Anarchistická federace

Píšou jinde : Exekutor porušil právo na spravedlivý proces a musí vrátit peníze. Klinika vyhrála další soud

Toto je kopie článku uveřejněného na a2larm.cz.
Postrádá obrázky, formátování a zejména mohla být mezičasem aktualizována. Pokud možno, přečtěte si jej z originálního zdroje, prosím:
https://a2larm.cz/2021/04/exekutor-porusil-pravo-na-spravedlivy-proces-a-musi-vratit-penize-klinika-vyhrala-dalsi-soud/

Exekutor Ivo Luhan si podle nálezu Ústavního soudu vzal peníze od členky kolektivu komunitního centra Klinika protiprávně.

„Ústavní soud závěrem shrnuje, že orgány veřejné moci (a to jak soudní exekutor, tak následně i exekuční soud) se při aplikaci ustanovení § 7 exekučního tarifu dopustily extrémního interpretačního excesu a vydáním napadených rozhodnutí tak došlo k porušení ústavně zaručeného základního práva stěžovatelky na spravedlivý proces,“ konstatuje včerejší nález Ústavního soudu. Ústavní soud tak vyhověl stížnosti členky kolektivu Klinika a konstatoval, že výše odměny JUDr. Ivo Luhana, soudního exekutora Exekutorského úřadu Prahy 1, byla neoprávněná a Luhan bude muset vrátit 290 tisíc korun, které dříve zabavil člence kolektivu Tereze Virtové.

Nešlo přitom o peníze, kterými by Luhan hradil náhrady na vyklizení (ty si naúčtoval zvlášť). Dvě stě devadesát tisíc byla odměna, kterou sám sobě přisoudil podle vlastní interpretace tzv. exekučního tarifu, kde stojí „odměna exekutora činí 10 000 Kč za každou vyklizenou nemovitost, stavbu, byt nebo místnost“. Luhan tedy odměnu deset tisíc korun vynásobil dvaceti devíti, což byl počet místností v budově někdejší plicní kliniky na Žižkově. Podle nálezu Ústavního soudu neoprávněně. „Úvahy o nebytovém prostoru pro účely stanovení výše odměny exekutora mohou nastoupit až tehdy, budou-li vyklízeny např. dvě ordinace téhož lékaře ve zdravotním středisku či kanceláře obchodní společnosti,“ vysvětli nález Ústavního soudu.

Prázdný a nepoužívaný dům, někdejší bývalou plicní kliniku, oživila v roce 2014 skupina aktivistů a aktivistek, kteří zde několik let provozovali Autonomní sociální centrum Klinika. A to až do vyklizení soudním exekutorem Luhanem v lednu 2019. „Máme samozřejmě radost, že Ústavní soud nesmyslné odměny pro exekutora zamítl. Děkujeme všem, díky kterým jsme si mohli na rozdíl od sta tisíců lidí v této zemi soud dovolit. Ostatní případy bohužel zůstávají mementem, že se v této zemi chrání soukromé vlastnictví těch bohatých a osobní majetek obyčejných lidí si exekutoři rozebírají podle libosti,“ okomentoval pro Alarm rozhodnutí soudu člen kolektivu Kliniky Jakub Ort. Ten se na Twitteru  pozastavil také nad vyjádřeními právničky Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM): „Argument proaktivní právničky Správy železnic Petry Buzkové, která odměnu exekutorovi hájila s neprůstřelným argumentem, že jsme feťáci, tentokrát nevyšel. Ale chápu, že tuhle klasiku stojí za to zkusit vždycky,“ komentoval Ort.

Na Ústavním soudu také leží stížnost na další náklady Ivo Luhana. Ten si vedle své odměny (kterou bude muset nyní vracet) a nákladů, které už dostal, nechal vyúčtovat také šest set tisíc korun za detektivní kancelář a ochranku vedenou veteránem z války v Afghánistánu. Také tato částka byla zabavena člence kolektivu Tereze Virtové. Sama Virtová přitom průběhu exekuce žádným způsobem nebránila – přesto jí exekutor naúčtoval (a zabavil) více než půl milionu korun za jím najatou drahou ochranku a detektivní kancelář. I o tyto peníze by mohl v nejbližší době rozhodnutím soudu přijít.

Není to první soud, který letos kolektiv Kliniky vyhrál. V březnu padl finální rozsudek o údajném nedovoleném obohacování, kterého se měli dopustit členové kolektivu tím, že budovu bývalé plicní kliniky využívali, aniž by platili nájem. Ve dvou žalobách chtěl ÚZSVM po kolektivu a po Virtové více než půl milionu korun. Obvodní soud pro Prahu 3 ale dospěl k závěru, že budova byla dle znaleckého posudku nepronajímatelná, tudíž k bezdůvodnému obohacení nedošlo. Žalobu tedy zamítl a odvolací soud letos v březnu toto rozhodnutí potvrdil.

Verze pro tisk 8.4.2021 a2larm.cz

Píšou jinde

Odkazy