Anarchistická federace

Píšou jinde : Co dělat na Prvního máje?

Toto je kopie článku uveřejněného na oafed.noblogs.org.
Postrádá obrázky, formátování a zejména mohla být mezičasem aktualizována. Pokud možno, přečtěte si jej z originálního zdroje, prosím:
https://oafed.noblogs.org/post/2022/04/21/co-delat-na-prvniho-maje/

První máj patří tradičně anarchistům a anarchistkám, přestože se na něm přiživují politické strany. Jakým způsobem si (nejen) letos můžeme připomenout boj za důstojnost pracujících?

Tradicionalisté mají asi jasno. Tak, jako každý rok, i letos pořádá Anarchistická federace shromáždění na Střeleckém ostrově v Praze. “Střeláky” představují určitou kontinuitu, kde se potkají mladší soudruzi/žky s těmi staršími, aktivisté a aktivistky jednotlivých kolektivů a skupin si vymění zkušenosti a nezřídka se tak k anarchismu dostane i ten, kdo zatím neměl tu čest navštívit veřejnou anarchistickou akci. K dostání bude nová Existence, zájemci budou moci podpořit ruské soudruhy v rámci finanční sbírky.

Neméně důležité a inspirativní je však také pořádat veřejné akce v regionech. V minulosti se tak konaly anarchistické První máje třeba v Bratislavě či Uherském Hradišti. V Brně se lidé zase pravidelně scházeli na blokádách pochodů neonacistů. Dobrou zkušeností je také pořádání menších neveřejných akcí, které mívají symbolický význam. Ať už v podobě decentralizovaných přímých akcí či výletem do historie, jak to udělali v severních Čechách. Pokud rádi píšete, proč v místě bydliště nevydat prvomájový časopis či leták, jak to udělala například Asociace Alerta v Mostě?

Ať tak či tak, důležité je být aktivní, kritický a nerezignovat na přesvědčení, že jiný svět je možný. Vládnoucí třída totiž umí velmi rychle přejít do ofenzívy.

Verze pro tisk 24.4.2022 oafed.noblogs.org

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy