Anarchistická federace

Píšou jinde : V Praze proběhla konference o Green Dealu – sponzorovaná korporacemi Shell a ČEZ

Toto je kopie článku uveřejněného na a2larm.cz.
Postrádá obrázky, formátování a zejména mohla být mezičasem aktualizována. Pokud možno, přečtěte si jej z originálního zdroje, prosím:
https://a2larm.cz/2022/09/v-praze-probehla-konference-o-green-dealu-sponzorovana-korporacemi-shell-a-cez/

Pražskou konferenci o Nové zelené dohodě pro Evropu sponzorovaly korporace jako Shell, Komerční banka či ČEZ. Greenwashing vyburcoval aktivisty a aktivistky k celodennímu protestu.

Foto Alarm / Petr Zewlakk Vrabec


Green Deal Summit pořádaly Hospodářské noviny s mediální podporou ČT. Co přinese Zelená dohoda České republice nebo zda může být prostředkem pro modernizaci naší ekonomiky – i tyto otázky si dala konference za cíl zodpovědět. O přístupnosti a vyváženosti debaty můžeme však jen spekulovat.
Lístky na konferenci stály mezi 8 až 10 tisíci korunami a většina pozvaných hostů byla z oblasti průmyslu či ekonomiky, nikoliv klimatu. Celou akci navíc sponzorovaly fosilní korporace jako je Shell a ČEZ. Ty však prokazatelně svou činností přispívají ke klimatickým změnám, což je přesně to, čemu se snaží Green Deal bránit. Shell se navíc v minulosti podílel na justiční vraždě nigerijského aktivisty Kena Saro-Wiwy. Během dneška se před technologickým centrem UMPRUM, kde se konference odehrála, sešly dva tábory protestujících – klimatický, který prohlašuje, že celý summit je jen greenwashing a skupina, především z politických stran SPD a Trikolora, brojící proti Green Dealu jako takovému.
Klimatické hříchy firem i tichý protest

Už od rána byla před budovou nainstalována výstava s klimatickými hříchy firem podporujících summit. Na 15 hodinu pak Klimatická koalice svolala demonstraci. Desítky lidí přišly vyjádřit svůj nesouhlas se sponzoringem klimatických summitů fosilními firmami. Na summit bylo pozváno Hnutí DUHA, které však přímo uvnitř budovy během konference dalo pomocí transparentů jasně najevo svůj postoj. Konferenci uvedl svým proslovem Frans Timmermans, dánský politik a viceprezident Evropské komise, během jehož proslovu se členstvo klimatického hnutí tiše postavilo a čelem ke kamerám a publiku zvedlo transparenty s nápisy „Pozor greenwashing, nebuďte jeho součástí,“ a podobnými. Svůj prostor v průběhu dostali i generální ředitel KB či ČEZu.

„Ze všech průzkumů vyplývá, že většina lidí v Evropě i České republice si uvědomuje vážnost klimatické krize. Fosilní firmy proto v poslední době přestaly popírat realitu změn klimatu a místo toho přešly ke greenwashingu, kdy se snaží předstírat řešení a lakovat svůj byznys na zeleno. Ve skutečnosti ale plánují dále rozšiřovat těžbu a spalování fosilních paliv a tím i nadále zachránit své zisky na úkor všech ostatních,“ sdělil Radek Kubala z platformy Re-set.

Organizace sdružené v Klimatické koalici již před pár dny v reakci na setkání poslaly otevřený dopis organizátorům i sponzorům.
„Chceme vyjádřit naše znepokojení nad konferencí s názvem Green Deal Summit konanou 26. 9. 2022, na jejímž průběhu se podílíte. Největší byznysovou konferenci v Česku o Green Dealu totiž považujeme za jednu z nejhorších ukázek greenwashingu. Už samotný výběr partnerů je jedním z důvodů, proč výstupy z konference nelze brát příliš vážně.“
Klimatická hnutí mimo jiné upozorňují i na to, že tuto debatu nelze vést za zavřenými dveřmi, bez klimatologů a klimatoložek, expertů a expertek či široké veřejnosti, která dopady klimatické krize už teď pociťuje nejvíce.

Verze pro tisk 27.9.2022 a2larm.cz

Píšou jinde

Odkazy