Anarchistická federace

Píšou jinde : DEN X: Blíží se turecká invaze

Toto je kopie článku uveřejněného na rojava.info.
Postrádá obrázky, formátování a zejména mohla být mezičasem aktualizována. Pokud možno, přečtěte si jej z originálního zdroje, prosím:
https://rojava.info/2022/07/den-x-blizi-se-turecka-invaze/

Zhodnocení aktuálního vývoje ohledně blížící se turecké invaze od Riseup4Rojava.
Stručný přehled současných tureckých útoků na Kurdistán

Po útoku na Afrin (2018) a Serekaniye (2019) oznámil Erdogan novou vojenskou ofenzivu proti samosprávným územím severní a východní Sýrie (Rojava). Cílem je rozšířit 30 km hlubokou „bezpečnostní zónu“ jižně od turecké státní hranice. Tyto útočné plány byly nedávno upřesněny: Jako cíle byla uvedena samosprávná oblast Sehba severně od Aleppa, která přímo sousedí s Afrínem, s městem Tel Rifaat a multietnickým, většinově arabským velkoměstem Minbic východně od Kobane. Tel Rifaat je domovem desítek tisíc lidí vysídlených z Afrínu. Další turecký útok znamená pro region velkou humanitární katastrofu a těžké utrpení obyvatel. Znamená to definitivní etnickou čistku a upevnění turecké osidlovací politiky. Obě oblasti již byly v posledních týdnech masivně ostřelovány dělostřelectvem. V uplynulých týdnech bylo na oblast Sehby vypáleno přes 300 dělostřeleckých granátů. V Tel Rifaatu došlo letos k celkem 7 útokům drony, byla zasažena i gynekologická klinika a celkově již letos došlo k více než 30 útokům bojovými drony na samosprávné oblasti severní Sýrie.
Geostrategické hodnocení

Obě výše uvedené oblasti jsou pod výhradní kontrolou ruských sil, takže Rusko musí s těmito útoky souhlasit. Bez dohody s Ruskem nedojde k nové velké pozemní ofenzívě s podporou tureckého letectva.

Pro Turecko mají tyto oblasti strategický význam, aby mohlo propojit oblasti již obsazené v roce 2018 (Afrín) a 2019 (Serekaniye) a spojit je do souvislé kontrolované oblasti. Trumfem, který Erdogan drží v ruce při případné dohodě s Ruskem, je VETO proti vstupu Finska/Švédska do NATO (shrnutí bylo psáno na začátku června 2022, pozn.překl.). To by mohlo být quid pro quo za zelenou od Ruska pro tureckou ofenzívu. Neočekává se, že by se Rusko vzdalo všech území ve prospěch Turecka okamžitě, takže Erdogan nyní nehovoří o obecné 30km hluboké zóně, ale jmenuje dvě konkrétní oblasti. Pokud by se Rusko vzdalo i Kobane, které je rovněž pod jeho vlivem, mělo by v ruce jen malou vyjednávací sílu, aby později zaselo nesouhlas v rámci NATO. Otázkou však není zda, ale kdy začne obnovená velká ofenzíva turecké armády. V dlouhodobém horizontu chce Erdogan obsadit celé pohraniční pásmo s Tureckem na severu Sýrie. Uvidíme, jak se zachovají USA jako další mocnost v Rojavě (východní oblasti). Velvyslanec USA v Turecku a ministr zahraničí USA Blinken dali mimořádně jasně najevo, že odmítají obnovenou tureckou ofenzívu v severní Sýrii. To svědčí o tom, že se obávají dohody mezi Tureckem a Ruskem a obávají se výhod pro Rusko. Možná se postaví do pozice, že nabídnou Erdoganovi části oblastí, které kontrolují východně od Til Temiru, a kde se nachází jejich jednotky, aby zabránili dohodě Ruska s Tureckem. Turecko stále více a sebevědoměji zastupuje své vlastní zájmy jako významná mocnost na Blízkém východě. Díky vojenským úspěchům v Libyi, Sýrii, Iráku a v pohoří Karabach se Erdogan stal samostatným faktorem v regionu i mimo něj. Turecko se stalo bezpilotní mocností. Dron TB2 turecké výroby se zásadním způsobem podílel na obtížném průběhu války na Ukrajině z pohledu Ruska. A Erdogan to potřebuje obnovení války pro vnitropolitické účely:

Inflace zůstává vysoká, lira slabá, ekonomika v hluboké krizi. V Turecku se blíží volby. Obnovenou ofenzivou na severu Sýrie a doprovodnou nacionalistickou mobilizací se Erdogan snaží sjednotit Turecko a shromáždit za sebou lid. Válka pro hlasy voličů, zajištění vlády prostřednictvím brutálních represí a okupace cizích území. Od dubna 2022 turecká armáda útočí letadly, bezpilotními letouny, vrtulníky, houfnicemi a bombardováním na kurdské partyzánské oblasti, takzvané obranné oblasti Medya, v severním Iráku/jižním Kurdistánu. To vše v rozporu s mezinárodním právem. Navzdory masivnímu nasazení sil a použití zakázaných chemických zbraní turecká armáda postupuje proti partyzánům, kteří mají dobře připravené horské pozice, pomalu a na straně turecké armády dochází ke ztrátám. Erdogan proto naléhavě potřebuje úspěch ve válce proti největšímu demokratickému ohrožení své vlády: kurdskému osvobozeneckému, ženskému a demokratickému hnutí.

Rozpory mezi imperiálními velmocemi Ruskem a USA (NATO) jsou pro Rojavu také příležitostí, jak získat diplomatický prostor. Rojavská samospráva se nyní obrátila na světovou veřejnost s vlastními návrhy, které se zatím setkaly s malým mediálním ohlasem. Samospráva navrhla bezpečnostní kompromis a vyslání mírových sil do severní Sýrie.
Vojenské hodnocení

Turecké přípravy na válku jsou pravděpodobně z větší části dokončeny. Půjde o první tureckou ofenzívu, která nebude mít původ na tureckém území. Sehba ani Minbic přímo nehraničí s tureckým územím. V Sehbě se SDF na válku připravuje již několik let; měly by být dobře připraveny. Oblast je velmi kopcovitá. Minbic je velké město s mnoha vysokými budovami a SDF jsou v Minbicu zocelené v boji dům od domu díky bitvě proti IS v roce 2016. Turecko na tak velké město v Rojavě ještě nikdy nezaútočilo. SDF budou jistě připraveny obětavě bránit Rojavu proti dalšímu rozsáhlému útoku.
DEN X: Turecká invaze pravděpodobně začne v dohledné době.Během nedávné doby se turecký ministr zahraničí & ministr obrany setkali se svými ruskými protějšky. Kromě jiných témat byly projednávány turecké plány na invazi na další území autonomní správy severní a východní Sýrie. Ruský ministr zahraničí Lavrov prohlásil, že Rusko si je „dobře vědomo obav našich přátel (Turecka) z hrozeb, které na jejich hranicích představují vnější síly, včetně přiživování separatistických nálad na jednotek ilegálně kontrolovanými USA“, což naznačuje, že Rusko může dát zelenou plánům Turecka podniknout další kroky k obsazení 30 kilometrů hluboké zóny v Rojavě. Turecko nedávno oznámilo, že dokončilo přípravy na invazi do oblastí držených SDF Shehba a Tel Rifaat, jakož i do města Minbic. Jsou to oblasti s významnou přítomností ruské armády.

Turečtí představitelé dále uvedli, že Turecko zřídilo vojenské rady odpovědné za nadcházející invazi, které se skládají z vysoce postavených členů jejich islamistických žoldnéřů obeznámených s danými regiony. V příštích dnech se pravděpodobně uskuteční další jednání mezi tureckými a ruskými představiteli. Dostupné informace naznačují, že turecký útok může být zahájen kdykoli.

My, jako kampaň RiseUp4Rojava, odsuzujeme agresi tureckého fašismu, která je hrozbou pro všechny obyvatele regionu. Odsuzujeme geopolitické hry, které rozehrává imperialistické NATO i ruský imperialismus.Vyzýváme všechny demokraty, antifašisty, feministky, ekologické hnutí a protiválečné aktivisty, aby se připravili na Den X; den invaze Turecka do Rojavy a autonomní správy severní a východní Sýrie. V případě útoku dáme signál k zahájení akce. Abychom mohli dát na útok patřičnou odpověď, musíme se připravit již nyní a být připraveni blokovat, rušit a okupovat stoupence tureckého fašismu a bránit výdobytky revoluce!

#SmashTurkishFascism
#UniteInResistance
#RiseUp4Rojava

Zdroj: https://riseup4rojava.org/evaluation-on-the-current-situation-turkish-invasion-imminent-07-06-2022/

Verze pro tisk 11.7.2022 rojava.info

Píšou jinde

Odkazy