Anarchistická federace

Píšou jinde : Fotoreport: Lützerath proti rozšiřování těžby uhlí

Toto je kopie článku uveřejněného na a2larm.cz.
Postrádá obrázky, formátování a zejména mohla být mezičasem aktualizována. Pokud možno, přečtěte si jej z originálního zdroje, prosím:
https://a2larm.cz/2023/01/fotoreport-lutzerath-proti-rozsirovani-tezby-uhli/

Německo má v naší zemi pověst klimatického lídra Evropy, ne vždy to ale odpovídá realitě. Aktuálně o tom svědčí střety policie a aktivistů ve vesnici Lützerath, která má být vyklizena a zbourána kvůli rozšíření uhelného dolu.

Nenápadná německá vesnice Lützerath se v posledních týdnech těší pozornosti nejen německé veřejnosti. Stala se totiž místem jednoho ze stěžejních klimatických zápasů aktuálně probíhajících v Evropě. Nachází se pod ní stovky milionů tun hnědého uhlí, které jsou až příliš lákavým ziskem pro ty, kdo chtějí využít stávající energetické krize a nestability v důsledku ruské invaze na Ukrajinu. Konkrétně se jedná o energetickou společnost RWE, která nedaleko Lützerathu provozuje důl Garzweiler a má zájem na jeho rozšíření.

Problém je ale samozřejmě v tom, že pokud máme smysluplně doufat v nepřekročení kritických limitů globálního oteplování, musí uhlí — a to nejen v Lützerathu — zůstat pod zemí. Současnou energetickou krizi nelze oportunisticky využívat pro návrat k fosilním palivům, ale právě jako stimul pro zrychlení energetického přechodu na obnovitelné zdroje a nízkoemisní ekonomiku. Rozhodnutí německé vlády o rozšíření těžby je v tomto ohledu skutečně nezodpovědné, krátkozraké a v konečném důsledku katastrofální.

 Dobře to vědí jak aktivisté, tak i poslední obyvatelé jinak vystěhovaného Lützerathu, kteří v rámci kampaně Lützerath Lebt společnými silami na místě blokují snahy o rozšíření těžby. Policejní složky, které se střetly s blokujícími aktivisty i s posledními z místních, postupují hrubě a podle některých i za hranou zákona. Svědectví o tom přináší i fotografie Petra Zewlakka Vrabce přímo z místa dění.

Verze pro tisk 17.1.2023 a2larm.cz

Píšou jinde

Odkazy