Anarchistická federace

Píšou jinde : Zapatisté a zapatistky plují do světa hledat, co nás dělá rovnými

Toto je kopie článku uveřejněného na a2larm.cz.
Postrádá obrázky, formátování a zejména mohla být mezičasem aktualizována. Pokud možno, přečtěte si jej z originálního zdroje, prosím:
https://a2larm.cz/2021/05/zapatistky-pluji-do-sveta-hledat-co-nas-dela-rovnymi/

Expedice nazvaná „Výprava za život. Kapitola Evropa“ vyrazila z Mexika do Španělska. Zapatisté chtějí při cestě po Evropě diskutovat o budoucnosti planety.

Skupina sedmi zapatistek a zapatistů ze státu Chiapas v jižním Mexiku odplula v neděli 2. května do Evropy. Cílem jejich cesty je, aby lidé „pochopili, že kapitalismus zaplavil celý svět a že bychom se měli všichni probudit“. Tato výprava je první v řadě, následovat mají desítky dalších. Kromě zapatistů přijedou také zástupkyně a zástupci Domorodého národního kongresu a Lidové fronty na obranu vody a země.

Expedice nazvaná „Výprava za život. Kapitola Evropa“ vyrazila z mexického ostrova Isla Mujeres (Ostrov žen), který leží u pobřeží poloostrova Yucatán. Do přístavu Vigo v severošpanělské Galicii by měla dorazit asi za šest týdnů. Svou cestou chtějí zapatistky a zapatisté ukázat, že jejich země nikdy nebyla dobyta, že jsou stále zde a vzdorují. Kromě toho hodlají poukázat na násilí proti ženám, na ničení a drancování planety a na to, že za problémy dnešního světa stojí „vykořisťovatelský, patriarchální, pyramidový, rasistický, zlodějský a kriminální systém: kapitalismus“.
Antikapitalistické sociální hnutí

Zapatisté jsou antikapitalistické sociální hnutí, které se zformovalo během osmdesátých let v Mexiku. Zapatova armáda národního osvobození (EZLN) vznikla v roce 1983. Po letech tajných příprav a organizování sestoupili 1. ledna 1994, v den podpisu smlouvy NAFTA o volném obchodu v rámci Severní Ameriky, z hor a obsadili několik měst. Po krátkých bojích s armádou se stáhli zpět do hor a džungle, kde se jim podařilo ubránit nesourodé území velikosti Moravy. Na něm až do dnešních dnů fungují mimo struktury státu s vlastním systémem zdravotnictví, školství, udržitelného zemědělství a spravedlnosti. Zapatisté hájí práva menšin, žen a domorodého obyvatelstva. Na autonomním území v chiapaských horách a pralesích, které zapatisté spravují, žije v současnosti asi tři sta tisíc lidí.

Delegaci tvoří sedm lidí, vesměs Mexičanů a potomků Mayů – Lupita (19 let), Carolina (26), Ximena (25), Yuli (37), Bernal (57), Darío (47) a Marijose (39). Posádku německé lodi z počátku minulého století doplňuje pět námořníků (čtyři Němci a Kolumbijec). Všichni strávili posledních čtrnáct dní v izolaci, aby se ujistili, že nikdo z nich není infikován virem covid-19. Během těchto dvou týdnů žili v replice lodi a připravovali se na plavbu po moři. Dobrovolníků se podle organizace přihlásilo „více než 20“, ale pouze sedm z nich dostalo cestovní pas. Skupina se nazývá „Jednotka 421“, protože ji tvoří čtyři ženy, dva muži a jedna osoba, která se neidentifikuje jako muž nebo žena. Pro nebinární osoby používají zapatisté pojem „otroa“, který lze do češtiny přeložit jako „další“. Jako první na území Španělska vystoupí právě Marijose a pronese zde první prohlášení.
Důležité je dívat se do budoucnosti

„Chceme lidem ve Španělsku říci dvě jednoduché věci,“ psali zapatisté v komuniké, které vydali loni v říjnu, kdy záměr přijet do Evropy oznámili. „Nedobyli jste nás. Stále vzdorujeme a bouříme se,“ zní první poselství. Druhé poselství se týká odpouštění, o kterém mluví mexický prezident Andrés Manuel López Obrador a proti kterému se zapatisté vymezují, jelikož považují jeho požadavek za pokrytecký. „Nemusíte nás žádat, abychom vám něco odpouštěli. Už dost hraní si se vzdálenou minulostí, která tak pokrytecky ospravedlňuje současné zločiny: vraždy sociálních aktivistů, jako například našeho bratra Samira Florese Soberanesa, genocidu skrytou za megaprojekty, ze kterých mají prospěch pouze mocní (…) My, zapatisté a zapatistky, se do této minulosti nechceme vracet ani sami, a už vůbec ne s někým, kdo zasévá rasovou zášť a živí svůj zapšklý nacionalismus bájemi o údajných krásách aztécké říše, která ve skutečnosti vyrostla z krve nám podobných, a kdo se nás snaží přesvědčit, že s pádem tohoto impéria byli poraženi domorodí lidé těchto oblastí,“ píše se v prohlášení. Cesta se nemá vztahovat primárně  k minulosti, ale k budoucnosti. Zapatisté jedou naslouchat ostatním, kteří bojují za podobné ideály, a „hledat, co nás dělá rovnými“, zejména kvůli společnému boji za zachování planety a přežití lidstva.

V prohlášení si zapatisté kladou otázku, za co by se jim mělo vlastně Španělsko omlouvat a jmenují řadu španělských osobností, které považují za pozitivní přínos světu s tím, že se zde narodili. Stejný postoj zastávají i vůči katolické církvi, o které prohlašují: „Za co se nám má omlouvat katolická církev? Za příchod Bartolomého de las Casas? Za Samuela Ruize Garcíu? Za Artura Lonu? Sergia Méndeze Arcea? Za sestru Chapis? Za životy kněží, řeholnic i světských sester, kteří kráčeli po boku původních obyvatel, aniž by se je snažili řídit nebo je nahradit? Za ty, kteří riskovali svou svobodu i životy při obraně lidských práv?“

Kromě návštěvy Španělska a skoro všech dalších evropských zemí se podle informací Alarmu delegace chystá i do České republiky, kde její cestu podporují sympatizující kolektivy, jako je Anarchistická federace, Družstvo Black Seeds, Kolektiv 115, NAIFF, Duo Docentky, Tři Ocásci, Prostor 39, Roleta 39, Food not Bombs, Limity jsme my, RFK a nakladatelství Neklid, které k zapatistické výpravě a dekolonizačnímu významu jejich cesty vydává knihu. Informace o cestě průběžně zveřejňuje web družstva Black Seeds. Tyto kolektivy zveřejnily v pondělí odpoledne fotografie, jimiž dávají najevo svou solidaritu s cestou zapatistů i jejími cíli. Některé se také chystají s výpravou setkat, až přijede do České republiky. Po celém světě výpravu podporuje víc než čtyři tisíce různých kolektivů.

Verze pro tisk 4.5.2021 a2larm.cz

Píšou jinde

Odkazy