Anarchistická federace

Antifašistická protiakce

Vídeň, 4. června 2014

Zastavme pochod buršáků, Svobodných a nácků!

4. června 2014 se chystají buršáci z Vídeňského korporačního kruhu (WKR – více o nich např. ZDE) společně se stranou Svobodných (FPÖ) pochodovat centrem Vídně. Pod heslem „Festival svobody“ se snaží zapůsobit dojmem milovníků svobody, bojovníků za lidská práva a svobodu názoru, odkazujících se k revolučnímu roku 1848.

WKR, jinak spojený s akcemi, jako byl např. někdejší ples WKR, vzpomínka na padlé na 8. května a hold nacistickému letci Waltru Nowotnemu na vídeňském ústředním hřbitově, se tímto odkazem na „svobodu“ pokouší vylepšit svou pošramocenou imidž. Jde o přímou odpověď na antifašistické protesty proti Vídeňskému akademickému plesu (přímému nástupci plesů WKR), které vytáhly buršácko-národoveckou realitu na denní světlo.

Když rasistické mužské spolky německých nacionalistů svolávají pochod, pak je to dostatečný důvod k tomu, jim tuto slavnost překazit.

Především organizátor Gerhard Schlüsselberger – někdejší spolkový šéf RFS (Kruh svobodných studentů), člen FPÖ a prominentní člen neonacistického buršáckého spolku Olympia – vzbuzuje pozornost svými rasistickými a na hranici zákona se pohybujícími výroky. V časopise Burschenschaftliche Blätter v roce 2009 propaguje velký německý národ, štve proti „cizácké záplavě biblických rozměrů“ a odvolává se na „vědecky dokázané rasy“. Zkušenosti s podobnými akcemi nasbíral při organizaci uctění památky padlých na 8. května. Za jeho demokraticko-svobodným nátěrem se skrývá odpor ke všemu, co je „německému národu cizí“.

Buršáci se dnes hlásí k tradici občansko-demokratické revoluce. Tím se odvolávají na stejné liberální názory, proti nimž byl „Původní buršácký spolek“ kdysi založen. V národoveckém Ústředním orgánu „Aula“ se s vyloženě osvěžující upřímností vyzdvihuje nepřátelství buršáckých spolků vůči „jakobínsko-zednářskému smýšlení francouzské revoluce“. V dnešní době slouží tento mýtus o bojovnících za svobodu a lidská práva především k odvedení pozornosti od skutečné ideové tradice. Členové spolků se počátkem 20. století významnou měrou podíleli na každém protidemokratickém povstání ve Výmarské a První republice. Buršácký antisemitismus a nenávist ke všemu neněmeckému přitom byly pramenem pozdějších nacionálně socialistických excesů.

Aktuální informace o chystaných protestech zde:
http://freiheit.blogsport.at

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)