Anarchistická federace

Bezpeněžní prostor 2

Brno, 1. listopadu 2014

Bezpenezni prostor BrnoPřijďte se přesvědčit, že i bez peněz to jde. Pojďme v Brně už podruhé společně vytvořit prostor, kde bude probíhat výměna zboží, služeb a zkušeností bez použití klasických platebních prostředků. Pokusme se prolomit bariéry společenských zvyklostí a pravidel, vyzkoušet to jinak alespoň na jeden den.

Bezpeněžní prostor by měl být kolektivně spravovaný a otevřený, budeme si mezi sebou navzájem vyměňovat věci, sdílet zkušenosti a učit se od sebe navzájem. Peníze a s nimi související vztahy zde nebudou mít místo.

V průběhu dne se představí kolektivy, které se snaží o alternativy k stávajícím formám směny. Vyzkoušíme si nejrůznější workshopy, budeme společně popíjet čaj a kávu.
To, jaký prostor společně vytvoříme, bude záležet jenom na nás.

Začátek v 13:30 v nádražních halách Malá Amerika (viadukt na Nových sadech, https://www.facebook.com/mala.amerika.brno ).

Afterparty s kapelami a Djs od 19:00 na zahrádce přilehlého FBB klubu Na dráze ( https://www.facebook.com/nadraze ).

Vystoupí:
Zelené koule (bio-folk-punk recitál, http://www.zelenekoule.cz/ )
Kolona (hiphop, ex-Křik z ticha, http://kolona.musicforliberation.com/ )
Aliusterra (energický anarchopunk, http://aliusterra.bandcamp.com/ )
★★ 142BPM Crew - DJ Don Pedropoulos (global bass / techno,https://soundcloud.com/don-pedropoulos ), DJane Orea (afrobeat / dub,http://www.mixcloud.com/argyro-orea-ouzo/ )

Na místě budou zabezpečeny teplé i studené nápoje a veganské občerstvení.
Akce se koná za každého počasí, program bude doplňován průběžně.

FB událost: https://www.facebook.com/events/734192309993830/

Jak se zapojit:
1. Přijďte
2. Přineste věci, které už sami nepotřebujete, ale někomu jinému ještě můžou být k užitku
3. Pokud umíte něco, o co byste se rádi s ostatními podělili, máte dvě možnosti – buď svoje služby nabízet přímo na místě (výměnou/darováním), nebo napsat “směnku”, kterou pak za něco vyměníte.
4. Pokud máte téma nebo zkušenosti, které se týkají bezpeněžní ekonomiky či bezpeněžní výměny, dejte nám také vědět, bude určitě prostor tyto myšlenky sdílet a šířit dál.

Tipy pro inspiraci na věci, které můžete donést (meze se nekladou):

-dobrý čaj nebo buchtu, knihy, časopisy, oblečení, jídlo, nádobí, nářadí, gramodesky, šperky, kosmetiku, sazenice, semínka, nářadí, nic...
V případě, že byste chtěli sdílet/vyměnit věc větších rozměrů (např. nábytek), můžete donést její fotku.

Inspirace na dovednosti/služby:
opravna kol, masáže, hudební, divadelní, žonglovací vystoupení nebo workshop, přednášky, diskuze, promítání, namalování obrazu, oprava poškozených věcí, pomoc s nákupem, úklid, kadeřnické služby, aj.

Plánujeme, že akce budou probíhat a vznikat spontánně po celý den, kromě toho bude realizováno několik workshopů a prezentace kolektivů v předem určený čas. Program je zatím stále otevřený, takže pokud chcete být jeho součástí, dejte nám vědět.

PROČ TO DĚLÁME ?

Důvodů pro vznik takového prostoru je spousta.
Existuje zde mnoho vyprodukovaných a nepoužívaných věcí a zároveň mnoho lidí, kteří by je mohli smysluplně použít k naplnění svých potřeb. Je tu také mnoho kreativních lidí, kteří mají co nabídnout, a lidé, kteří by o tyto služby měli zájem, ale nedisponují penězi. Je tu také mnoho těch, které stávající systém hodil přes palubu a vzal jim nástroje či prostor pro seberealizaci. V Bezpeněžním prostoru se tito lidé mohou opět stát plnohodnotnou součástí společenství, které jim umožní naplnit individuální potřeby. Zároveň jim prostor může poskytnout i možnost být tvůrčí v zájmu širší komunity.

Pokud se chcete dozvědět víc o konceptu bezpeněžních prostorů, podívejte se na podobné akce, které se konají například v Litvínově nebo Praze

Plakat - bezpenezni prostor 2, Brno
Verze pro tisk 9.10.2014

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)