Anarchistická federace

Píšou jinde : Anarchie v Cheránu: Před 10 lety lidé vyhnali z města policii, politiky i mafii a dodnes si vládnou sami

Toto je kopie článku uveřejněného na oafed.noblogs.org.
Postrádá obrázky, formátování a zejména mohla být mezičasem aktualizována. Pokud možno, přečtěte si jej z originálního zdroje, prosím:
https://oafed.noblogs.org/post/2021/07/19/anarchie-v-cheranu-pred-10-lety-lide-vyhnali-z-mesta-policii-politiky-i-mafii-a-dodnes-si-vladnou-sami/

Na jaře uplynulo přesně 10 let od doby, co se obyvatelé mexického Cheránu vzbouřili proti policejním represím, drancování přírody a organizovanému zločinu a převzali správu do svých rukou.

Ačkoli se může zdát, že anarchistické hnutí je v současné době v defenzivě, stále existují místa, kde anarchie kvete, rozvíjí svůj potenciál a inspiruje nás k boji za svobodnou společnost. Jedním z těchto míst je i mexické město Cherán ležící ve státě Michoacán, svým počtem obyvatel srovnatelný s Uherským Brodem nebo Jičínem. Oblast byla dlouhodobě sužována korupcí a kriminalitou, přičemž policie, zastupitelé města a mafie drželi jakési neformální třídní spojenectví proti těm neprivilegovaným.

Lidem došla trpělivost ve chvíli, kdy jedna z bohatých rodin začala vypalovat prales kvůli plánované avokádové plantáži. Snaha několika žen rozmluvit lesním dělníkům jejich počínání skončila fiaskem, a tak protesty přerostly v blokádu náklaďáků a postupným ozbrojováním běžných obyvatel města. Ve chvíli, kdy si lidé začali vytvářet své vlastní ozbrojené složky, starosta, mafiáni i policie uprchli z města. Cherán začal být řízen systémem přímé demokracie. Lidé – na rozdíl od některých sociálních aktivistů v Česku – neplýtvali čas parlamentními volbami, nečekali na žádnou autentickou levicovou stranu ani nehledali spojence ve vládě. Uvědomili si, že jen oni sami si mohou pomoct, a to prostřednictvím radikální přímé akce.

Jaký dopad mělo zrušení policie na zločinnost ve městě? Velmi výrazný – Cherán se stal městem s nejnižší kriminalitou v zemi. Jak se pro BBC vyjádřila v roce 2016 Melissa, studentka medicíny, „v Cheránu se cítím bezpečně, protože se můžu v noci procházet ulicemi a nemám strach, že se mi něco může stát.“

Verze pro tisk 23.7.2021 oafed.noblogs.org

Píšou jinde

Odkazy