Anarchistická federace

Píšou jinde : Solidaritu s kurýry

Toto je kopie článku uveřejněného na osip.cz.
Postrádá obrázky, formátování a zejména mohla být mezičasem aktualizována. Pokud možno, přečtěte si jej z originálního zdroje, prosím:
https://osip.cz/solidaritu-s-kuryry/

Dnes se tento problém týká kurýrů rohlíku, ale je důležité si uvědomit, že problém zcela přímo zasahuje i ostatní kurýry, kteří mají tuto práci jako full time job. Dáme jídlo, rohlík a další ale třeba řidiči různých balíkových společností, mají jedno společné. Dělat kurýra je tzv. prekérní práce, protože vám nikde nikdo nenabídne takové pracovní podmínky, které by vám umožnili žít život důstojně.

Všude se za volantem musíte otáčet tak, že osobní čas máte redukovaný na minimum. Abyste vyjezdili nějaké slušné peníze, znamená to být s rodinou minimum času a pokud možno rezignovat na dovolené. Tento problém se samozřejmě netýká jen řidičů z povolání, nicméně aktuálně jsou to právě kurýři, kteří vedou boj za svoji důstojnost. Nezáleží zda chtějí pracovat na HDP, DPP nebo na ičo. Je důležité aby “zaměstnavatel” umožnil takové podmínky, aby nebyli nuceni se na silnicích chovat nebezpečně jen proto, aby si přišli na sotva průměrný výdělek a doslova mizerný v porovnání s jejich kolegy hned za hranicemi ČR.

Proč je důležité tyto řidiče v jejich boji podpořit? Protože se stejný nebo podobný problém může kdykoli týkat i nás ostatních. Protože nikdy nevíte, kdy šéf, který se v televizi chlubí jak vydělal jen za rok dvojnásobek toho co předloni, se rozhodne změnit pracovní podmínky tak aby se pro vás staly likvidačními. Je důležité být solidární s řidiči, protože jejich problémy jsou problémy nás všech, protože když se rozhodne jeden majitel, druhý to udělá také a další také, protože uvidí, že mohou, protože se jejich “výdělečné stroje” nesnaží bránit.

Vyjádřeme svoji solidaritu s řidiči například souhlasným zatroubením s jejich bojem pojedeme-li kolem kurýra rohlíku, případně slovní nebo neverbální podporou. I sociální sítě skýtají mnoho možností jak kurýry podpořit.

My, odborový svaz iniciativa pracujících se do podpory těchto dříčů rozhodně zapojíme, zapojte se i vy!

Odborový svaz Iniciativa pracujících (OSIP)

kontakt@osip.cz

WWW.OSIP.CZ

Verze pro tisk 11.1.2022 osip.cz

Píšou jinde

Odkazy