Anarchistická federace

Píšou jinde : Fotoreport: Proti pitomé práci, vysokým nájmům a konzumu. Do Prahy se vrátil anarchistický První máj

Toto je kopie článku uveřejněného na a2larm.cz.
Postrádá obrázky, formátování a zejména mohla být mezičasem aktualizována. Pokud možno, přečtěte si jej z originálního zdroje, prosím:
https://a2larm.cz/2023/05/fotoreport-proti-pitome-praci-vysokym-najmum-a-konzumu-do-prahy-se-vratil-anarchisticky-prvni-maj/

Po delší pauze prošel Prahou na Prvního máje anarchistický průvod. Protestovalo se proti drahotě, současné vládě, ruské agresi i ubíjející práci.

Do pražských ulic se vrátily prvomájové oslavy v režii Anarchistické federace. Na Střeleckém ostrově se sešlo několik stovek demonstrujících, kteří se přišli vymezit proti „drahotě umocněné pravicovou vládou, pokračující klimatické krizi, válce kremelského diktátora proti Ukrajině, fašizaci části společnosti či nenávisti k imigrantům i LGBTQ+ lidem“, jak stálo v tiskovém prohlášení Anarchistické federace. Přestože především v devadesátých letech se s anarchistickými Prvními máji pojily poměrně velké potyčky s příznivci krajní pravice, letos k žádným podobným konfliktům nedošlo.

Kromě aktuálních problémů se shromáždění lidé vyhranili také proti současnému kapitalistickému systému, který podle nich „dusí lidi v pasti pitomých prací, vysokých nájmů a smyslu života rozpuštěného konzumem“. Klíčovými slovy demonstrace byly svoboda, rovnost a solidarita. V tiskovém prohlášení Anarchistické federace stálo: „Chceme svět, kde se můžeme svobodně rozvíjet bez ohledu na původ, barvu kůže či gender a kde se člověk nemusí klanět před manažerem, policajtem ani stranickým funkcionářem.“

Anarchisté si připomněli také prapůvodní význam svátku práce. Vzpomínalo se na generální stávku v Chicagu, která započala právě 1. května 1886 a kulminovala o několik dní později v takzvaném Haymarketském masakru, během nějž zemřelo několik lidí a další desítky byly zraněny. Od zavedení osmihodinového pracovního týdne uběhlo přes sto let, ale na další zásadní změnu podle shromážděných stále čekáme. Po projevech, pikniku a přátelském shromáždění se anarchisté vydali na průvod Prahou směrem k ostrovu Štvanice, kde akce vyvrcholila před hudebním klubem Bike Jesus. Pro přítomné zahrály hardcorové a punkové kapely Ahoj, Thalidomide nebo bratislavský Rozpor.

Verze pro tisk 3.5.2023 a2larm.cz

Píšou jinde

Odkazy