Anarchistická federace

Píšou jinde : Fotoreport: V Praze se demonstrovalo proti rozhodnutí Nejvyššího soudu USA a za bezpečné interrupce

Toto je kopie článku uveřejněného na a2larm.cz.
Postrádá obrázky, formátování a zejména mohla být mezičasem aktualizována. Pokud možno, přečtěte si jej z originálního zdroje, prosím:
https://a2larm.cz/2022/06/fotoreport-v-praze-se-demonstrovalo-proti-rozhodnuti-nejvyssiho-soudu-usa-a-za-bezpecne-interrupce/

Šokující rozhodnutí Nejvyššího soudu Spojených států amerických vehnalo do ulic stovky demonstrujících i v hlavním městě Česka. Varují před podobným vývojem u nás.

Před budovou Rudolfina na náměstí Jana Palacha v Praze se dnes setkaly stovky protestujících, kteří přišli vyjádřit svůj nesouhlas s rozhodnutím Nejvyššího soudu Spojených států amerických ve věci zrušení federálně garantovaného práva na interrupci. Toto právo garantovalo rozhodnutí soudu z roku 1973 v případu Roe versus Wade. Soudci nejvyššího soudu ho teď svým rozhodnutím zneplatnili a jednotlivé americké státy teď mohou o své potratové politice rozhodovat samy. Minimálně polovina z nich se pravděpodobně rozhodne potraty postavit mimo zákon nebo je alespoň výrazným způsobem omezit.

Dnešní pražskou protestní akci s názvem USA, nezakazuj potraty! společně svolaly organizace Amnesty International, Česká ženská lobby a Konsent. S proslovy na demonstraci vystoupily expertka Amnesty International Irena Hůlová, ředitelka Konsentu Johanna Nejedlová, Hana Stalzerová z České ženské lobby nebo politoložka Zora Hesová, která se specializuje na aktivity ultrakonzervativních organizací ve střední a východní Evropě. Kromě odsouzení rozhodnutí Nejvyššího soudu USA a vyjádření solidarity s americkými ženami v proslovech zazněla i varování, že podobné ultrakonzervativní tendence můžeme pozorovat i v českém prostředí a je potřeba je razantně odmítnout a marginalizovat.

Po skončení projevů začali shromáždění americkým guvernérům kolektivně posílat emaily s výzvami, aby ve Spojených státech opět prosadili právo na potrat. Následoval pochod centrem města k americké ambasádě na Malé Straně, kde se protestující zastavili, aby si vyslechli další krátký proslov, skandovali hesla a umístili několik transparentů na plot vedle ambasády. Převládající emocí byla naštvanost a šok, že jsou dávno vybojovaná ženská práva ve 21. století znovu zpochybňována a rušena, a navíc v jedné z nejvýznamnějších zemí takzvaného západního světa. Někteří z protestujících měli ještě v čerstvé paměti nedávné demonstrace před polskou ambasádou v Praze kvůli zpřísnění protipotratové legislativě u našich severních sousedů. Nyní vidíme podobný vývoj také ve Spojených státech amerických.

Verze pro tisk 1.7.2022 a2larm.cz

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy