Anarchistická federace

Anarchistický 1. máj: Městská hra

Praha, 1. května 2011

Z webu anarchistickymaj2011.wordpress.com :

Přes dvacet let se anarchistické hnutí v Česku snaží o navrácení Prvnímu máji jeho původní význam. Během těchto let proběhly akce různého typu – demonstrace, pochody, infostánky, blokády akcí neonacistů snažící se První máj zneužít pro svou vlastní propagaci, v posledních letech pak tomuto svátku dominuje hudebně-politické setkání MayDay.

Přesto máme stále pocit, že První máj jde připomenout ještě jinak. Rozhodli jsme se experimentovat s hledáním takové formy akce, která každému a každé umožní se na ni aktivně podílet. Akce, u které se lidé nebudou dělit na pořadatele a pořadatelky připravující program a účastníky a účastnice, kteří ho budou pasivně konzumovat. Akce, která zanechá ve veřejném prostoru trvalejší stopu než třicet vteřin akčních záběrů ve večerních zprávách, následovaná reportem z meetingu ODS. Akce, která zanechá trvalejší stopu i v nás samých. Akce, během které nebudeme pouze šířit nějakou myšlenku, ale budeme ji během ní zároveň i žít.

První máj zůstane dnem boje za sociální práva, stejně tak jako dnem boje za anarchistickou společnost. Jako součást širšího sociálního hnutí se tentokrát zaměříme na veřejný prostor, který je nejen v Praze stále více omezován a regulován dle představ byznysu a postupně je nám z něj ukrajováno víc a víc. Pomalu přicházíme o místa na setkávání, pobyt ve veřejném prostoru je tolerován pouze tehdy, když znamená zároveň konzum.

Ale prvního května to bude jinak. Veřejný prostor si vezmeme zpátky a budeme ho přetvářet podle svých představ; osvobodíme ho od byznysu, kontroly a represe. Večer Prvního máje zanecháme v Praze svoji stopu. Městský prostor, pečlivě rozparcelovaný, kontrolovaný, odcizený, vyčištěný a navoněný, zářící reklamou a novotou výkladních skříní nákupních center, bude naším hřištěm. Pravidla se ruší, nastupuje kreativita, rebelie a rošťáctví.

Jak to uděláme? Prvního máje večer budeme hrát městskou hru. Vytvořte si team ze svých kamarádů a kamarádek a pojďte hrát s námi. Na velikosti teamu nezáleží; záleží na kreativitě a odvaze. Přetvořme společně Prahu na místo k životu…

Více informací najdete na stránkách
http://anarchistickymaj2011.wordpress.com/mestska-hra/

plakát 1.máj 2011
Verze pro tisk 10.4.2011

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy