Anarchistická federace

Píšou jinde : Kolektiv ASC Klinika pravomocně vyhrál soud. Bezdůvodného obohacení se nedopustil

Toto je kopie článku uveřejněného na a2larm.cz.
Postrádá obrázky, formátování a zejména mohla být mezičasem aktualizována. Pokud možno, přečtěte si jej z originálního zdroje, prosím:
https://a2larm.cz/2021/03/kolektiv-asc-klinika-pravomocne-vyhral-soud-bezduvodneho-obohaceni-se-nedopustil/

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových prohrál soud s kolektivem bývalého Autonomního sociálního centra Klinika a musí uhradit náklady řízení. Ty pravděpodobně přesáhnou 300 tisíc korun.

V roce 2017, ještě v období existence Autonomního sociálního centra Klinika, podal Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) žalobu na jednu z členek ASC Klinika a žádal po ní a bývalém sociálním centru uhrazení 359 058 korun za nedovolené užívání budovy v Jeseniově ulici. Úřad žaloval také spolek Kolektiv ACS Klinika, z. s, po kterém chtěl více než 200 tisíc korun. ÚZSVM uzavřel v březnu 2015 s jednou z aktivistek, Terezou Virtovou, smlouvu o bezplatné výpůjčce na rok, kterou pak odmítl prodloužit. Kolektiv Kliniku neopustil a neprodloužení smlouvy pak rozporoval před soudem, který však jeho argumenty nevyslyšel. Aktivisté přitom za další užívání budovy platili smluvní pokutu tisíc korun za den. Náklady na pokutu se dařilo pokrývat ze solidárních příspěvků podporovatelů a podporovatelek autonomního centra. ÚZSVM se rozhodl vymáhat další částku nad rámec smluvních podmínek na základě znaleckého posudku, který stanovil cenu obsazeného domu na zhruba 15 milionů korun. Z této částky pak úřad žádal čtyři procenta ročně.

    Kolektiv ASC čelí další momentálně přerušené žalobě – aktivisty žaluje Správa železnic, která objekt i s pozemkem převzala na podzim 2017 a domáhá se také peněz za údajné neoprávněné obohacení.

Obvodní soud pro Prahu 3 však dospěl k závěru, že budova byla dle znaleckého posudku nepronajímatelná, tudíž k bezdůvodnému obohacení nedošlo. Žalobu tedy zamítl a odvolací soud toto jeho rozhodnutí potvrdil. ÚZSVM se poté obrátil na Nejvyšší soud prostřednictvím dovolání. Nejvyšší soud rozhodnutí soudů obou stupňů zrušil s tím, že sice postupovaly správně ohledně samotné budovy Kliniky, dostatečně se ale nezabývaly tím, zda nebyly samostatně pronajímatelné i pozemky, které aktivisté rovněž v daném období užívali. Podle advokátky spolku Věry Novákové „řešil Obvodní soud pro Prahu 3 v obnoveném řízení otázku pronajímatelnosti pozemků pomocí znaleckých posudků, jejichž konečný závěr byl, že pozemky samostatně pronajímatelné byly, přičemž obvyklé nájemné, odpovídající danému účelu užívání, je ve výši 5700 Kč za celé sporné období. Tuto částku klienti dobrovolně uhradili, ve zbytku pak Obvodní soud pro Prahu 3 žalobu zamítl.“ S odvoláním ÚZSVM neuspěl, rozhodnutí je tedy pravomocné.
Mocní protivníci

„Od začátku bylo jasné, že žaloba za bezdůvodné obohacení ze strany ÚZSVM je především zastrašovacím manévrem, který má donutit kolektiv opustit dům v Jeseniově ulici. Bez ohledu na absurditu tohoto obvinění je pravda, že když jsme výhrůžku a částku poprvé viděli, dostali jsme z ní pochopitelně strach. Jen díky široké síti lidí, kteří kolektiv podporovali, jsme si mohli nakonec dovolit jít do soudního sporu s tak mocným protivníkem a nakonec vyhrát nejen soud, ale i náklady na soudní řízení a především několik dalších let života sociálního centra,“ uvádí Jakub Ort, jeden z bývalých aktivistů. Náklady spojené se soudním řízením nyní musí uhradit stát a jejich výše se šplhá do podobných částek, které ÚZSVM po aktivistech požadoval.

Kolektiv ASC však čelí další momentálně přerušené žalobě – aktivisty totiž ze stejného důvodu žaluje Správa železnic, která objekt i s pozemkem převzala na podzim 2017 a domáhá se také peněz za údajné neoprávněné obohacení. Jak se bude případ dál vyvíjet, není zatím jasné.

Budova bývalého autonomního centra je nyní po rekonstrukci, nicméně o její pronájem už několik měsíců nikdo nejeví zájem. „Stále platí náš původní záměr použít horní patro budovy pro zřízení kanceláří pro naše úředníky. Půjde o zhruba 35 zaměstnanců,“ objasňuje mluvčí Správy železnic Nela Friebová. Rekonstrukce stála zhruba osmdesát milionů. Jak uvedla Česká televize, musela Správa železnic už koncem minulého roku nabídnout zbývající prostory centra se slevou. „Měsíční nájemné tehdy snížila z požadovaných 300 korun za metr čtvereční na 240 korun. V nynější veřejné soutěži ale oba prostory zlevnila znovu. V případě ordinace se sesternou je to 180 korun za metr čtvereční. Místnost pro zájmové kroužky se nyní nabízí za 55 korun za metr čtvereční,“ uvádí ČT.

Verze pro tisk 27.3.2021 a2larm.cz

Píšou jinde

Odkazy