Anarchistická federace

DIY Karneval - Recykluj, nebo chípni!

Praha, 27. září 2014

DJs, kapely, bubny, žonglování... zkrátka s čím kdo přijde, takže doražte všichni! Šetříme přírodu - vlastní půllitry s sebou! Začátek 13:00 v ulici Za invalidovnou.
Benefiční afterparty v Crossu! (za pade)


Pro aktuální informace sledujte:
http://www.fnf.cz/
https://www.facebook.com/diykarneval

Událost na [FB], [nyx.cz]



Celá ekologie současnosti se smrskla na třídění odpadu a na komercializaci tzv. „eco friendly“ produktů. Obojí často slouží jen jako omluva dalšího zvyšování konzumu nebo jako nálepka, která zboží udělá ještě víc „in“ – ať už jde o bydlení, elektroniku nebo jídlo. Vždyť žijeme-li ekologicky, můžeme víc a dráž kupovat a víc vyhazovat, víc plýtvat a pak znova kupovat. Naše svědomí zůstane čisté, vynesli jsme ho přece společně s plasty a papírem!

Jenže my své svědomí do odpadu odnést nechceme. Chceme ekologicky nejen myslet, ale i žít. Chceme recyklovat nejen obaly, ale i jídlo, domy nebo veřejný prostor. Štve nás, že se zbytečně vyhazují potraviny, že prázdné domy chátrají a nesmí se v nich bydlet, že se v parcích nesmí už pomalu sedět na trávě. Štve nás, že aktivismus upozorňující na tyto problémy bývá kriminalizován. Štve nás, že skutečně ekologické myšlení nazývají protispolečenským, protože míří na první a nejsvětější přikázání dneška: KONZUMUJ!

Nechceme mlčet a kupovat odpustky v biokrámu.
Chceme žít jinak. Naším přikázáním budiž:
RECYKLUJ, NEBO CHCÍPNI!


Fakta:
Od roku 2003 se v ČR zvýšila produkce obalových materiálů o 33,6%. Podle statistik z roku 2012 každý obyvatel Čech ročně v průměru vyprodukuje 513 kg komunálního odpadu, což znamená 5 388 058 t za rok. K tomu je nutné připočíst odpady firem, čili předešlé číslo vynásobit cca čtyřikrát. Naše společnost se neustále utěšuje, že dnes drtivá většina lidí recykluje. Jenže právě na zpracování a přeměnu odpadů v „druhotné suroviny“ je spotřebováno obrovské množství energie, čímž je mnohdy tzv. „recyklace“ životnímu prostředí ještě škodlivější než prvotní výroba. Likvidace odpadů je už naprostá fikce: například v Tichém oceánu vznikl a stále se zvětšuje kontinent z plastů - odhady o jeho rozloze se pohybují od 700 tisíc do 15 milionů km2. Ve své většině je vytvořen z odpadků, které denně vyhazujeme, a které pak někdo za velké peníze „ekologicky zlikviduje“. Důležité není odpad recyklovat, důležité je radikálně omezit samotnou jeho produkci!


DIY Karneval 2014 : docasny plakat

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy