Anarchistická federace

Zpráva z Okraje

Report z účasti olomoucké skupiny AF na bookfairu/zinefestu Okraj #001 v Orlové

Orlová

V sobotu 16. března 2024 se členstvo AF-Olomouc zúčastnilo zinfestu a bookfairu Okraj #001 v orlovském klubu Futra. V jeho útulných prostorech jsou organizovány různé akce – divadelní představení, koncerty či výstavy, a program této akce reflektoval velkou využitelnost klubu. Začátek byl už v 10 hodin, ale členstvo Anarchistické federace dorazilo až kolem jedenácté z důvodu problémových vlakových spojů. Byli jsme hezky uvítáni, ať už jsme postupně přišli předním nebo zadním vchodem, vyložili jsme na stůl černo-rudou vlajku a na ni pak distro s publikacemi našeho nakladatelství.

Největší zájem byl o brožuru Španělská idea svobody, kterou jsme vydali v říjnu 2016. Mezi další jednotlivé tituly, které si návštěvníci bookfairu zakoupili, patří Zápisky antiglobalistky, Sabaté, A-písnička, Historie anarchismu na Kavkaze či Anarchismus v Palestině a Izraeli. Zájem byl i o kropotkinovskou Existenci z roku 2021 a o již nedostupný Anarchix – Anarchistický komix z hlubin 90. let, jehož jediný kus, který jsme na Okraj přivezli, zmizel promptně jako první. Prodej byl úspěšný, utržili jsme nějaké ty peníze, a ač bychom radši viděli svět bez peněz, vždy potěší, když víme, že bude za co natisknout nové publikace. Na konci dne jsme sice sklenici s příspěvky za tiskoviny pár minut nemohli najít, ale nakonec se znovu ukázala.

Kromě Nakladatelství Anarchistické federace nabízela na bookfairu své publikace i nakladatelství Nevim, Utopia Libri, Neklid, Risko nebo Centrala. Program Okraje samozřejmě nesestával pouze z prodeje (nejen anarchistických) publikací. Návštěvníci se dočkali čtení dětských pohádek z knížky o psí špiónce Mie od Jana Dvořáka a Jany Macečkové. Několik svých básní přednesl Jakub Urbanec, autor sbírky Z pírka básní. Velice zajímavá byla také přednáška Mira Michely věnovaná archivu zinů z různých českých a slovenských subkultur, zvláště však subkultury punkové – jeho sbírka zahrnuje i punkové plakáty na koncerty ze začátku 90. let na Slovensku, které jsou dnes často jediným dokladem toho, že se ony koncerty kdy odehrály. Byli jsme také přítomni na prezentaci knihy Prázdniny od Tomáše Staňka. Večerní koncert, který byl zajisté vydařený, jsme už ale nestihli, neboť nás čekala dlouhá cesta z Orlové do Olomouce se čtyřmi přestupy.

Kolektivu klubu Futra bychom rádi poděkovali za teplé občerstvení v podobě pikantního veganského gulášku, který nám zdarma zprostředkoval, a vůbec za možnost prezentace publikací našeho nakladatelství během této události. Bylo velmi příjemné strávit den ve Futře a doufáme, že se tam zase vrátíme!


Verze pro tisk 20.3.2024 AF-Olomouc

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)