Anarchistická federace

Píšou jinde : AntiIDET: válka začíná na brněnských zbrojařských veletrzích

Toto je kopie článku uveřejněného na a2larm.cz.
Postrádá obrázky, formátování a zejména mohla být mezičasem aktualizována. Pokud možno, přečtěte si jej z originálního zdroje, prosím:
https://a2larm.cz/2021/10/antiidet-valka-zacina-na-brnenskych-zbrojarskych-veletrzich/

Od roku 1993 hostí Brno největší zbrojařskou akci v Česku. Podle odpůrců veletrh představuje krvavý byznys.     

Brno již tradičně hostí zbrojařský veletrh IDET, který je – dle tiskových materiálů – „jednou z významných platforem prezentace nejnovějších inovativních obranných a bezpečnostních technologií a otevírá zajímavé možnosti pro mezinárodní spolupráci pro české firmy“. Právě „mezinárodní spolupráci“ dlouhodobě kritizují odpůrci veletrhu, kteří upozorňují, že se pod tímto eufemismem schovává vývoz zbraní do nedemokratických režimů, kde jsou české zbraně využívány k potlačování demokratických hnutí a porušování lidských práv. V posledních letech byl problematický například vývoz zbraní do Ázerbájdžánu.

Prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu (AOBP) a někdejší kandidát na prezidenta ČR Jiří Hynek ale řeší jiné věci. Letošní IDET je podle něj především příležitostí, jak dohnat to, co se během pandemie covidu-19 zanedbalo. Na tiskové konferenci ale Hynek zdůraznil, že se zbrojnímu průmyslu navzdory nepříznivým faktorům, jako je právě koronavirus, daří dobře.

I letos se proti zbrojařskému veletrhu konaly protesty. „IDET je místem, kde se pravidelně čeští političtí představitelé setkávají se zbrojaři a představiteli nesvobodných zemí. Posledně jmenovaní sem nejezdí hledat obrannou či bezpečnostní techniku. Jezdí sem obdivovat a vybírat nové nástroje smrti, jež neváhají používat proti civilnímu obyvatelstvu ve vlastních či cizích zemích, k porušování lidských práv, k uzurpování moci a pokračování diktatur a nesvobody,“ stojí v prohlášení aktivistů, kteří vylezli na střechu jedné z budov brněnských veletrhů a vyvěsili zde heslo „Válka začíná tady“. Aktivisté upozorňují na to, že „do nesvobodných zemí je každý rok vyvážen zbrojní materiál v hodnotě miliard. Namísto proklamované obrany však pomáhá spíše teroru a páchání válečných zločinů či zločinů proti lidskosti“.

Neprotestovalo se ale jen v areálu brněnského výstaviště. „Vody brněnských kašen se barví do ruda. Věc si nelze vysvětlit jinak než tak, že městu Brnu došla trpělivost. Již se nezvládá dívat na obchod se smrtí, který pravidelně probíhá na brněnském výstavišti,“ napsali autoři protestní intervence nazvané Brněnské kašny roní krvavé slzy, při níž nalili do kašny u Janáčkova divadla červenou barvu. Ve městě proběhla i akce Jsme skřítkové nočního Brna a máme vztek! „Skřítčí poštou nám z celého světa píšou další navztekaní, ranění a ublížení skřítci v ohrožení života. Dostáváme skřítčí dopisy z Turecka, Egypta, Číny, Ruska, Rojavy, Náhorního Karabachu, Saúdské Arábie a dalších míst. Naši druhové a družky krvácí,“ píše se v textu skupiny, která po městě nechala vzkazy jako „Brno obchází smrt“ a „žádné zbraně diktátorům“.

Verze pro tisk 6.10.2021 a2larm.cz

Píšou jinde

Odkazy