Anarchistická federace

Píšou jinde : Volby 2021: Stále stejná písnička profesionálních tlučhubů

Toto je kopie článku uveřejněného na oafed.noblogs.org.
Postrádá obrázky, formátování a zejména mohla být mezičasem aktualizována. Pokud možno, přečtěte si jej z originálního zdroje, prosím:
https://oafed.noblogs.org/post/2021/09/22/volby-2021-stale-stejna-pisnicka-profesionalnich-tluchubu/

Přinášíme krátké zamyšlení nad nadcházejícími parlamentními volbami.

Jak píše Lukáš Rychetský v úvodním komentáři Advojky, už zase jde o všechno. Tak jako u každých voleb, i nyní nás politici a političky přesvědčují, že naše účast na tomto divadélku je bezpodmínečně nutná a že právě participace na volbách je oním nástrojem, jímž vezmeme život do našich rukou a převezmeme zodpovědnost. Přitom je to přesně naopak. Život do svých rukou berou všude jinde, než v parlamentní demokracii. Zodpovědnost za své životy se lidé pokoušejí převzít v severosyrské Rojavě, mexickém Chiapasu, v řecké Exarchii či francouzské ZAD. Ale ani v jednom případě se nespoléhají na politiky a jejich volby, ale výhradně sami na sebe a na radikální přímou akci.

Pokud bychom se k volebnímu klání přece jen nechali přemluvit, co konkrétního nás čeká? Pojďme si představit nejsilnější strany a hnutí. Podle aktuálního zářiového modelu agentury STEM by volby drtivě vyhrálo hnutí ANO, tedy politické křídlo Babišova Agrofertu. Není divu. Tento oligarcha ovládá klíčová média v zemi, několik rádií, jeho impérium pohltilo téměř celý potravinářský průmysl. V takto nerovném prostředí má hnutí ANO téměř neomezené prostředky, jak se svými politickými protivníky lehce zatočit. Na krk však oligarchům z druhého místa dýchá (krajní) pravice. SPD Tomia Okamury sice slibuje přímou demokracii, ale ve skutečnosti jde o politické podnikání jejího předsedy, který se drží u moci prostřednictvím populistické rasistické rétoriky. Jako přízrak minulosti se ze smetiště dějin vyhrabává také ODS, která je stejně zkorumpovaná a asociální, jako byla před kauzou Nagygate. Fakt, že si do svého čela zvolila morální kreatury jako Alexandr Vondra či Zbyněk Stanjura, mluví za vše.

Pak tu máme Piráty, superstar řady „anarchistických sympatizantů“. Zdánlivě sexy témata, jimiž se Piráti zabývají, však nemohou zastřít skutečnost, že tato strana je – tak jako všechny ostatní – součástí politického establishmentu se vším, co k tomu patří. S blížícími se volbami je tak zřejmé, že touha dostat se k moci bude silnější, než potřeba vymezit se vůči asociální ODS či upozornit na zločiny západních vlád.

Tzv. „levicové strany“ tentokrát zřejmě propadnou úplně. Důvody jsou zřejmé – zatímco KSČM už téměř zcela přebrala agendu krajní pravice, ČSSD doplatila na svou podporu vlády Andreje Babiše, kde celou dobu tahala za kratší konec provazu. A nově vznikající Levice a Budoucnost? Jen provařená partička marxistů a bolševiků, kteří se už od devadesátek marně snaží prorazit ve vysoké politice. Tentokrát obohacená o bývalé anarchisty a anarchistky, kteří své předchozí aktivity v propagačních materiálech strany pečlivě cenzurují.

Při žádných volbách nemůže chybět ani šašek, který – zcela bez zkušeností a kompetencí – slibuje zatočit s veškerými společenskými nešvary a otravuje okolí svou masivní kampaní. Kdysi to byl televizní bavič Radek John, dnes je to traktorista a fízl Robert Šlachta. Vybrali jste si?

Už zase jde o všechno! Přímou akci místo volebního divadélka!

Bojkot voleb 2021!

Verze pro tisk 23.9.2021 oafed.noblogs.org

Píšou jinde

Odkazy