Anarchistická federace

Píšou jinde : Autonomní správa severní a východní Sýrie požaduje uznání ze strany OSN

Toto je kopie článku uveřejněného na rojava.info.
Postrádá obrázky, formátování a zejména mohla být mezičasem aktualizována. Pokud možno, přečtěte si jej z originálního zdroje, prosím:
https://rojava.info/2021/07/autonomni-sprava-severni-a-vychodni-syrie-pozaduje-uznani-ze-strany-osn/


Před devíti lety začala revoluce v Rojavě. Nyní Autonomní správa severní a východní Sýrie (AANES) požaduje oficiální uznání autonomní oblasti ze strany Organizace spojených národů (OSN) a vyjadřuje ochotu spolupracovat se všemi stranami na demokracii a spravedlnosti v Sýrii.

V prohlášení, které autonomní správa vydala v neděli 18. července 2021, se uvádí následující:

Sýrie v minulosti zažila mnoho bolesti kvůli centralistickému systému vlády v období strany Baas. V posledních deseti letech byla lidem upírána základní lidská práva, lidé byli vysidlováni ze svých domovů a země byla režimem proměněna v centrum krize a chaosu. Lidé v Sýrii žijí již deset let ve velmi těžkých podmínkách. Teror a okupace zesílily, Sýrie se stala centrem třetí světové války. Touha lidu po demokracii a změně zůstává nenaplněným snem. Režim nenabízí žádné řešení ani stabilitu. Sýrie je oblastí, kde se regionální i mezinárodní mocnosti snaží prosadit své zájmy.

Dne 19. července 2012 začala revoluce v Rojavě, která se postupem času rozšířila do všech oblastí na severovýchodě Sýrie. Tato revoluce prosazuje demokratické změny, bojuje za sebeurčení, obranu jednoty země, bratrství národů a budování demokratické společnosti. Aby bylo možné uskutečnit sny syrského lidu bez rozdílu a zahájit mírovou změnu, spoléhá tato revoluce na rozvoj decentralizovaného systému, který představila jako alternativu.

Od počátku syrské krize se rojavská revoluce považuje za sociální revoluci a vyhýbá se mocenským bojům. Bojuje za jednotnou a demokratickou Sýrii a odmítá všechny ostatní možnosti. Režim a síly, které si říkají opozice, bohužel sledují jiné cíle. Ani dnes neslouží Sýrii a jejímu lidu. Připravují plány, které povedou k dalšímu utrpení a zabrání řešení a stabilitě.

Základním principem revoluce z 19. července bylo bratrství národů a budování demokratického systému. Proto se revoluce odvolávala na potřeby všech národů v Sýrii – nejprve jako Demokratická autonomní správa a později jako Autonomní správa severní a východní Sýrie. Krátce po vypuknutí syrské krize si lid vytvořil vlastní systém a zahájil boj proti terorismu. Syrský lid nakonec porazil ISIS a ženy převzaly vedoucí úlohu ve společnosti.

Jako autonomní správa severovýchodní Sýrie věnujeme deváté výročí revoluce z 19. července celému obyvatelstvu. Budeme i nadále usilovat o svobodnou a demokratickou revoluci a cíle těch, kteří za ni položili život. Trváme na obraně výdobytků vybojovaných za velkých obětí lidu a budeme i nadále usilovat o osvobození okupovaných oblastí v okolí Afrínu, Serekáníje a Gire Spi a o umožnění návratu vysídlených osob.

Stejně jako jsme v minulých letech bojovali proti ISIS, bránili revoluci v Rojavě a zmařili všechny plány na její zničení, uspějeme i nyní. Vyzýváme národy severní a východní Sýrie, aby se sjednotily a bránily projekt bratrství. Zároveň vyzýváme všechny strany v Sýrii, aby se zasadily o spravedlnost, demokracii a osvobození okupovaných území.

Jako autonomní správa severní a východní Sýrie jsme připraveni spolupracovat se všemi syrskými stranami za spravedlnost a demokracii v Sýrii. Tímto prohlašujeme, že jsme i nadále odhodláni dodržovat rozhodnutí OSN č. 2254 o řešení syrské krize. Vyzýváme OSN, aby uznala region severní a východní Sýrie.

Zdroj: https://anfenglishmobile.com/rojava-syria/autonomous-administration-of-ne-syria-demands-recognition-by-the-un-53552

Verze pro tisk 20.7.2021 rojava.info

Píšou jinde

Odkazy