Anarchistická federace

Píšou jinde : „Stáhněte podporu,“ píší lidé podporovatelům Hnutí Pro život. Kardinál Duka přesto plánuje mši během jejich pochodu

Toto je kopie článku uveřejněného na a2larm.cz.
Postrádá obrázky, formátování a zejména mohla být mezičasem aktualizována. Pokud možno, přečtěte si jej z originálního zdroje, prosím:
https://a2larm.cz/2022/04/nastvani-lide-pisi-podporovatelum-hnuti-pro-zivot-kardinal-planuje-msi-behem-pochodu-hnuti/

Pečlivě budované PR organizace Hnutí Pro život přilákalo na svou stranu celou řadu významných institucí, celebrit, lékařů či politiků. Jak ti se nyní staví k podpoře hnutí?
Apolena Rychlíková

„V první chvíli jsem cítila hrozné naštvání, prostě nelze diktovat z bezpečné Prahy, jak by se měly nebo neměly chovat znásilněné Ukrajinky, to je nehoráznost,“ začíná vysvětlovat třicetiletá právnička Kateřina. Kateřina je věřící a jak sama říká, víra a její prožívání pro ni hodně znamená. „Na aktivity a tiskoviny Hnutí Pro život občas narážím a musím říct, že ta jejich přetvářka, kdy se tváří jako nějaké nezávislé poradenství ženám v těžké situaci, mi vadila dlouhodobě. A opravdu mě bolí, když se pak na nás všechny katolíky lidi koukají tak, že máme všichni názory jako paní Rybová a ostatní lidé z HPŽ.“

Někteří o podpoře ani nevěděli

Kateřina si uvědomuje náročnost otázky interrupcí, ale přesto chce, aby potraty byly bezpečné i dostupné pro každou ženu. „Nechci, aby kdekoliv docházelo k takovým tragédiím jako v Polsku. Ať se ženy rozhodují podle svého svědomí, ale stát ať jim nic nediktuje a HPŽ jimi nemanipuluje,“ shrnuje své postoje právnička. Po přečtení výroků Hnutí Pro život na adresu znásilněných žen se proto rozhodla, že zkusí obeslat všechny, kteří kampaň Nesoudíme. pomáháme (a s tím i Hnutí Pro život) podpořili. V osobně laděném dopisu je Kateřina žádá, aby svou podporu ještě zvážili a případně stáhli.


Háček je v tom, že podporu si Hnutí Pro život vykládá po svém: třeba i jako klasický komerční pronájem, který firmy tohoto typu uzavírají denně.

V sepsaném apelu upozorňuje nejen na současné, aktuálně propírané výroky Hnutí Pro život, které se týkají znásilněných žen na Ukrajině, ale i na dlouhodobé postoje Zdeňky Rybové či interní dokumenty organizace. „V neposlední řadě upozorňuji také na antisemitské názory mluvčí Hnutí Pro život, podle níž se v Polné opravdu stala ,rituální vražda‘ a pravdu měli všichni ti, kdo Leopolda Hilsnera z vraždy vinili, nikoli Tomáš Garrigue Masaryk, který se ho již tehdy zastával. V interních materiálech a bulletinech se Hnutí Pro život ani netají tím, že by nejradši úplného zákazu potratů dosáhlo i v ČR, ale nyní nemá cenu ho otevřeně prosazovat, protože česká společnost na to ,není připravená‘,“ vyjmenovává kontroverzní postoje Hnutí Pro život Kateřina.

Hned v první vlně se jí sešla celá řada odpovědí. Osobně jí napsala třeba moderátorka DVTV Daniela Drtinová, nebo celá řada lékařů i lokálních politiků. „Někteří ani nevěděli, že na tom webu uvedeni jsou (Marek Orko Vácha nebo pan docent Šimetka, gynekolog z Ostravské fakultní nemocnice), jiní věděli, že tam jsou, přišlo jim v minulosti důležité podpořit těhotné ženy v nouzi (liberecký hejtman Půta), ale z aktuálních názorů byli zděšení a také požádají o výmaz,“ vysvětluje Kateřina.


Názory hnutí nám nebyly známé

Deník N navíc přišel i s informací, že s kontroverzním a ultrakonzervativním hnutím spolupracuje dokonce Ministerstvo práce a sociálních věcí. V reakci na dotazy redakce deníku Alarm tisková mluvčí Eva Davidová uvedla: „Můžeme vyloučit, že by Hnutí Pro život bylo připomínkovým místem MPSV nebo že bychom s ním konzultovali legislativní předlohy. Důrazně jsme se distancovali od nedávných výroků představitelů hnutí směrem ke zneužitým ženám na Ukrajině. MPSV nespolupracuje s tímto hnutím a ani o spolupráci neuvažuje.“

Hnutí Pro život mezitím seznam podporovatelů a podporovatelek kampaně nechalo na chvíli odstranit ze svých webových stránek. Po několika dnech se na nich objevila nová informace: „Podporující osoby jsou obtěžovány a vystaveny riziku veřejné dehonestace. Proto byl jejich seznam dočasně znepřístupněn.“ Sama Zdeňka Rybová, hlavní představitelka Hnutí Pro život (spolu s Radimem Ucháčem), odešla ještě o víkendu ze sociálních sítí a prakticky ze dne na den přestala komunikovat. Jedním z posledních příspěvků Rybové na sociálních sítích byla fotka evropské komisařky Ursuly von der Leyen během cesty na Ukrajinu s komentářem „Asi veze Postinor :)“.

Na seznamu, kterým se ještě před časem Hnutí Pro život na svých stránkách i v každoročních výročních zprávách pyšnilo, se nacházely desítky lidí i institucí. Záštitu projektu Nesoudíme. Pomáháme poskytlo množství subjektů i jednotlivých osob: kraje, regionální politici a političky (nejvýraznějšími z nich jsou primátorka Brna Markéta Vaňková nebo Alexandra Udženija, obě z ODS), celebrity i nemocnice, lékaři, gynekologové nebo firmy. Často se také jedná o různé poskytovatele reklamních ploch, třeba JCDecaux nebo Technické služby města Brna, které byly na seznamu uvedeny s tím, že projekt podpořily poskytnutím reklamních ploch.

Háček je v tom, že podporu si Hnutí Pro život vykládá po svém: třeba i jako klasický komerční pronájem, který firmy tohoto typu uzavírají denně. „Už jsme je požádali o stažení jakýchkoliv informací o podpoře,” uvádí Kristýna Maradová z TSB. A stejně mluví i Jana Lysáčková z JCDecaux. O tom, že jsou uvedeni mezi podporovateli, nevěděli. S Hnutím Pro život uzavřeli úplně standardní pronájem, o žádnou podporu se nejednalo.

Podporu už neposkytnu

Na dotazy týkající se podpory reagovali i různí lokální politici a političky. „Hnutí Pro život ČR jsem jako primátor udělil před více než dvěma lety záštitu pro jeden konkrétní projekt s názvem ,Nesoudíme. Pomáháme‘, který spolek propagoval do veřejného prostoru prostřednictvím kampaně v médiích, ale také za podpory mnoha veřejně známých osobností. Se záštitou jsem tehdy souhlasil, protože tento konkrétní projekt vhodně doplnil široké spektrum pomoci, které město Liberec nabízí v rámci rodinné politiky,“ vysvětluje primátor města Liberec Jaroslav Zámečník. I on se soustředil především na kampaň Nesoudíme. Pomáháme a názorové podhoubí Hnutí Pro život nijak nezkoumal.

„Chtěl jsem tam přispět k šíření informací o bezplatné pomoci ženám v nouzi. Neznamená to ale, že bych souhlasil s některými aktivitami spolku, které v posledních dnech registruji hlavně v médiích a na sociálních sítích. Naopak. Po detailnější analýze postojů některých zástupců tohoto hnutí – zejména paní Rybové, jsem se rozhodl, že tomuto spolku jakoukoliv další záštitu či veřejnou podporu už neposkytnu.“ Podle jeho slov byla vyjádření organizace Hnutí Pro život na adresu znásilněných Ukrajinek za hranou. „Podobná prohlášení od zástupců tohoto spolku jsou pro mě nepřijatelná a nehodlám je akceptovat. Proto předsedu Hnutí Pro život ČR v nejbližších dnech v osobním dopise mimo jiné vyzvu, aby spolek Hnutí Pro život ČR přestal používat i záštitu, se kterou jsem v minulosti souhlasil,“ dodává. Není sám.

Jejich názory nesdílím

Podobně překvapeně reagoval na dotazy o podpoře i hejtman Libereckého kraje Martin Půta z hnutí STAN. „V roce 2019 podpořil Liberecký kraj a také já osobně udělením záštity projekt Nesoudíme. Pomáháme. Přišlo mi to jako rozumná forma pomoci ženám, které v těžké situaci pomoc potřebují. Nejedná se tedy o podporu Hnutí Pro život, ale jedné konkrétní aktivitě. Ostatní aktivity Hnutí Pro život, které popisujete, nepodporuji a přiznám se, že až do minulého týdne a vyjádření k pomoci ženám znásilněným ruskými vojáky na Ukrajině jsem je ani neregistroval. Jejich názory nesdílím a antisemitské bludy jsou mi osobně odporné.“ Půta také uvádí, že pokud by se na něj Hnutí ještě někdy obrátilo, bude se na jejich aktivity dívat úplně jinak než v minulosti. Podporu Libereckého kraje požádal ze stránek odstranit.


Politici často mluví o tom, že organizace žádala o podporu především pro kampaň Nesoudíme. Pomáháme, a to v době, kdy kontroverzní a pro většinu lidí nepřijatelné názory zástupců Hnutí Pro život nebyly známé. A to včetně těch, které se týkají protipotratové politiky nebo hodnocení smrti Anežky Hrůzové. „V uvedeném roce 2018 nebyly známy žádné názory představitelů organizace k protipotratové politice v Polsku nebo k humanitární krizi na území válkou postižené Ukrajiny, se kterými se naše město neztotožňuje. Současně žádáme organizátory projektu o ,vymazání‘ záštity a všech zmínek o podpoře projektu ze strany města a jeho představitelů v čele s primátorem města,“ reaguje na dotazy Jiří Svoboda, primátor Českých Budějovic.

Musíme to projednat

Narozdíl od něj ale primátorka Markéta Vaňková s odpovědí nespěchá. „Máme toho hodně, musíme tuto situaci projednat, dáme vám vědět později,“ reaguje mluvčí brněnské primátorky. Alexandra Udženija, starostka Prahy 2, na dotazy týkající se podpory neodpověděla vůbec. V roce 2021 přitom osobně převzala záštitu nad organizací. „Za Praha 2 jsem převzala nad spoluprací záštitu a ráda pomohu v tom, aby se nastávající maminky a tatínkové rozhodovali svobodně a samostatně,“ psala Udženija na svém Facebooku. K výrokům, které zástupci Hnutí minulý týden zveřejnili na adresu znásilněných žen, ani k tomu, jestli bude i dále celému projektu Nesoudíme. Pomáháme poskytovat patronát, se však Udženija zatím nevyjádřila.

Jak už uvedl Prokop Vodrážka ve svém textu pro Deník N, Hnutí Pro život přišlo skutečně o řadu podporovatelů a sympatizantů. Řada z nich, třeba europoslanec Tomáš Zdechovský nebo Marek Výborný (oba KDU-ČSL), poslední výroky Hnutí Pro život odsuzují. Zdechovský také uvedl, že by ještě zvážil účast na Národním pochodu pro život. Tuto každoroční akci pořádá organizace Hnutí Pro život a letos je její datum stanoveno na 30. dubna. Už pravidelně během ní celebruje mši pražský kardinál Dominik Duka.

Má to v kalendáři

To, že mezi organizací Hnutí Pro život a oficiálními představiteli katolické církve existuje poměrně silné propojení, není žádné tajemství. Kardinál Duka aktivity Hnutí Pro život dlouhodobě podporuje. Na dotazy, zaslané pražskému kardinálovi, odpověděl tiskový mluvčí arcibiskupství Jiří Prinz následovně: „Tlumočil jsem Vaše dotazy panu kardinálovi, děkuje Vám za tuto možnost k vyjádření, rozhodl se ji však nevyužít.“ Prinz však uvedl, že Národní pochod pro rodinu má kardinál Duka stále v kalendáři a lze tedy předpokládat, že s účastí na akci počítá. Podle mluvčího pražského arcibiskupství se jinak kardinál Duka shoduje především s ochranou nenarozeného života, které Hnutí Pro život také zastává.

Míra, se kterou se prakticky okrajové, ultrakatolické a ultrakonzervativní organizaci podařilo se svou agendou proniknout do veřejného prostoru, je až zarážející. Odráží mimo jiné neschopnost nahlédnout pod povrch líbivého PR, které se Hnutí Pro život podařilo kolem sebe – s pomocí významných spojenců jako je právě Dominik Duka nebo řada konzervativních politiků a političek – vystavět.

Masivní kampaně v ulicích, billboardy, spolupráce s Českou poštou, desítky osobností, organizací, institucí, lékařů, podporující kampaň Nesoudíme. Pomáháme. To, že se za pozitivně (a mlhavě) vyznívající kampaní nachází postoje, které svobodu a demokracii mohou poškodit, a které si nezadají s extrémními názory nejtvrdších náboženských fanatiků, by nejspíš část podporovatelů nečekala. A přesto dlouhodobě tvoří hodnotové jádro Hnutí Pro život, a to dokonce do takové míry, že se tím čelní představitelé ani moc netají.

Pracovat na tom, aby se konsenzus změnil

Ve svých oběžnících Hnutí opakovaně zveřejňuje texty o škodlivosti homosexuality, existenci sexu jako Bohu, o „zlu rekreakčního sexu“. „Antikoncepce praktikovaná prakticky v celé společnosti působí obecnou představu, že sexuální život nemá nic společného s plozením dětí. Vzniká koncept ,rekreačního sexu‘. Soulož se stane zábavou na stejné úrovni jako návštěva kina, tanec, sport,“ uvádí třeba v jednom ze svých textů v oběžníku už v roce 2006 David Prentis, člen Rady Hnutí pro život ČR a ředitel Ligy pár páru.



Jindy, v roce 2012, zase psal Prentis o potratech: „To, že společnost přijímá zabíjení jedné kategorie lidí, nenarozených dětí, vede k ochotě zabíjet další: embrya, postižené, nemocné, staré lidi a časem třeba politicky nepohodlné.“ Stojí za připomenutí, že právě David Prentis doporučil Hnutí Pro život Zdeňku Rybovou na pozici tiskové mluvčí. V jednom z oběžníků z roku 1999 se o zapojení Rybové píše v této souvislosti: „Jelikož je to žena, automaticky máme větší šanci vyhnout se útokům ze strany médií, jako např. že ,nevíme, o čem mluvíme‘, ,nenávidíme ženy, když jsme proti potratům‘, apod.“ Text mimo jiné zmiňuje i finanční pomoc od nadace Human Life International, který na rok 2000 poskytl Hnutí Pro život grant nebo intelektuální pomoc Občanského institutu. O současném financování Hnutí toho příliš zjistit nelze, nemají transparentní účet a opakovaně tvrdí, že veškeré aktivity jsou financovány dárci a drobnými podporovateli.

Sama Rybová se pak na stránkách oběžníků chlubí tím, že argumentačně ubila svou dceru ve chvíli, kdy ta problematizovala nemožnost potratu i v případě znásilnění. „Zákony, ať se nám to líbí nebo ne, reflektují nějaký společenský konsenzus. Pokud je společenský konsenzus potraty tolerovat, je nutno pracovat na tom, aby se tento konsenzus změnil,“ uváděla v minulých letech opakovaně Zdeňka Rybová.

Dokud se Hnutí Pro život na svých facebookových stránkách nedopustilo šokujících výroků na adresu znásilněných Ukrajinek, pomalá proměna společenského postoje se okrajové skupině náboženských ultrakonzervativců dařila. Ve světle toho, co Hnutí Pro život a jeho čelní představitelka dlouhodobě hlásají, je to vlastně dost děsivá zpráva.

Autorka je redaktorka Alarmu.

Organizace Hnutí Pro život momentálně vede soudní spor s redakcí Alarmu. Žaluje naši redakci kvůli tomu, že ji komentář zveřejněný na našich stránkách označil za „protiženské“ a  „fundamentalistické“ hnutí. Pokud nás chcete v této právní bitvě finančně podpořit, učiňte tak skrze portál Darujme.cz. Jakýkoliv příspěvek bude pro nás v tomto ohledu klíčový a umožní nám dále se právně bránit před podobnými snahami o umlčování veřejné kritiky.

Verze pro tisk 14.4.2022 a2larm.cz

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy