Anarchistická federace

Píšou jinde : Myanmar hoří! Přijďte 2. června vyjádřit nesouhlas s vojenskou juntou

Toto je kopie článku uveřejněného na www.kidsandheroes.com.
Postrádá obrázky, formátování a zejména mohla být mezičasem aktualizována. Pokud možno, přečtěte si jej z originálního zdroje, prosím:
http://www.kidsandheroes.com/myanmar-hori-prijdte-2-cervna-vyjadrit-nesouhlas-s-vojenskou-juntou/

Protože koncertů je zatím jako šafránu, letních festivalů bude málo a proběhnou v „osekaném“ režimu, chceme vás do té doby pozvat na demonstraci, jež se odehraje ve středu 2. června v 17:00 hodin před myanmarským velvyslanectvím v Praze na Václavském náměstí. Protest se odehraje pod záštitou Anarchistické federace, Food Not Bombs Žižkov a Kolektivu 115. Po cestě se můžete vzdělávat a objevovat myanmarské punkové kapely, jako jsou Rebel Riot, Kultureshock, The Outcast nebo The Slingshot.

V pokročilé době virové se nám ve vzduchu začínají s postupně rozvolňovanými opatřeními vznášet přísliby prvních opatrných pokusů o koncerty a dokonce i menší letní festivaly. Za normálních podmínek máme ten luxus, že je možné zajít na koncert do klubu nebo vyrazit na venkovní akci, je ovšem potřeba si uvědomit, že mnozí tyto vymoženosti, které bereme jako přirozenou věc, nemají. V Myanmaru (Barmě) si kupříkladu punkové kapely zahrají maximálně v rámci ilegálních akcí pod mosty nebo v industriálních komplexech. Žádné kluby nebo knajpy.

Členové anarchopunkové kapely Rebel Riot z myanmarského Yangonu o tom ví své a nejsou sami. V Myanmaru, zmítaném nepokoji a zuřícími boji obyvatelstva s krvežíznivou vojenskou juntou, se solidarita projevuje krom hudebních uskupení i velkou aktivitou kolektivů Food Not Bombs. Právě skupiny kolem FNB přinášejí lidem naději a potravinovou pomoc.

Celý svět hoří, konflikty mezinárodními i vnitrostátními, napětí stoupá a nikdo z oficiálních představitelů se nemá k jednání, které by tlaky zmírnilo, ba naopak. Proto musí přijít snaha od lidí zdola. Krom všech ostatních politických, válečných a podobných špinavostí se ani o dění v bývalé Barmě moc nedozvíte, protože „to nikoho nezajímá“, a „je to přece daleko od nás“. Zavírat oči a odvracet zrak je ale podobně zvrácené, jako páchat válečné zločiny. Myanmarský konflikt očividně světovým ani českým médiím nestojí za to, aby se o něm ve větší míře zmínila.

Dorazte 2. června vyjádřit nesouhlas s násilím, probíhajícím v Myanmaru – stačí se jen rozhlédnout po světě a uvidíte, že obyvatelstvo strádá a trpí na mnoha místech. Účastí na setkání před velvyslanectvím Myanmaru dáme najevo, že se nám nelíbí nejen to, co se děje tam, ale i v Číně, Kolumbii, Turecku, Bělorusku, Polsku a dalších zemích. Rock’n’roll není jen zábava a koncerty, ale i mezinárodní solidarita a morální integrita. Hudba sjednocuje a vůle něco změnit k lepšímu by nikdy neměla polevit.

Píšou jinde

Odkazy