Anarchistická federace

Píšou jinde : „Dane, zaplať daně!“ Několik desítek lidí obsadilo sídlo firmy Daniela Křetínského

Toto je kopie článku uveřejněného na a2larm.cz.
Postrádá obrázky, formátování a zejména mohla být mezičasem aktualizována. Pokud možno, přečtěte si jej z originálního zdroje, prosím:
https://a2larm.cz/2023/01/dane-zaplat-dane-nekolik-desitek-lidi-obsadilo-sidlo-firmy-daniela-kretinskeho/

Vedení společnosti EP Commodities, která patří miliardáři Danielu Křetínskému, před časem oznámilo odchod firmy z České republiky, aby se vyhnula placení daně z neočekávaných zisků. Několik desítek lidí dnes v sídle společnosti připomnělo, že taková praxe je neakceptovatelná.

Několik desítek lidí ve středu ráno zahradilo vchod do sídla firmy EP Commodities a na místě rozvinulo bannery se vzkazem „Dane, zaplať daně!“ nebo „EPH musí skončit“. Protestující tím chtěli vyjádřit svůj nesouhlas s únikem firmy EP Commodities do zahraničí, který firma oznámila loni v listopadu v reakci na schválení daně z neočekávaných zisků, která platí od letošního roku. Firma je součástí Energetického a průmyslového holdingu miliardáře Daniela Křetínského.

Nejedná se o první případ, kdy se některá z Křetínského firem vyhýbá placení daní v zemích, kde podniká. Firmy jednotlivě daní na Kypru nebo v Lucembursku, kde odvádí výrazně nižší daně, než jaké by odváděly v České republice nebo třeba ve Francii. V daňových skrýších končí i zisky z dovozu ruského plynu, jehož vysoká cena je hlavní příčinou současné energetické krize.Nejedná se o první případ, kdy se některá z Křetínského firem vyhýbá placení daní v zemích, kde podniká. Firmy jednotlivě daní na Kypru nebo v Lucembursku, kde odvádí výrazně nižší daně, než jaké by odváděly v České republice nebo třeba ve Francii.

    Nejedná se o první případ, kdy se některá z Křetínského firem vyhýbá placení daní v zemích, kde podniká. Firmy jednotlivě daní na Kypru nebo v Lucembursku, kde odvádí výrazně nižší daně, než jaké by odváděly v České republice nebo třeba ve Francii.

„Energetický a průmyslový holding vydělává na ničení klimatu i současné energetické krizi. Odvést daně je naprosté minimum. Právě z neočekávaných zisků energetických firem, jako je Křetínského EPH, by měl stát platit řešení energetické krize. Chceme-li zachovat obyvatelnou planetu, bude ale stát i EPH muset udělat ještě víc: co nejrychleji ukončit těžbu a spalování fosilních paliv,“ říká Vojtěch Kudla z kolektivu Limity jsme my.

EPH má za sebou rekordní pololetí: jeho zisk vzrostl meziročně o 60 procent na rekordních 371 miliard korun. Za astronomickým výdělkem společnosti stojí především zvýšení cen energií způsobené hlavně rostoucí cenou fosilního plynu, se kterým firma obchoduje. „Zatímco my řešíme účty, Daniel Křetínský nakupuje luxusní nemovitosti a zámky ve Francii. Kdo energetickou krizi způsobil, měl by ji také zaplatit. Ne vydělat ještě víc a utéct do zahraničí,“ tvrdí Žaneta Bartáková z kolektivu Limity jsme my.

„EPH ve svém vyjádření uvedlo, že dosud zde daně platí z ,patriotických‘ důvodů. Danit ale není vlastenecká charita ani dobrý skutek, je to zákonná povinnost. Je logické, aby peníze nutné na energetickou transformaci platily velké firmy, které klimatickou i energetickou krizi způsobily. My daně platíme, tak proč by neměl třetí nejbohatší Čech,“ dodává Vojtěch Kudla.

Protestující také upozornili na rostoucí vliv Daniela Křetínského v oblasti médií. Kromě toho, že již například vlastní mediální dům CMI nebo francouzský deník Le Monde, se miliardář nedávno objevil na seznamu potenciálních nových majitelů mediální skupiny MAFRA. „Daniel Křetínský ničí klima a snaží se skrze média získat i vliv nad veřejnou debatou. Není přijatelné, aby uhlobaron a obchodník s plynem vlastnil média a poškozoval tím demokracii podobně, jako to dělá například Andrej Babiš,“ dodává Žaneta Bartáková.

Verze pro tisk 20.1.2023 a2larm.cz

Píšou jinde

Odkazy