Anarchistická federace

Píšou jinde : Studenti i akademici v Turecku dále protestují proti rektorovi dosazenému Erdoğanem

Toto je kopie článku uveřejněného na a2larm.cz.
Postrádá obrázky, formátování a zejména mohla být mezičasem aktualizována. Pokud možno, přečtěte si jej z originálního zdroje, prosím:
https://a2larm.cz/2021/01/studenti-i-akademici-v-turecku-dale-protestuji-proti-rektorovi-dosazenemu-erdoganem/

Protesty tureckých studentů a akademiků proti novému rektorovi Bosporské univerzity jsou motivované obavami o akademickou svobodu a nezávislost univerzit.

Protesty studentů i lidí u akademické sféry v Turecku nadále pokračují. Strach mají akademici i studenti z toho, že prezidentem Erdoğanem jmenovaný rektor Bosporské univerzity Melih Bulu, který v minulosti kandidoval za vládní stranu AKP do parlamentu, dosadí na posty vedoucích fakult, institutů a další důležité pozice své lidi oddané vládě. To by univerzitu zbavilo akademické, politické i ekonomické nezávislosti.

„Melih Bulu se vyjadřoval ve smyslu, že by například chtěl prosazovat propojení univerzity se soukromými firmami. Bude chtít potlačovat humanitní obory ve prospěch technických, případně ekonomických,“ vyjádřil své obavy v rozhovoru pro Alarm vysokoškolský pedagog a vědec z Bosporské univerzity Saygun Gokariksel.

Tvoříme protiváhu českému mediálnímu mainstreamu.
Jan Bělíček

Pedagogové univerzity se scházejí k protestům každý den ve dvanáct hodin tamního času. „Jsme formálně oblečeni v akademických talárech, půl hodiny vyčkáváme každý den na stejném místě otočeni zády ke kanceláři rektora, pak minutu tleskáme. Studentské protesty jsou naopak rozsáhlé, živé, spojené s muzikou, tancem, povídáním,“ popsal Gokariksel dva typy protestů, které se nyní v Turecku odehrávají. Shromáždění rozhání policie pepřovým sprejem a několik studentů už bylo zatčeno.

Protesty podle Gokariksela podporuje většina učitelů a studentů včetně konzervativních studentských spolků. Bosporská univerzita se stala symbolem zápasu o akademické svobody, které jsou v Turecku v posledních letech ohroženy. Protestní akce se z Istanbulu, kde univerzita sídlí, rozšířily i na další turecké univerzity a do jiných měst.


Od roku 1992 do roku 2016 fungovala volba rektorů na Bosporské univerzitě na bázi demokratického výběru. Akademici se dohodli na několika vlastních návrzích, ty poslali do Ankary a ministr školství vybral jedno jméno. Vždy tedy šlo o někoho z řad Bosporské univerzity, kdo znal tamní poměry a koho ostatní uznávali. Až v roce 2016 bylo toto pravidlo poprvé porušeno. Vláda prezidenta Erdoğana tehdy vybrala rektora bez konzultace s ostatními akademiky – stále však šlo alespoň o akademika z prostředí univerzity.

Nový rektor Melih Bulu kandidoval za AKP v roce 2015 do sněmovny a jako akademik byl několikrát obviněn z plagiátorství. Hlavním problém s jeho jmenováním je pro akademickou komunitu ale to, že jeho jmenování vládou nebylo s univerzitou nijak konzultováno, a navíc poprvé v historii přichází zvenčí.

Situaci v Turecku sociolog Gokariksel přirovnává ke střetu akademických svobod a vlády v Maďarsku: „Problémem je rozmach neoliberálních nacionálně-konzervativních pravicových populistických režimů v různých částech světa.“

Verze pro tisk 20.1.2021 a2larm.cz

Píšou jinde

Odkazy