Anarchistická federace

Prvomájové plakáty

Výzva k pomoci s propagací Anarchistického Prvního máje

plakát

Jak jsme už dlouho dopředu avizovali*y, pořádá v Praze Anarchistická federace ve spolupráci s Dekonstrukcí, K115 a dalšími kolektivy tradiční Anarchistický První máj.

Tentokrát vychází na středu. Je volný den, jelikož jde o státní svátek. Pro nás, anarchistky a anarchisty, ale Svátek práce není státním svátkem. Jelikož je to právě stát, který dohlíží na to, aby práce nebyla svobodnou; dohlíží na to, aby byla obchodovatelnou komoditou a aby obchodování s ní vynášelo těm, kdo mají kapitál k tomu pronajímat si naše těla a mozky. A my je „ochotně“ prodáváme, protože kdybychom tak nečinili*y, byl by nám zamezen přístup ke zdrojům, které kontrolují opět ti, kteří v rukou třímají kapitál. Nejinak tomu bylo, když moc třímali bolševici.

Anarchistický První máj je jednoznačně protikapitalistický, a tím pádem i protistátní. Jelikož je to právě stát, který drží nad kapitálem ochrannou ruku a stará se, aby se náhodou pracující masy tzv. neutrhly ze řetězu a nechtěly skončit se systémem kapitalistického vykořisťování (před rokem 1990 státně kapitalistického). [Více k tématu v dubnovém čísle nástěnných novin A3.]

Letošní Anarchistický První máj se ponese v duchu tří P, která definují jeho průběh: pofel – pochod – párty. Začneme tradičním piknikem na Střeleckém ostrově, kde celá akce pozvolně započne v půl druhé odpoledne. Před pochodem se zastavíme u pamětní desky dělnických Prvních májů a pak vyrazíme do ulic, kde budeme prostřednictvím transparentů a skandování demonstrovat anarchistické poselství Svátku práce a vizi světa bez útlaku a vykořisťování. Skrz centrum Prahy nakonec dorazíme na Štvanici, kde bude čekat veganské občerstvení, distra a kulturní program. Naše životy totiž nejsou určovány jen vztekem na sociálně nespravedlivý řád, v němž jsme nuceni žít, ale také budováním našich komunit, přátelstvím a sdílenou nekomerční zábavou.

Budeme moc rádi, když nám pomůžete s propagací Anarchistického Prvního máje. Můžete tak činit osobně mezi svými přáteli a ve svých komunitách a kolektivech. Můžete pozvánku šířit na sociálních sítích. A nakonec můžete někam vyvěsit nebo vylepit plakáty, letáky či číslo nástěnných novin A3 věnované odkazu Prvního máje. Barevné plakáty ve formátu A3 budou od čtvrtka 18. dubna zdarma k vyzvednutí v pražském infoshopu Trhlina (Jaromírova 9, Praha-Nusle).


Plakát „Anarchistický 1. máj 2024“ (barevný)

Plakát „Anarchistický 1. máj 2024“ (čb)

Leták „Kdo jsou anarchistky a anarchisté“ s pozvánkou (čb)

Měsíčník A3 na téma „Dokud nebude práce svobodná“ (čb)


Verze pro tisk 17.4.2024 AF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)