Anarchistická federace

Pěkná degenerace Sedmé generace

Jak se staví ekologické nevládní organizace ke vstupu do EU? Poslední číslo časopisu Hnutí duha Sedmá generace nám dává částečnou odpověď. Stěžejní materiál této nadstátní nevládní organizace ohledně vstupu Česka do EU je plný manipulací, jemných narážek, ale co je hlavní, nejvýznamnější výhrady k EU z ekologického úhlu pohledu zcela chybí...

Časopis české sekce mezinárodní ekologické organizace Friends of the Earth - Hnutí Duha - nazvaný Sedmá Generace je titulem, který se dokáže kriticky postavit k různým tématům a poměrně vyčerpávajícím, ale zároveň zajímavým způsobem je z ekologického úhlu pohledu rozebrat. Patřím již pěknou dobu k pravidelným čtenářům tohoto periodika; v poslední době si redakce podle mého názoru dobře poradila například s tématem vztahu cyberkultury a ekologie, lesnictví či porodnictví.

O to zarážející je postoj, jaký redakce ekologického měsíčníku zaujala k tématu letošního čtvrtého čísla: Evropská pro a proti. Hlavní článek k tématu je z pera "olomouckého politologa," který v něm bez jakýchkoliv argumentů a důkazů velebí EU jako záruku míru... S tímto názorem minimálně hodně zaspal dobu, podstatnější je, že podobná tvrzení ani nelze doložit žádnými argumenty.

Časopis pokračuje, snad pro zdání "vyváženosti," článkem z pera ředitele Martina Andera Jak jsme to viděli před 10 lety. Zde je to, co bude formulováno níže, demonstrováno v plné kráse. V článku jsou vypsané argumenty proti EU, avšak prezentované opatrně jako argumenty ekologického hnutí z doby "na počátku 90. let" a autor nás neopomene upozornit, že "Země Evropské unie ušly od počátku 90. let velký kus cesty, a to i ve vztahu k životnímu prostředí."

Následuje článek Trans-evropské dopravní sítě opět na pořadu dne - ten se sice zabývá jedním z hlavních ekologických prohřešků EU, avšak bez vhledu do vztahu EU a nadnárodního byznysu, který je u kořene této antiekologické bomby, a vše na konci navíc relativizuje tím, že odpovědnost leží na bedrech české vlády. Pravda však je, že neleží.

A vše vrcholí "analýzou" kladů a záporů vstupu do Unie. Klady začínají dvěma kolonkami "Lepší zákony" a "Další lepší zákony," zcela opomíjejícími fakt, že vnitřní trh EU ze své podstaty nejnižšího společného jmenovatele a odstraňování vnitřních bariér pohybu zboží naopak ekologickou legislativu odstraňuje. Další bod "Inspirace uvažováním v progresivních zemích" vsází na setkávání našich politiků s politiky Skandinávie, Nizozemska a Německa. Teď se zřejmě setkávají málo...

Dále tu máme "Konec českých eurovýmluv v globálních tématech" s tím, že vláda nebude moci pouze podpořit názor EU, ale že bude muset zaujímat vlastní stanoviska. Skutečnost, že právě zmíněné otázky mezinárodního obchodu řídí nevolená a lobbyistům přístupná Komise a nikoliv vláda, se někam vytratila. Bod "Inspirace demokracií a fungujícím státem" je v situaci, kdy význam národních států mizí a posiluje se role EU snad jen vtipem. Snad jen poslední bod, "Peníze na dobré projekty," je z hlediska ekologické organizace platný.

Následuje výčet záporů, opět kapitola sama pro sebe. Ne snad to, co v nich je obsaženo (i když argument našich ultravlastenců s vykupování pohraničí v Sedmé generaci překvapí), ale spíše to, co v nich chybí. Zápory se vůbec nezmiňují o tom, že kritéria vnitřního trhu EU znemožňují jednostranné zavádění ekologických restrikcí či zvýhodňování lokálních dodavatelů nebo o tom, že přímo zakazují lokální subvence do okrajových regionů. Vynechává otázku biotechnologií, upravených značně pochybnou evropskou legislativou. Nehovoří ani o značné náklonnosti zodpovědných míst EU, zejména Komise, velkému byznysu a jeho lobbyistům. Vedle byť okrajově a nemastně-neslaně, ale alespoň zmíněných megalomanských antiekologických projektů EU jde přitom o tři hlavní výtky vůči EU z ekologického hlediska...

Na mysl přichází otázka: čím je tak nekvalitní pohled Hnutí Duha na EU způsoben? Je snad redakce neschopná najít si relevantní podklady? Obávám se, že nikoliv. Své zcela jistě sehrálo logo s kruhem ze žlutých hvězdiček, které svého času oznamovalo, odkud že je časopis financován. Vždyť koho chleba jíž, toho píseň zpívej. A více peněz na činnost z fondů EU je jistě lákavá představa...
Druhým faktorem je zřejmě státotvornost a "rozumnost" Hnutí duha. Aby se stalo respektovaným partnerem na důležitých místech, musí přeci působit dospěle a odpovědně. A jelikož všichni důležití politici v tomto státě dali jasně najevo, že je pro ně vstup do EU prioritou, stavět se proti by bylo dětské a nezodpovědné.


V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy