Anarchistická federace

Slutwalk

Praha, 30. července 2011

Rádi bychom vás pozvali na pražský Slutwalk, který se uskuteční 30. 7. 2011 /sraz na Jungmannově náměstí v Praze v 15 hodin.

Jedná se o protestní průvod navazující na vlnu Slutwalks, které se uskutečnily v mnoha městech Kanady, USA, Evropy, na Novém Zélandu, v Asii a Africe, a které mnozí z vás jistě postřehli. První slutwalk proběhl v Torontu jako reakce na doporučení policisty, který se vyjádřil ve smyslu "ženy by se neměly oblékat jako děvky, pokud se nechtějí stát oběťmi".

Toto vyjádření vychází z mýtu, že sexuální násilí je záležitostí pudu a chtíče. Dává prostor ke zlehčování/omlouvání chování agresora a přesouvá vinu na oběť. Utvrzuje mylnou představu znásilnění jako aktu, který se děje v noci v temných uličkách a staví tím do nevýhodné pozice oběti sexuálních zločinů způsobených známou nebo blízkou osobu (až 80% ohlášených případů). Tento mýtus je přítomný i zde, což dosvědčují mnohé komentáře typu "mohla to čekat, když..." a poukazování na chování oběti před útokem "slušné dívky nepijou do noci". Dalším problémem v rámci obecného nahlížení sexuálního násilí je všudypřítomná nedůvěra postiženým ("vymyslela si to"), ačkoli falešná obvinění hrají v policejních statistikách jen mizivé procento.

Na tento problém máme potřebu reagovat. Chceme vyjádřit zásadní nesouhlas s přesouváním viny z agresora na oběť. Není přípustné, aby agresor byl jakkoli omlouván. Není přípustné, aby u oběti byly propírány její návyky, životní styl a toto bylo nadále stavěno do kontextu sexuálního napadení. Myslíme si, že je směšné nahlížet krátkou sukni jako problematický faktor/pozvánku k sexuální aktivitě a odmítáme snahy označit "sexy oblečení" jako hlavního původce násilí. Definujte, co je sexy. Myslíme si, že dobře míněné rady jak se nenechat znásilnit nejsou na místě. Myslíme si, že toto nahlížení nám ukrádá svobodný prostor a bereme si ho tímto zpět.

Podpořte, šiřte.
Díky!

NO MEANS NO, YES MEANS YES - WHEREVER WE GO, WHATEVER WE DRESS.

Událost na facebooku: http://www.facebook.com/event.php?eid=193163570736518

Související odkaz:
Slut-walk – sexy bojovnice za ženská práva

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)