Anarchistická federace

Nezcizitelné zásady anarchismu

Na ukázku otiskujeme druhou (a zároveň zdaleka nejstručnější) kapitolu z knihy Alberta Meltzera Anarchismus: Argumenty pro a proti, jíž právě vydal anarchistický nakladatelský kolektiv (viz rubriky Zprávy a Distro CZ).

Lidé se rodí svobodní

Naše práva jsou nezcizitelná. Každá osoba zrozená do světa je dědicem všech předcházejících generací. Celý svět je náš právem daným již samotným narozením. Povinnosti vnucované coby závazky či ideály jako patriotismus, povinnosti vůči státu, uctívání Boha, podřízení se vyšším třídám nebo autoritám a ohled na zděděná privilegia jsou lži.

Je-li člověk svobodný, otroctví je vraždou

Nikdo není dost dobrý na to, aby ovládal kohokoli jiného. Netvrdíme, že lidé jsou dokonalí, nebo že pouze jejich přirozené dobrotě (nebo jejímu nedostatku) by mělo (nebo nemělo) být umožněno vládnout. Vláda jako taková zapříčiňuje zneužívání. Neexistují nadlidé nebo privilegované třídy stojící nad “nedokonalými lidmi” a schopné nebo povolané vládnout nám ostatním. Podřídit se otroctví znamená vzdát se života.

Je-li otroctví vraždou, vlastnictví je krádež

Skutečnost, že lidé nemohou převzít své přirozeného dědictví znamená, že jeho část jim byla odebrána, ať už pomocí síly (starým, legalizovaným záborem čili krádeží) nebo podvodu (přesvědčováním, že stát nebo jeho sluhové nebo třída vlastnící zděděný majetek jsou oprávněni k privilegiím). Všechny současné systémy vlastnictví znamenají, že někteří lidé jsou připraveni o výsledky své práce. Je pravda, že ve společnosti konkurence pouze vlastnictví nezávislých prostředků umožňuje člověku být svobodný od ekonomiky (to měl na mysli Proudhon, když, obraceje se k samozaměstnavatelskému řemeslníkovi, řekl, že „vlastnictví je svoboda“, což na první pohled působí jako popření jeho výroku o tom, že je krádeží). Ale princip vlastnictví, který se dotýká celé komunity, je na samém základě nerovnosti.

Je-li vlastnictví krádež, vláda je tyranií

Pokud akceptujeme princip socializované společnosti a zrušíme dědičná práva a vládnoucí třídy, stát se stane zbytečným. Pokud je stát zachován, zbytečná vláda se stane tyranií, protože vládnoucí těleso nemá žádnou jinou možnost jak udržet svou moc. “Svoboda bez socialismu je vykořisťování, socialismus bez svobody je tyranie“ (Bakunin).

Je-li vláda tyranií, anarchie je svobodou

Ti, kdož používají slovo „anarchie“ ve významu nepořádku nebo špatné vlády nejsou nekorektní. Pokud považují vládu za nezbytnou, pokud se domnívají, že nemůžeme žít bez vládních úřadů řídících naše záležitosti, pokud se domnívají, že politici jsou nezbytní pro naše blaho, a že bychom se neuměli chovat společensky bez policie, pak mají pravdu za předpokladu, že anarchie znamená opak toho, co garantuje vláda. Ale ti, kdo jsou opačného názoru a pokládají vládu za tyranii, mají také pravdu v označování anarchie a ne vlády za svobodu. Pokud je vláda zachováním privilegií, vykořisťování a neefektivity distribuce, pak je anarchie pořádkem.
Verze pro tisk 16.11.2002 Albert Meltzer

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)