Anarchistická federace

Píšou jinde : Avízo: Vznikne v Praze nová Klinika? Squatteři budou jednat se starostou

Toto je kopie článku uveřejněného na ods.cool.
Postrádá obrázky, formátování a zejména mohla být mezičasem aktualizována. Pokud možno, přečtěte si jej z originálního zdroje, prosím:
https://ods.cool/avizo-vznikne-v-praze-nova-klinika-squatteri-budou-jednat-se-starostou/


Squatterský kolektiv ODS, který dočasně obsadil dům ve Strašnicích, bude jednat se starostou Prahy 10 o možném vzniku samosprávného centra. Aktivisté zdůrazňují potřebu nekomerčního prostoru i ochotu pokračovat v akcích. Schůzku doprovodí shromáždění a tisková konference.

Praha, 5. 12. 2022 – Vyroste v Praze nový squat? I o tom bude v úterý hovořit starosta Prahy 10 Martin Valovič (ODS) s delegací skupiny Opravdu dobré squaty (ODS). Ta k městskému úřadu současně svolává shromáždění. Předminulý víkend obsadila dlouhodobě neužívaný dům ve strašnické Malínské ulici s cílem vybudovat nové autonomní sociální centrum. Objekt opět zeje prázdnotou poté, co jej lidé dobrovolně opustili pod podmínkou dalšího vyjednávání.

https://www.facebook.com/events/524049276273474/

„Vyjádřili jsme dobrou vůli situaci neeskalovat a s městem jednat. Panu starostovi představíme podrobněji projekt možného samosprávného centra a se zájmem vyslechneme případné konkrétní návrhy. Náš postoj shrnuje motto, které jsme dali úternímu shromáždění: Nechceme moc, chceme prostor. A ať už se na radnici dohodneme jakkoli, v získávání prostoru rozhodně hodláme pokračovat,“ vysvětluje mluvčí squatterek Jiří Nesvačil.

Případné autonomní centrum by se inspirovalo i příklady podobných komunitních projektů ze zahraničí. Na místě se mohou konat kulturní produkce, přednášky, promítání, vzdělávací kurzy, plánuje se i zřízení svépomocné dílny, knihovničky či skříně, kam by lidé mohli odkládat již nechtěné oblečení. Program se má chystat podobně jako dosavadní akce kolektivu: demokraticky, na základě svobodné dohody a hlavně zdarma, dostupně pro každého.

„Nesquattujeme jen proto, že by nás nesmírně bavilo po víkendech uklízet desetiletí pustnoucí domy nebo se dohadovat s policií. V Praze chybí nekomerční, autonomní prostor nezávislý na státu, politicích či developerech. Město je ekosystém tvořený hlavně lidmi, a ti si zaslouží mít místo, kde nemusí za strávený čas neustále platit. Zvláště teď při zuřící energetické krizi,“ podotýká Nesvačil.

Oficiální dohoda mezi oběma ODS zatím neexistuje, jediným výstupem setkání u obsazeného domu v Malínské je úterní schůzka. Vyjednávání se za squattery zúčastní několik delegátů, kteří následně od 14:30 vystoupí na tiskové konferenci přímo u městského úřadu Prahy 10. Informují o výsledcích schůzky a zodpoví případně novinářské dotazy. Do té doby má na místě probíhat shromáždění příznivkyň nového projektu. Ti chtějí podpořit své delegáty i připomenout, že rozhodování o podobě města je veřejnou záležitostí. 

Opravdu dobré squaty jsou neformální skupina, která vznikla v reakci na vyklizení Autonomního sociální centra Klinika v lednu 2019. V minulosti aktivistky ODS organizovaly v prázdných domech například promítání filmů a jiné kulturní akce. Také symbolicky zabavily kancelář exekutora Ivo Luhana, který si za vyklizení Kliniky neoprávněně naúčtoval statisícovou odměnu. Nedávné zabrání objektu v Malínské svolaly veřejně přes sociální sítě.

Kontakt pro média: opravdudobresquaty@riseup.net

Verze pro tisk 7.12.2022 ods.cool

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy