Anarchistická federace

Píšou jinde : Fotoreport: Začala klimatická stávka na univerzitách

Toto je kopie článku uveřejněného na a2larm.cz.
Postrádá obrázky, formátování a zejména mohla být mezičasem aktualizována. Pokud možno, přečtěte si jej z originálního zdroje, prosím:
https://a2larm.cz/2022/11/fotoreport-zacala-klimaticka-stavka-na-univerzitach/

Od pondělního rána studenti a studentky na univerzitách po celé republice stávkují kvůli nečinnosti vlády při řešení klimatické krize. Protesty mají trvat do čtvrtka.

Klimatická stávka univerzitních studentů a studentek byla oficiálně zahájena v pondělí dopoledne na náměstí Jana Palacha, kde se sešli stávkujících ze všech pražských fakult. Po přečtení úvodního prohlášení a proslovů se přesunuli na jednotlivé fakulty, kde probíhá program, jehož součástí jsou přednášky, diskuse a workshopy na témata klimatické spravedlnosti, energetické chudoby nebo genderových nerovností. Do programu se na mnoha fakultách zapojili i vyučující a podporu studentům a studentkám vyjádřil i odborový svaz.

Načasování akce není náhodné: Evropa má za sebou nejteplejší říjen v dějinách měření, listopad zatím pokračuje stejným směrem a stávkující chtějí navázat na události 17. listopadu, který je tradičně spojován se studentskými protesty. Podle nich nestačí na sametovou revoluci pouze vzpomínat, ale je nutné dát těmto symbolickým dnům nový, aktuální význam. Tvrdí, že ve světle současných krizí je nutné si přiznat, že i polistopadový režim zaslouží kritiku. Klimatická krize totiž úzce souvisí nejen s energetickou krizí, rostoucími cenami bydlení, sociální krizí nebo invazí na Ukrajinu. „Závislost na drahých fosilních palivech ničí nejen naše klima, ale stojí také za současnou krizí cen energií. A závislost na fosilním plynu samozřejmě úzce souvisí s ruskou invazí na Ukrajinu. Tyto krize mají společná řešení, která ale vláda dlouhodobě ignoruje,“ říká zástupce pražských studentů Kryštof Tymiánek.

Studující představili konkrétní požadavky na vládu. Kromě bezodkladného snižování emisí a zavírání uhelných elektráren požadují odstoupení České republiky od tzv. energetické charty, která fosilním korporacím umožňuje vést se státy mezinárodní arbitráže za jejich klimatickou politiku, čímž prospívá zájmům největších znečišťovatelů.

Stávkující studenti a studentky zároveň zdůrazňují, že jejich aktivity nesměřují proti vedení či zaměstnancům fakulty. Naopak vyzývají celou akademickou obec, aby spolu s nimi apelovala na vládu a vytvořila tím veřejný tlak důležitý pro řešení klimatické krize. Svými akcemi chtějí studující také vytvořit prostor pro hledání alternativ k současnému neudržitelnému stavu a otevřít diskusi o řešení výzev, kterým čelíme.

V Praze se stávkuje na šesti fakultách Univerzity Karlovy a dále pak i Umprum, AVU, FAMU a DAMU. V Brně se stávkuje na FSS Masarykovy univerzity, FAVU a JAMU. Mezi další univerzitní města, která se připojila, patří Olomouc, Ústí nad Labem nebo Hradec Králové. Studenti a studentky nicméně očekávají, že se během týdne připojí i další. Stávka je součástí globální vlny klimaticky motivovaných okupací univerzit pod názvem End Fossil: Occupy. V jejím rámci okupují studující univerzity v desítkách zemí po celém světě.

Verze pro tisk 16.11.2022 a2larm.cz

Píšou jinde

Odkazy