Anarchistická federace

Seminář ze sociální ekologie: Kapitalismus a běžící pás pozdní moderny

Praha, 11. března 2014

Od 19:00
Infocentrum Salé (Orebitská 14, Praha 3 – Žižkov)

Analýza kapitalismus z marxistických pozic. Jaké atributy kapitalismu jsou z hlediska problémů životního prostředí signifikantní? Využití marxistické analýzy ekonomického systému v rámci metodologie sociální ekologie. Schneibergův běžící pás výroby a vliv takto koncipovaného produkčního systému na stav životního prostředí. (společně s Leou Jirkovskou z katedry Sociální a kulturní ekologie UK)

(Semináře ze "sociální ekologie" chtějí obeznámit posluchače s teoretickými východisky této disciplíny, jak ji začátkem 20. stol. koncipovat Murray Bookchin, a později rozpracovali další myslitelé - např. Janet Biehl, André Gorz či Allan Schnaiberg . Termín "sociální ekologie" je v uvozovkách, neboť seminář se nebude omezovat pouze na okruhy a témata této disciplíny, nýbrž se dotkne i témat z environmentální etiky, krajinné ekologie, environmentální sociologie či sociologie města. V rámci seminářů bychom se měli zabývat vybranými tématy současnosti: kapitalismem a jeho růstovou charakteristikou, automobilismem, suburbanizací, gentrifikací či ghetoizací měst, změnami krajinného rázu, globalizací, individualizací apod. Veškerá témata budou vztahována k otázkám životního prostředí.
Seminář bude zakončen přednáškou a diskuzí nad tím, proč se v ČR prozatím nepodařilo ustanovit hnutí environmentální přímé akce, a jaké jsou možnosti aktivizace do budoucna.
Cílem seminářů sociální ekologie by mělo být rozšíření povědomí o tom, co to sociální ekologie je, jakou myšlenkovou látku a teoretická východiska nám pro politickou akci může v současnosti poskytnout. Seminář by měl dále posloužit jako jakási platforma, kolem které by se mohlo začít postupně utvářet uskupení lidí, které problematika životního prostředí zajímá, ale nechtějí se zapojovat do oficiálních struktur, nevládních organizací a jsou zatím sami.
Seminář je otevřený všem zájmcům, nevyžaduje žádnou odbornou znalost, probíraná témata se pokusíme přiblížit co neblíže "obyčejnému" člověku.)

http://sale.s.cz/index.php?clanek=akce&akce=436

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy