Anarchistická federace

Splzný plyn: pach svíjejícího se kapitalismu

Zasedání G8 v Evianu je konfrontováno desítkami tisíc demonstrantů. Článek o důvodech protestu i jejich průběhu, čerpající z nezávislého zpravodajství, najdete zde.

+ 3 fotografie

G7, mající své schůze od roku 1975, je složena ze sedmi nejbohatších států světa - USA, Japonska, Německa, Francie, Velké Británie, Itálie a Kanady. V roce 1994 bylo přibráno Rusko a G7 se změnilo na G8. Vedle jiných konferencí architektů globálního ničím neomezovaného kapitalismu se i na summitech G8, alespoň formálně, rozhoduje o tom, jaký kurs nabere svět v nejbližších i vzdálenějších letech. Padají zde rozhodnutí o ničení našeho životního prostředí a privatizaci zákaldních služeb a také jsou tu plánovány instrukce pro Mezinárodní měnový fond a Světovou banku o jejich programech strukturálních úprav.

Současná G8 je skupina jedněch z nejhorších kapitalistů světa. Mezi její členy patří George Bush, jeden z nejhorších válečných zločinců planety. Putin vede krvavou válku v Čečensku. Chirac čelil obvinění z korupce. Berlusconi vlastní takové jmění, že by mohl splatit zahraničních dluh několika afrických zemí a vlastní většinu italských médií. Mimo to byl odsouzen za ilegální financování své strany, úplatkářství a účetní podvody.

Globální vláda G8 ničí většinu obyvatel planety. Zatímco menšina lidí žije v relativním blahobytu a hrstka elit se doslova utápí ve svém bohatství, většina světové populace čelí chudobě. To je přímý důsledek kontroly jejich ekonomik kapitalistickými institucemi a nadnárodními korporacemi. Takzvaný dluh třetího světa není dluh v pravém slova smyslu - jde o mechanismus, jak udržovat většinu světa pod palcem globálního kapitálu. Mezi lety 1980-1996 země subsaharské Afriky zaplatily částku dvakrát převyšující výši jejich dluhu, který si půjčili místní vládnoucí elity. Každý den plyne z chudých zemí do kapitalistických bank v bohatých zemích 28 miliónů liber... A každý den umře 19 000 dětí hlady kvůli důsledku splácení "dluhu."

Částečně i pod tlakem pouličních protestů a dalšího tlaku aktivistů byla G8 nucena reagovat. Nasadila si tedy masku starostlivé instituce usilující o odstranění světové chudoby. V roce 1999 bylo na podobném summitu v Kolíně nad Rýnem oznámeno, že dvaačtyřiceti nejchudším zemím budou odpuštěny "dluhy" ve výši 100 miliard liber. Vlk veřejného mínění se nažral a kapitalistická peněženka zůstala celá: dnes, o čtyři roky později, byla zrušena pouze třetina tohoto dluhu.

Navíc i tato zrušená třetina byla politikou "něco za něco" vykoupena vnucením dalších neoliberálních opatření. Neoliberální politika pod vedením MMF a SB se přitom v Africe, stejně jako všude jinde, ukázala nejen jako neúčinná, ale dokonce jako prvotní příčina ekonomické devastace. I přesto se stala základním kamenem přístupu G8 k problémům Afriky, formulovaném na loňském zasedání v Kanadě v tzv. Partnerství pro rozvoj Afriky.

Problém není jen v rozhodnutích G8 - problém je že zanedbatelné množství politiků přijímá rozhodnutí, ovlivňující životy lidí na celém světě a nezřídka je o tento život připravují... A to vše ve jménu několika set korporací a bank.

Další z pravidelných zasedání G8 se tentokráte koná v Evianu, lázních na hranicích Francie a Švýcarska. I tady globální elita pokračuje v tradici okázalé provokace v podobě toho nejluxusnějšího myslitelného zázemí. Summit stál neuvěřitelných 20 miliard Kč - kolik hladových by za tuto částku šlo nasytit najdete zde.

Železná pěst G8 v podobě dvacetitisícového mezinárodního sboru policie také nezahálela. Již v pátek zaútočila na budovu, kde sídlila nezávislá síť žurnalistů Independent media center. Ta je při podobných summitech terčem pravidelně, protože její dobrovolníci odkrývají a dokumentují nelegální jednání policie a v minulosti přinesli mnoho důkazů o policejní brutalitě. Tisíce demonstrantů si také musely nejrůznějšími způsoby vybojovat svou svobodu pohybu, aby se do obklíčeného města vůbec dostaly.

Proti summitu protestuje v ulicích asi sto tisíc lidí. Vše začalo v neděli ráno. Protestující symbolicky zapálili hladinu jezera, aby naplnili místní přísloví používané v době paniky: No co, vždyť jezero neshoří... Od šesté hodiny ranní pak byly zablokovány příjezdové cesty na místo jednání, na místech blokád hrály pouliční kapely a soundsystemy, tancovalo se a panovala kreativní atmosféra. Po útocích policie došlo k pouličním střetům.

Policie používá zakázané zbraně (např. teleskopické obušky), napadá odcházející demonstranty i místní obyvatele. Policejní pouliční stanoviště jsou rozmístěny po celém městě a každý podezřelý je zastaven a zkontrolován. Jeden z protestujících, Angličan Guy Smallman, byl těžce zraněn, když ho jeden z policistů střelil z bezprostřední blízkosti slzným granátem do nohy, a musel se podrobit dvouhodinové operaci. Jiného demonstranta, se policie pokusila zabít. Pokus o vraždu naštěstí přežil a podle posledních zpráv je jeho stav je vážný, ale stabilizovaný.

V celém městě došlo k ničení výloh obchodů nadnárodních korporací a bank. Zapálena byla také jedna benzinová stanice. Zatčeny byly stovky lidí; přesný počet je neznámý.

Účastníci demonstrací také upozorňují, že akce v Evianu je součástí celosvětové vlny odporu proti neoliberalismu. Minulý týden se v Peru konala konference "Riot-group," latinsko-amerického ekvivalentu G8. Proti summitu se konaly masové protesty, dva miliony pracovníku ve školství vstoupilo do stávky, bylo zablokováno 2000 ulic a silnic po celé zemi a došlo i k pouličním bojům. Prezident Peru vyhlásil vyjímečný stav, aby zabránil ještě většímu narušení summitu - více informací zde (dole na stránce).



blokáda jedné z příjezdových komunikací



o chvíli později policista lano s visícím aktivistou přeřízl...


atmosféra protestů byla kreativní

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)