mnohem více. Úvodní článek Ženy v islámu se zabývá tradičním výkladem koránu, náboženskému fundamentalismu a jeho vztahu k ženám, ale také islámským feminismem a emancipačními aktivitámi v muslimských zemích. Neméně kontroverzním tématem, s kterým se potýká současná Evropa (především Německo a Francie), je nošení šátků. K aféře šátků se pro A-kontra vyjádřila jedna z členek francouzské Fédération anarchiste a Alice Dvorská v článku Zahalená tvář a zahalená mysl. Článek Ženy v revoluci: Na příkladu iránského povstání se zaměřuje na postavení žen v revolučních procesech. Nezmíněna nemohla zůstat ani problematika ženské obřízky.
V nejnovějším čísle však najdete i řadu dalších článků. Časopis otevírá článek věnující se letošnímu prvnímu máji z pohledu neonacistů, anarchistů i státní moci a následuje glosa o druhém ročníku brněnského Protestfestu. Velmi aktuální je příspěvek o pražských železničních rošádách, který se zabývá vlivem stavebních lobby na podobu pražské integrované dopravy. Díky podobné situaci např. v Brně nejde pouze o metropolitní téma. Dva příspěvky se věnují vzdělávací politice v ČR a na Slovensku, kde se dostává do popředí téma placeného vysokoškolského vzdělávacího systému.
V rubrice ze světa si přečtete články o protestech proti zasedání Rady Evropy či jmenování nového papeže. Historický koutek Vám představí historii, ale i současnost squatterského hnutí v Holandsku, kauzu hornického krveprolití ve Slezské Ostravě roku 1894 a španělský anarchismu před občanskou válkou.
V nejnovější A-kontře najdete také recenze na filmy Hotel Rwanda, Diktátora Charlieho Chaplina či na knihu Jana Kellera Dějiny klasické sociologie. Ta není pouhou čítankou myšlenek klasiků světové (rozměj euroamerické) sociologie, ale také zamyšlením nad modernizačním procesem a jeho dopadem na sociální život. Nechybí ani glosář a recenze alternativních periodik.

Redakce A-kontra

Časopis si můžete objednat na http://www.csaf.cz, http://www.a-kontra.net, mailové adrese a-kontra@csaf.cz či poštovní adrese ČAS, P.O. Box 223, 111 21 Praha 1. Barevná obálka, 32 str., 25,- Kč. Předplatitelům nabízíme zvýhodněnou cenu za jedno číslo – 20,- Kč a poštovné zdarma.

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy