Anarchistická federace

Píšou jinde : Podpořte solidární demonstraci před velvyslanectvím!

Toto je kopie článku uveřejněného na oafed.noblogs.org.
Postrádá obrázky, formátování a zejména mohla být mezičasem aktualizována. Pokud možno, přečtěte si jej z originálního zdroje, prosím:
https://oafed.noblogs.org/post/2021/05/16/podporte-solidarni-demonstraci-pred-velvyslanectvim/#more-890

Dne 2. června pořádá Kolektiv 115, Anarchistická federace a Food not bombs Žižkov solidární demonstraci před myanmarským velvyslanectvím na Václavském náměstí. Cílem je vyjádření podpory protestům v Myanmaru a odsouzení násilí vojenské chunty.

Jak píšou organizátoři na své pozvánce,

Myanmar (Barma) je stát sousedící s Bangladéší, Indií, Čínou, Laosem a Thajskem, kde došlo letos 1. února k vojenskému puči, vedeného generálem Min Aun Hlainem. Tento puč svrhl zvolenou vládu Národní ligy pro demokracii (NLD), jež převzala moc ve volbách v roce 2011. Myanmar se dlouho nacházel pod vojenskou diktaturou a teprve poslední desetiletí se situace obrátila, i když v zemi docházelo nadále k systematické etnické a náboženské diskriminaci. Návrat vojenské junty vyvolal násilné protesty obyvatel, masové stávky a pouliční protesty. Ty jsou brutálně potlačovány, což si vyžádalo již stovky životů.

Místní kolektivy FNB podporují protestující pomocí vody, potravin a bezpečnostního vybavení, jako jsou přilby, ochranné brýle a respirátory. Byla vyhlášena celosvětová sbírka na podporu barmského FNB.

Demonstrací 2.6.2021 chceme vyjádřit solidaritu s protestujícími a odsoudit vojenské násilí v Myanmaru.

Anarchistická federace rovněž zveřejnila výzvu k mezinárodní solidaritě, kterou zformulovala myanmarská Food not bombs společně s odborovými svazy:

Kamarádi a kamarádky napříč emancipačními skupinami po celém světě!

Od února vycházíme my, místní organizace v Myanmaru, do ulic, abychom vzdorovali vojenské juntě, která se po volbách v listopadu loňského roku prostřednictvím puče vrátila zpět k autoritářské moci.

Puč má pro nás vážné důsledky, znamená mimo jiné zrušení svobod dosažených v posledních několika letech a desetiletích.

Od začátku jsme mobilizovali uvnitř továren a formovali po celé zemi Hnutí občanské neposlušnosti (CDM).

Bojujeme za zrušení vojenské vlády a jejího fašistického režimu a také za novou ústavu, která by zajistila plnou federální demokracii. Všichni političtí vězni musí být okamžitě propuštěni!

Pracující čelí různým formám represí. Nejenže na nás v ulicích střílí armáda, ale šéfové továren často s armádou spolupracují a vyzývají ji, aby zakročila proti protestům a stávkám. Odpor proti režimu si k této chvíli vyžádal již nejméně 738 životů.

Jsme z toho smutní a naštvaní.

Poskytujeme podporu pracujícím, kteří přišli o práci kvůli své účasti v prodemokratickém hnutí. Patří mezi ně těhotné tovární dělnice a rodiny s rodičem samoživitelem, ale také pracující, kteří se účastní CDM.

Kamarádi, zvyšme společně tlak na vojenskou juntu na všech úrovních!

Navrhujeme, aby byl 1. máj využit také jako den akce k vyjádření solidarity s CDM po celém světě.

Zde je několik příkladů, jak se zapojit:

* Tlačte na společnosti spolupracující s vojenskou juntou, jako jsou třeba Deutsche Post DHL Group (zdroj: justiceformyanmar.org), Total SE (zdroj: asianews.it) nebo Sinotruk/MAN (zdroj: justiceformyanmar.org).

* Podpořte pracující, kteří se účastní hnutí CDM finančními dary. Přehled různých kanálů naleznete na isupportmyanmar.com.

* Pokud chcete podpořit úsilí o vzájemnou pomoc ze strany Food not Bombs – Myanmar, kontaktujte např. asia[a]icl-cit.org, kde se dozvíte víc.

* Vyvíjejte tlak na mezinárodní oděvní značky, abyste zajistili, že všichni pracující v jejich dodavatelských továrnách mají zaručeno právo čerpat neplacené volno bez hrozby propuštění. Zjistěte si, jak se v současné době v Myanmaru chovají mezinárodní značky jako Zara, H&M, Adidas, OBS, Mango či Sioen.

* Tlačte na singapurskou vládu! „Bohatý ostrovní stát je největším zahraničním investorem Myanmaru a v roce 2019 předstihl dokonce i Čínu o více než 24 miliard dolarů prostřednictvím lukrativních realitních projektů, bankovnictví, lodní dopravy, vývozu a stavebnictví, jakož i prodeje zbraní.“ (zdroj: vice.com) Temasek Holdings, vládní holdingová společnost, jejíž kapitál přesahuje 230 miliard dolarů, vlastní akcie mnoha korporací, jako je třeba Singapore Airlines (56 %). Tlak na Singapore Airlines by tak mohl být i tlakem na singapurskou vládu.

* Podpořte iniciativu jednotné vlády. „Odpůrci myanmarské junty zřídili vládu národní jednoty, včetně sesazených členů parlamentu, vůdců protestů a etnických menšin, přičemž uvedli, že jejich cílem je ukončit vojenskou juntu a obnovit demokracii.“ (zdroj: reuters.com)

Vztyčené tři prsty – za svobodu, za jednotu, za solidaritu!

22. dubna 2021

All Burma Federation of Trade Unions (ABFTU)
Federation of General Workers Myanmar (FGWM)
Food not Bombs – Myanmar

Verze pro tisk 16.5.2021 oafed.noblogs.org

Píšou jinde

Odkazy