Anarchistická federace

Přednádraží žaluje: Bydlení není privilegium, ale univerzální právo!

Ostrava, 2. srpna 2014

Dne 2. srpna 2014 proběhne v lokalitě Přednádraží v Ostravě Přívozu otevřené setkání bývalých obyvatel ul. Přednádraží a jejich kamarádů a známých.

Lidem z Přednádraží bylo před dvěma roky úřady oznámeno, že se ze svých domovů musí všichni do následující půlnoci vystěhovat. Následoval jejich statečný boj proti tomuto rozhodnutí a dlouhotrvající úsilí alespoň jeden dům zachránit.

Nakonec však téměř všichni obyvatelé Přednádraží, a to i přesto, že se na území města Ostravy nachází stovky dlouhodobě nevyužívaných bytů, skončili v předražených, přeplněných a hygienicky i sociálně nevyhovujících ubytovnách. „Vzali nám domov, kde jsme žili několik desítek let. Teď se už dva roky stěhujeme z jednoho bytu do druhého, nevíme, co bude další měsíc, a nemáme vlastně nic,“ shrnuje situaci těchto rodin dlouholetá obyvatelka ul. Přednádraží paní Helena.

Touto akcí chceme proto apelovat na zastavení byznysu s chudobou a spekulací s byty a také vyjádřit náš nesouhlas s tím, že faktická neexistence důstojného sociálního bydlení je realitou i dnes, stejně jako před dvěma roky.

„Setkání na Přednádraží bereme také jako symbolické připomenutí toho, že tu i dva roky po vyhnání z našich domovů stále jsme a naše práce pokračuje,“ dodává další z organizátorů akce, aktivista Imrich, který na Přednádraží vyrůstal a nyní se o problematiku sociální bytové politiky aktivně zajímá.

Akce začne v 17 hod. a návštěvníky čeká diskuse, hudební vystoupení a ve večerních hodinách promítání filmu. Občerstvení bude po dobu konání akce zajištěno.

Na setkání srdečně zvou obyvatelé Přednádraží a jejich přátelé.

Plakat: Prednadrazi 2014

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy