Anarchistická federace

Píšou jinde : „Veřejný prostor patří všem. Lepší svět musíme vybudovat my.“ V českých městech se demonstrovalo na podporu LGBTQ+ lidí

Toto je kopie článku uveřejněného na a2larm.cz.
Postrádá obrázky, formátování a zejména mohla být mezičasem aktualizována. Pokud možno, přečtěte si jej z originálního zdroje, prosím:
https://a2larm.cz/2022/10/verejny-prostor-patri-vsem-lepsi-svet-musime-vybudovat-my-v-ceskych-mestech-se-demonstrovalo-na-podporu-lgbtq-lidi/

Hned v šesti městech se v pátek v podvečer demonstrovalo za bezpečí a větší respekt pro LGBTQ+ lidi v Česku a na Slovensku.

V šesti českých městech se dnes odehrály manifestace s názvem Nebudeme mlčet. V Praze, Brně, Ostravě, Olomouci, Plzni i Opavě se sešlo několik stovek lidí, aby vyjádřily své znechucení z přístupu české a slovenské veřejnosti ke queer lidem a demonstrovaly také své odhodlání bojovat za život beze strachu. Akce pořádalo hned několik organizací a kolektivů včetně Transparentu, Kolektivu 115, Anarchistické federace, SdruŽen nebo iniciativy Nemusíš to vydržet. „Ticho už není možnost, ticho už není volba, protože ticho znamená SMRT,“ napsaly kolektivy ve společném prohlášení. „Nenechme smrt Juraje a Matúše být jen další zapomenutou událostí, instagramovým postem nebo statistikou. Jejich smrt musí být spouštěčem ke změně. Pojďme společně něco změnit, křičet za spravedlnost, bojovat za svobodu a bezpečí všech queer lidí,“ shrnovali organizátoři a organizátorky hlavní požadavky protestu.

V Praze se dav shromáždil na Palachově náměstí před budovou Rudolfina, kde zaznělo hned několik silných projevů. „Dnes jsme tu proto, abychom si připomněli*y, že tenhle prostor – veřejný prostor je i náš. Patří všem – patří všem queer lidem, patří všem trans lidem, patří všem gayům, lesbám, bisexuálům, asexuálům a intersex lidem úplně stejně jako hetero cis lidem. Je to prostor nás všech a já mám právo se v něm tak cítit. Chci, aby náš safe space byl všude, ne jenom v barech a klubech, na akcích jednou za týden. Abychom tu mohli*y žít spolu, ne vedle sebe,“ zaznělo hned v úvodu z úst mluvčí iniciativy Plusko+.

„Odmítáme mlčet, odmítáme se vypařit a nechceme čekat na to, až změna přijde shora. Žijeme ve společnosti, kde hodnoty jako well-being, soužití, autonomie, udržitelnost, inkluze a péče jsou odstrčeny ve prospěch růstu, nenávisti a moci. I když teď cítíme hluboký zármutek, musíme také hledět kupředu, k tomu, co leží v budoucnosti,“ zaznělo dnes v projevu iniciativy Queer Spaces Network.

Tento apel byl nečekanou a optimistickou linkou celé pražské demonstrace. Kromě naštvání, rozhořčení a frustrace byl totiž častým motivem řečníků a řečnic také apel na budování přijatelnějšího a tolerantnějšího světa pro všechny. „Lepší svět za nás nikdo nepostaví. Budeme to my, kdo nakope prdel fašounům, kteří by nás nejraději viděli ležet v kalužích krve. Budeme to my, kdo vybuduje tolerantní svět, který nás nechce na každém kroku zničit,“ zaznělo dnes například v projevu Kolektivu 115.

Část věnovaná projevům byla pak zakončena společným závěrečným proslovem pořadatelstva, v němž mimo jiné zaznělo: „Každý další rok, který strávíme mlčením a vyčkáváním, než se ve vůdčích pozicích sejde správná konstelace politiků, než přijde ta slibovaná změna, znamená další a další homo a transfobii, výhružky, násilí a úmrtí. Dnešek nám připomíná, že naše síla leží v komunitě.“ Akci zakončil pochod všech zúčastněných ke slovenské ambasádě.

Verze pro tisk 22.10.2022 a2larm.cz

Píšou jinde

Odkazy