Anarchistická federace

Otevřená diskuse: Za právo na stávku

Praha, 13. června 2011

Palackého náměstí, od 16.00

Jak dnes můžeme bránit svá práva?
Co znamená úspěšná stávka?
Vzala si občany za rukojmí vláda, nebo odboráři?

Předběžné opatření zakazující na Kalouskovu objednávku stávku je skandálním útokem na ústavně zaručená práva. Právě tak jím je snaha vlády přijít promptně s novým zákonem, který má okleštit možnosti pořádat stávky. Společnosti má být sebrán jeden z důležitých nástrojů její sebeobrany. Argument, že stávka je „politická“ je absurdní – byla snad generální stávka v roce 1989, která významně přispěla k pádu diktatury, stávka „apolitická“? I tato stávka by totiž byla podle logiky současné české vlády ilegální.

Dopraváci rozpoznali nebezpečí hrozící z reforem a pokoušejí se zatáhnout za záchrannou brzdu. Iniciativa ProAlt podporuje jejich stávku proti nedomyšleným a nespravedlivým vládním reformám – prosazovaným hlava nehlava a nyní i za cenu popření ústavních práv občanů.

Víme, že česká společnost není na tento druh protestních akcí zvyklá. I proto může vzniknout úrodná půda pro represivní opatření, která budou znamenat omezení našich práv na desítky let dopředu. Je to další důvod, proč chceme otevřít prostor pro širokou a otevřenou diskusi o stávce, o jejích možných podobách. Zároveň chceme vyjádřit jasný protest proti postupu vlády a městského soudu.

Formou akce se inspirujeme vlnou protestů v severní Africe a zejména ve Španělsku. Také tam se náměstí mění v diskusní fóra, na nichž se probírají otázky veřejného zájmu a krystalizují nové požadavky. Předpokladem je pochopitelně vzájemný respekt. Zkusme vytvořit podobný prostor i v Praze.

ProAlt

http://www.proalt.cz/?p=1921

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)