Anarchistická federace

Přednáška: Romský holocaust

Praha, 20. února 2011

Cross club
Vstup zdarma

18:00 – 19:30
Mgr. Michal Schuster, historik Muzea romské kultury v Brně
Úvodní část přednášky je věnována politické a pseudovědecké přípravě postupu proti Romům ve třicátých letech 20. století v Německu. Hlavní pozornost je však zaměřena na prostor bývalého Protektorátu Čechy a Morava. Holocaust romské populace tu byl zahájen v tzv. cikánských táborech v Letech u Písku a Hodoníně u Kunštátu, k jeho vlastní realizaci došlo v tzv. cikánském táboře v Auschwitz II. – Birkenau (Osvětim II. – Březinka) a byl následně téměř dokonán v dalších koncentračních táborech a jejich pobočkách, nebo na pochodech smrti z těchto neblahých zařízení. Celkem bylo v této době zavražděno plných 90 % naší předválečné romské populace.

19:45 – 21:00
Mgr. Eva Zdařilová
, Romistka, Šéfredaktorka časopisu Romano džaniben
V České republice v letech 1998 – 2005 probíhalo několik programů s cílem kompenzovat obětem nacistické perzekuce jejich válečný osud. Programy z různých finančních zdrojů (švýcarské banky, německý průmysl nebo i český stát) se ve větší či menší míře zaměřily i na romské oběti, kdy projevily různou míru znalosti cílové skupiny a k důkazní nouzi jednotlivých žadatelů přistupovaly s odlišnou vstřícností. Průběh jednotlivých programů a jejich odezvu u romských pamětníků války v České republice potažmo na Slovensku ve svém příspěvku nastíní Eva Zdařilová.

cca 21:15 – 21:40
To jsou těžké vzpomínky

Dokumentární film o holocaustu Romů v Čechách. Film čerpá z archivních pramenů, které jsou doloženy výpověďmi svědků romského holocaustu.

plakát

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy